kalorr Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Witam wszystkich Obecnie mam dylemat, ponieważ chcę zmienić swojego RST Gila na coś, co będzie się bardziej przyzwoicie uginało. Wszelkie sugestie w stylu: "odpuść sobie i dołóż do wygodniejszego siodełka, lepszego napędu, etc" proszę zostawić dla siebie, ponieważ amortyzator to niejedyna część, jaką zmienić zamierzam w rowerze w tym miesiącu Mam teraz dylemat odnośnie tego, czy wziąć dobrego sprężynowego, czy taniego powietrznego. Interesują mnie wyłącznie nowe sprzęty, obowiązkowo z piwotami (a zatem wybór strasznie ograniczony). Sterówka 1 i 1/8", skok 100mm, na koło 26". Kandydat numer 1 i reprezentant kategorii sprężynowej: Manitou Axel TPC 100mm Kandydat numer 2 i reprezentant kategorii powietrznej: SR Raidon AIR Przy okazji, ktoś mi jest w stanie wyjaśnić różnicę między powyższym Raidonem, a Raidonem X1? Nie chodzi tutaj czasem wyłącznie o możliwość włączania blokady skoku manetką? Ja osobiście skłaniam się ku powietrzniakowi (moja waga: 64kg), ale Manitou to w tym przedziale cenowym nie byle ziółko i może byłby lepszy? Nie brakuje na tym forum speców i fachowców, zatem bardzo chętnie wysłucham Waszej opinii
Mod Team durnykot Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Napisano 6 Marca 2014 Axel to zabytkowy zabytek. Sugeruję Raidona.
Mod Team Maniak Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Napisano 6 Marca 2014 Nie wspominam Axela dobrze z prostego powodu, trapił go odwieczny problem sprężyn stalowych - niedopasowanie do wagi użytkownika, był zbyt miękki, a w owym czasie nie mogłem znaleźć twardszej sprężyny. Amor powietrzny rozwiązuje tą kwestię definitywnie.
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Napisano 6 Marca 2014 No i axel chyba miał golenie 28 ?
wojtasin Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Axel ma golenie 28mm, jest ciężkim klocem i ma minimum 7 lat, w związku z tym pewnie wymagałby przeglądu i wymiany uszczelek. Może mi się tylko wydaje, ale widzę w nim pewien brak - gumowe osłony uszczelek kurzowych.
Rulez Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Raczej nic mu nie brakuje, model 2007 ma uszczelki Evil Genius ...
Schwefel Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Dokładnie to miał 28,6mm ale i tak był wiotki. Tłumik ma fajny ale nic poza tym.
kporys Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Raidon, którego podałeś ma stalowe górne golenie, a X1 ma aluminiowe. Napisz do sklepu Activia.sgl.pl, bo ostatnio mieli "iksjedynki" z pivotami i alu sterówką za 500zł.
kalorr Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, które nie pozostawiają mi już najmniejszych wątpliwości. @kporys - dziękuję za podpowiedź, skorzystam na pewno Temat wyczerpany, zatem oznaczam go jako rozwiązany.
Gość morfis2 Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Raidon, którego podałeś ma stalowe górne golenie, a X1 ma aluminiowe. Napisz do sklepu Activia.sgl.pl, bo ostatnio mieli "iksjedynki" z pivotami i alu sterówką za 500zł. Mam dylemat czy warto dopłacać do X1. Czy przeciętny rowerzysta odczuje różnicę? Jakie są korzyści z tych aluminiowych?
kporys Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Niekoniecznie dopłacać, bo X3 549zl a X1 był ostanio za 500. Aluminiowe to głównie różnica jeśli chodzi o wagę, tak samo sterowka.
Gość morfis2 Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 A ten X3 to czym się wyróżnia? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.