Neraxes Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Witam Po poczytaniu kilku tematów na forum zrobił mi się mętlik w głowie. Otóż muszę wymienić napęd w swoim rowerze. Obecnie koronki na kasecie wyglądają jak ostre trójkąty, zeżarte są totalnie. Blaty również nie wyglądają za dobrze, kółka w przerzutce podobnie. Trudno się dziwić, bo przejechane było ponad 11 tys km i to na (o zgrozo!) jednym łańcuchu HG53. Obecny układ to korba to FC-M443 (48-36-26), kaseta bodajże Deore (11-32) no i łańcuch CN-HG53. Ze względu na to, że rower będzie mocno załadowywany i będzie na nim dużo jeżdżone nie zależy mi na masie komponentów a na ich wytrzymałości. Czy zatem dobrym wyborem będą blaty stalowe klasy Deore (np. FC-M510 36z) lub niższe tyle że stalowe, choć 48z będzie mi zapewne trudno znaleźć stalowy. Druga sprawa to łańcuch i kaseta. Czy lepiej kupić kasetę Deore i łancuch HG53 i dbać o to, żeby nie jeździć na wyciągniętym łańcuchu i zakładać częściej nowy łancuch HG53, czy też lepiej kupić droższy łańcuch, choćy XT/XTR (tyle, że za cenę jednego ma się prawie dwa HG53) i zmieniać go rzadziej - no bo to większe koszty. Zależy to od tego czy te droższe łańcuchy się tak szybko nie wyciągają. Dodatkowo różnica ceny między kasetą Deore a Deore LX to mniej więcej koszt jednego łańcucha HG53 Generalnie chodzi o koszty - jak najtaniej osiągnąć jak największą wytrzymałość, co będzie optymalnym rozwiązaniem?
premier2 Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.