Skocz do zawartości

[stery] stuki po rozmontowaniu roweru i zlozeniu

imperatorus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, prosze o rade co mam z tym fantem zrobic. Pewnego pieknego dnia rozmontowalem rower ( merida matts 10v) w celu ogledzin. Po zmontowaniu wszystkiego do kupy zauwazylem ze przy ostrym hamowaniu przednim hamulcem pojawia sie stuk, po odpuszczeniu tez. Po glebszej analizie padlo na stery. Regulacja sruba nie daje oczekiwanych efektow, wiadomo, za slabo stuka ale lekko chodzi kierownica, troszke mocniej i juz slychac zgrzytanie wiankow, kiera chodzi ciezej, ale nie stuka. Pomyslalem sobie ze wyjme kulki z wiankow i powciskam na smar, tak jak to sie robi w piastach. Czy zda to egzamin i bedzie bezpieczne? Stery (cane creek, podobne do tych: http://img.dxcdn.com/productimages/sku_120545_3.jpg) maja przelatane moze z 3tys km, bierznie wygladaja super, widac gdzie chodza lozyska ale wglebienia brak.

Napisano

Masz tam taką stożkową rozciętą podkładkę ona jest to kasowania luzu  między osadzeniem łożyska, a rurą sterową. Przy skręcaniu dobrze jest stuknąć kołem o ziemię i poruszać do przodu, i do tyłu żeby równomiernie weszła i wtedy dokręcić, luz się skasuje.

Napisano

@cienkun hehe, nie, na bank sa dobrze zalozone, bo sprawdzilem drugi raz po tych stukach:) nawet zamienilem je miejscami, tzn lozyska.

@szybkilopez dzieki, tego nie znalem, sproboje, mam nadzieje ze pomoze, dam znac jak dojade do domu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...