Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Zastępca XCM'a w granicach 350zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zakupiłem ostatnio nowy rower Kands 1300 na dysku z amorkiem XCM 100mm.

Amortyzator jest nowy, lecz wiem, że lubi łapać luzy a przy mojej masie to nieuniknione.Mogę go wymienić póki jest nieużywany, najmniej przy tym tracąc.

Zastanawiam się, jaki model będzie odpowiedni do mojej wagi - 95kg.

Jazda głównie w mieście, czasem jakieś leśne ścieżki. Może w ogóle nie ma sensu wymiany jak na razie?

Cena - jak w temacie - do 350 zł.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

@@smogg3dogg, Przesadzasz. Ja przy Twojej masie przejeździłem na XCM już jakieś 2700 km i nic mu nie dolega (jazda głównie w terenie). Na amor wyraźnie lepszy budżet jest dwukrotnie za mały.

Napisano

Hmm,nie miałem ani tego ani tego,ale dla mnie spinner jest lepszy bo jest:

-lżejszy

-górne golenie i rura sterowa alu

-rozbieralny tłumik

-golenie "teflonowane"

A raidona chyba za 350zł nie kupisz nigdzie,a spinnera nawet nawet!

Napisano

Ale praca Spinnera jest gorsza niż Raidona. Ktoś pisał o tłumiku Raidona i nie jestem pewien czy jest nierozbieralny.

Iiii Raidon kosztuje 370zł za wersje z LOD czyli regulacją odbicia

Napisano

Hmmm, wersja LOD ma regulacje kompresji i dekompresji jednym pokrętłem,raczej jest nierozbieralny,wiem że wersja LOR ma rozbieralny tłumi-LOD to przeszczep z xcm/xcr...

Napisano

Odkręcając tłumienie na minimum pozbawiamy się nadgarstków^^

Co do rozbieralności-zwracam honor,i chyba sam poszukam raidona coil lor z piwotami^^

• Mod Team
Napisano

Odkręcając tłumienie na minimum pozbawiamy się nadgarstków^^

Nie generalizuj- stopień tłumienia odbicia zależy od kilku czynników:

- fabryczne ustawienie tłumienia w pozycji open

- terenu

- oleju

- oczekiwań rowerzysty.

Suntoury są od zawsze mocno stłumione i trudno się dziwić,że niektórzy użytkownicy jeżdżą na otwartym tłumieniu.

W Foxie miałem w połowie zakresu, w DT- na drugim kliku , w manitou na 1/4, w Magurze minimalnie skręcone.  Nie ma reguły.

Napisano

jak dla mnie XCR król budźetówek. kolega pyta o amor do 350zł wiec nie ma co dyskutować o foxach itp...no chyba ze lepiej poczekC i serio ja bym w raidona zainwestował. osobiście uźywalem XCR i złego słowa nie powiem. troszke mało sztywny ale przy mojej 97kg wadze dawał rade. wersja 29er

Napisano

Nie bierz xcr, miałem, beznadzieja, mimo tego, że przynajmniej raz/msc zdejmowałem dolne golenie, czyściłem, smarowałem, po kazdej jeździe brunox, to i tak nie działało.

Szukaj raidona, chyba że nie wykluczasz używki.

edit: Chociaż w sumie, ja ważyłem 65kg jak miałem xcr, więc rzeczywiście, może dlatego to nie działało.

Napisano

Hmm,nie miałem ani tego ani tego,ale dla mnie spinner jest lepszy bo jest:

-lżejszy

-górne golenie i rura sterowa alu

-rozbieralny tłumik

-golenie "teflonowane"

A raidona chyba za 350zł nie kupisz nigdzie,a spinnera nawet nawet!

Nie bierz spinnera , tłumik jest nierozbieralny . Raidon pracuje od niego o niebo lepiej , wiem co mówie ;)

Napisano

Dzięki Panowie :)

Pojezdzilem trochę na XCMie i nie podoba mi się kultura jego pracy. Jeśli decydowałbym się na Raidona, to który model dokładnie?

Po wpisaniu "Raidon" na allegro wyskakuje wiele pozycji, są takie sa 369 zł i takie za ~800 :icon_lol:

Napisano

SW7 tylko ma fajną wage i fajne alu i anodę. Poza tym jak chcesz coś co lepiej pracuje to minimum 500zł, raidon nie będzie wcale taki o wiele lepszy. Polecam RS XC30/XC32. Poza tym jakbys podbił budżet, nie szukaj epicona, to padło.

Napisano
raidon nie będzie wcale taki o wiele lepszy.

Synergry miałem Raidona i Spinnera , ten pierwszy pracuje lepiej , ma lepsze uszczelki kurzowe i lepszy olej w tłumiku .

Jeśli decydowałbym się na Raidona, to który model dokładnie?  

Szukaj takiego ze sprężyną powietrzną i najlepiej nie w wersji z czarną anodą  np http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rl-x3-air-100mm-mod-2012-tarcza-i4081009480.html

Napisano

Pierwszy ma regulacje tłumienia odbicia/dekompresji i blokade na goleni z bonusem w postaci regulacji kompresji,aczkolwiek na zdięciu jest wersja bez regulacji odbicia..

Drugi posiada blokade sterowaną manetką,która na 80% jest ci nie potrzebna,bynajmniej ja takową mam i fakt faktem,dobra rzecz,ale nie na rzecz regulacji tłumienia.. a manetki używam tylko gdy jade drogą bez dziur,czyli praktycznie tylko asfalty i równe drogi polne itp. a w takich przypadkach mogę oderwać ręke od kierownicy i zablokować/odblokować amorek^^

I oczywiście różnią się tym że w jednym mamy piwoty,a w drugim nie!

Napisano

Szukam wersji pod tarcze :)

Przeglądając oferty trafiłem na to:

http://allegro.pl/rock-shox-xc-32-tk-solo-air-100mm-nowy-i4070768558.html

Czy byłby to dobry wybór? Cena coś niska :)

///edit

zauważyłęm, że to tapered..

Co sądzicie jednak o tym modelu amorka- xc 32 solo air?

Znalazłem ponadto ciekawą aukcję:

http://allegro.pl/rock-shox-dart-2-z-blokada-skoku-nowy-i4084388794.html

jeśli udałoby się go kupić za 2 stówki, czy to dobra opcja zamiast xcma?:)

Napisano

Za tą kase jest OK,jednak za cene rynkową tzn +800zł nie opłacalny według mnie,nawet znajomy sprzedawca odradza zakup tego RS na korzyść SR Raidon,a za cene RS kupimy spokojnie epicona..

Ale to tylko moje zdanie,i nigdy w swoim rowerze nie miałem tych amorków!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...