Gizmo21 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Tak jak w temacie. Dziś zobaczyłem, że gdy naciskam tylny hamulec, to wyraźnie widać jak z lewej strony (przeciwnej do napędu) podczas docisku klocka, obręcz tak jakby rusza się w drugą stronę. Koło jest dobrze zamontowane, nie odczuwam jakichkolwiek luzów, po prostu dzieje się to tylko w momencie zaciśnięcia hamulca. Jakie mogą być przyczyny? Czy może to być spowodowane szprychami? Z tej strony z której to się dzieje, szprychy zdają się być słabiej napięte niż po drugiej stronie.
Rocky98 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Jak masz V-brake, możesz mieć je źle wyregulowane. Ramiona hamulca nie dociskają się równo do obręczy.
Gizmo21 Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Nie mam v-brakeów, w tym rowerze są cantilevery, czy w ich przypadku tez może być zła regulacja powodem tego ruszania się obręczy? Przyznam, że wyregulowanie tych hamulców, to dla mnie jakiś koszmar Na pewno nie jest idealne, ale w tym momencie przynajmniej tył hamuje bardzo dobrze, tylko właśnie ten problem z obręczą. Może tak zostać czy trzeba dalej kombinować? Rozumiem, że na pewno powodem tego nie są źle wyregulowane szprychy?
Rocky98 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Nawet jak hamulce są źle wyregulowane to obręcz nie powinna się ruszać. Problem tkwi w obręczy. Jak bardzo się ona odchyla ? Jak minimalnie to daj sobie spokój.
Gizmo21 Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Hmm, chyba nie jest to minimalne, bo jednak jest to widoczne przy zaciśnięciu klocków. Centrowałem obręcz, na pewno nie ma zauważalnego bicia na boki, może lekki w płaszczyźnie góra-dół, jedyne co to właśnie to co napisałem wcześniej, czyli - szprychy od strony przeciwnej do napędu są lźej naciągnięte niż te po drugiej stronie, tylko to przychodzi mi do głowy jeśli idzie o przyczynę czemu tak się dzieje.
jasinski21444 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Jeżeli to minimalnie to odpusc i sie tym nie przejmuj
Cdentro Napisano 7 Marca 2014 Napisano 7 Marca 2014 Tak jak zauważyłeś sam. Po prostu wyluzowały się szprychy. Możliwe, że były wycentrowane asymetrycznie, ponieważ od strony wielotrybu powinno być więcej przestrzeni by łańcuch nie heblował po obręczy i oponie. Wystarczy wycentrować ( napiąć szprychy ) i powinno być znów dobrze jak dawniej.
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2014 Mod Team Napisano 7 Marca 2014 Koło nie jest betonowe podobnie jak rama. podczas jazdy wszystko tam pracuje i porusza sie czasami nawet o kilka mm. Działając spora siłą a taką wytwarzają hamulce koło sie ugina, to raczej normalne. Natomiast przyczynę już ci wyjaśnili, hamulec masz nie do końca wyregulowany. zaciskaj klamkę powoli i obserwuj.
Gizmo21 Napisano 7 Marca 2014 Autor Napisano 7 Marca 2014 To w końcu szprychy czy źle wyregulowany hamulec? Hamulce podczas zaciskania trochę skrzypią. Czyli co mam zrobić? Wyregulować szprychy, wyregulować hamulce, a może to i to, czy może nie nie robić i zostawić tak jak jest?
vitesse Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Albo dociagnac szprychy i ustawic hamulec, nie ma chyba takiego kola by na boki sie nie ruszylo przy zle wyregulowanym hamulcu
Mod Team sznib Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Napisano 8 Marca 2014 To w końcu szprychy czy źle wyregulowany hamulec? Przy dobrze wyregulowanym hamulcu oba klocki powinny być w takiej samej odległości od obręczy. Najlepiej do regulacji zdjąć oponę z koła, wtedy dobrze widać. Nie pamiętam jak w Canti, w Vkach na ramionach są śrubki do regulacji. Druga sprawa, złap za koło i poruszaj na boki, bo naciąg szprych naciągiem, ale koło może mieć luzy na piaście.
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Napisano 8 Marca 2014 Tak koło może mieć luzy. Szprych bym nie dotykał, to nie przerzutka ze reguluje sie jedną czy 3 śrubkami, tu jak pokręcisz skrzywisz sobie koło Na sam początek jak już było wspomniane, zabrałbym się za regulacje hamulców, najlepiej po przeczytaniu kilku poradników, Canti z tego co pamiętam sa 2 rodzaje, podobnie jak Vek jeden jest okrutnie upierdliwi w regulacji a drug całkiem przyjemny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.