Skocz do zawartości

[amortyzator] wybór: Manitou Axel vs. SR Raidon AIR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :)

Obecnie mam dylemat, ponieważ chcę zmienić swojego RST Gila na coś, co będzie się bardziej przyzwoicie uginało. Wszelkie sugestie w stylu: "odpuść sobie i dołóż do wygodniejszego siodełka, lepszego napędu, etc" proszę zostawić dla siebie, ponieważ amortyzator to niejedyna część, jaką zmienić zamierzam w rowerze w tym miesiącu :)

Mam teraz dylemat odnośnie tego, czy wziąć dobrego sprężynowego, czy taniego powietrznego.

Interesują mnie wyłącznie nowe sprzęty, obowiązkowo z piwotami (a zatem wybór strasznie ograniczony).

Sterówka 1 i 1/8", skok 100mm, na koło 26".

Kandydat numer 1 i reprezentant kategorii sprężynowej: Manitou Axel TPC 100mm

Kandydat numer 2 i reprezentant kategorii powietrznej: SR Raidon AIR

Przy okazji, ktoś mi jest w stanie wyjaśnić różnicę między powyższym Raidonem, a Raidonem X1? Nie chodzi tutaj czasem wyłącznie o możliwość włączania blokady skoku manetką?

Ja osobiście skłaniam się ku powietrzniakowi (moja waga: 64kg), ale Manitou to w tym przedziale cenowym nie byle ziółko i może byłby lepszy?

Nie brakuje na tym forum speców i fachowców, zatem bardzo chętnie wysłucham Waszej opinii :)

• Mod Team
Napisano

Nie wspominam Axela dobrze z prostego powodu, trapił go odwieczny problem sprężyn stalowych - niedopasowanie do wagi użytkownika, był zbyt miękki, a w owym czasie nie mogłem znaleźć twardszej sprężyny. Amor powietrzny rozwiązuje tą kwestię definitywnie.

Napisano

Axel ma golenie 28mm, jest ciężkim klocem i ma minimum 7 lat, w związku z tym pewnie wymagałby przeglądu i wymiany uszczelek. Może mi się tylko wydaje, ale widzę w nim pewien brak - gumowe osłony uszczelek kurzowych.

Napisano

Raidon, którego podałeś ma stalowe górne golenie, a X1 ma aluminiowe. Napisz do sklepu Activia.sgl.pl, bo ostatnio mieli "iksjedynki" z pivotami i alu sterówką za 500zł.

Napisano

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, które nie pozostawiają mi już najmniejszych wątpliwości. @kporys - dziękuję za podpowiedź, skorzystam na pewno :)

Temat wyczerpany, zatem oznaczam go jako rozwiązany.

Gość morfis2
Napisano

Raidon, którego podałeś ma stalowe górne golenie, a X1 ma aluminiowe. Napisz do sklepu Activia.sgl.pl, bo ostatnio mieli "iksjedynki" z pivotami i alu sterówką za 500zł.

Mam dylemat czy warto dopłacać do X1. Czy przeciętny rowerzysta odczuje różnicę? Jakie są korzyści z tych aluminiowych?

Napisano

Niekoniecznie dopłacać, bo X3 549zl a X1 był ostanio za 500. Aluminiowe to głównie różnica jeśli chodzi o wagę, tak samo sterowka.

Gość morfis2
Napisano

A ten X3 to czym się wyróżnia?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...