Skocz do zawartości

[narzędzia] wysokiej jakości klucze do warsztatu - jakie wybrać?

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Chciałbym poinformować, że wszystkie nasze narzędzia niezależnie od marki - TOPEX, GRAPHITE, NEO TOOLS - są wykonane z najwyższą starannością oraz dbałością o każdy szczegół. Wykorzystujemy najlepszej jakości materiały po to, aby przekazać w Państwa ręce narzędzia niezawodne oraz trwałe. Jeśli pojawiłyby się dodatkowe pytania z Państwa strony, z miłą chęcią udzielę na nie wyczerpującej odpowiedzi. Pozdrawiam, Tomek Grupa Topex

Ja uzywam Neo grzechotki i szczypce do linek i są ok, o topex nie chce slyszec, yato ujdzie w zaleznosci z jakiej tajwanskiej fabryki wyjdzie.

Napisano

Szanowny Panie Tomku, rozumiem dbałość o imię firmy ale pomiędzy Neo Tools a Topexem jest przepaść technologiczna niezależnie kto by o tym pisał.

Mając powyższe na uwadze jeżeli tak  jest (

Wykorzystujemy najlepszej jakości materiały po to, aby przekazać w Państwa ręce narzędzia niezawodne oraz trwałe.
, proponuje wprowadzić jedną nazwę dla produkowanych narzędzi.
Napisano

...narzędzia TOPEX ... są wykonane z najwyższą starannością oraz dbałością o każdy szczegół. Wykorzystujemy najlepszej jakości materiały po to, aby przekazać w Państwa ręce narzędzia niezawodne oraz trwałe

Pan raczy żartować, topex to przysłowiowa jednorazówka. Nie polecam nikomu, chyba że do użycia od wielkiego dzwonu, to samo z produktami marki Toya - buble. Razem z wynalazkami z biedronki. Wkrętak który padł przy pierwszym użyciu bo dostał mega trudne zadanie czyli rozkręcanie laptopa (te małe z pierwszego rzędu ogółem tragedia, duże słabo średnio ale od biedy mogą być

147026.jpg

i młotek który po lekkim remoncie się rozwalił (dosłownie). To tak na przyszłość przy okazji wynalazków z biedronki. Cena w ich przypadku naprawdę zrobiła swoje.

@ishi  - skorzystaj z gwarancji i daj znać jak się do niej ustosunkowali, ciekawy jestem bo pokładałem w tej firmie nadzieje. Mam klucze oczkowe od nich i jak na razie dają radę. 

Napisano

A myslem ze mlotek topex da rade:) ale sie myliłem :woot:.

Co do yato to mam mieszane uczucia, raz sie sparzyłem jak kupilem imbus gwiazdke do uzycia doslownie raz przy samochodzie odkrecic odkrecilem ale pekl przy dokrecaniu skonczylo sie wizyta w warsztacie samochodowym (musiale tam pojechac bez drzwi bo sie nie dalo zakrecic :teehee:-pekniety yato;/ ).

• Mod Team
Napisano

Witam, Chciałbym poinformować, że wszystkie nasze narzędzia niezależnie od marki - TOPEX, GRAPHITE, NEO TOOLS - są wykonane z najwyższą starannością oraz dbałością o każdy szczegół. Wykorzystujemy najlepszej jakości materiały po to, aby przekazać w Państwa ręce narzędzia niezawodne oraz trwałe. Jeśli pojawiłyby się dodatkowe pytania z Państwa strony, z miłą chęcią udzielę na nie wyczerpującej odpowiedzi. Pozdrawiam, Tomek Grupa Topex

Zabrzmiało jak wyświechtana formułka reklamowa.  
Napisano

No chyba tak:)

jak by były takie super to by nie kosztowały (topex ) kilka PLN i nie były sprzedawane w supermarkecie. Niestety z jakościa drastycznie rośnie cena, trzeba tylko znaleźć taki punkt dla danego narzedzia  (cena) za który warto go kupić. Ja mam coś kupic z a kilka PLN i uzyc 2-3 razy a pozniej smietnik  (Topex) to juz wole zaplacic 4 razy tyle i korzystać przez kilka lat np.

Milwaukee Tools :thumbsup:  
Napisano

Rozmawiałem z wieloma naprawde dobrymi specami i jeśli chodzi o klucze to każdy mówił, że klucze kupuje się zazwyczaj tylko raz i ma się je do końca życia- no ale trzeba kupić dobre klucze.

Co do topexa to dno i kilometr mułu. Żeby płacić i się denerwować, a do tego robota nie zrobiona to trochę nie teges. Omijać szerokim łukiem.
Sam używam kluczy stanleya i jeszcze mnie nie zawiodły, nawet przy odkręcaniu imbusami zapieczonych zacisków hamulcowych w samochodach :)

Napisano

Ja od ponad 5 lat męczę intensywnie duży zestaw kluczy Halfords (podobny zestaw do tego: http://www.halfords.com/motoring-travel/tools-diy/socket-sets/halfords-advanced-professional-170-piece-socket-ratchet-spanner-set ). Dałem za nie około 200-250 Euro, ale nie żałuję. Klucze nie do zajechania i przez ponad 5 lat NIC się nie zespuło, objechało, pękło, etc. W komplecie dodatkowo nasadki udarowe, nasadki do świec, imbusy, torxy, dodatkowe nasadki metryczne, kilka grzechotek (na rózny rozmiar nasadek) i płaskie grzechotki - bardzo przydatne, jak nie ma jak podejść zwykłą nasadką a mamy małe pole manewru :) Dożywotnia gwarancja. Tylko na naszym rynku chyba nie są łatwo dostępne, ale naprawdę warto.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam, postanowiłem wymienić domowe, badziewne narzędzia na coś porządnego. Chciałbym kupić dobry zestaw kluczy płasko - oczkowych oraz nasadowych i może jakiś zestaw  szczypiec (kombinerki, szczypce tnące i zwykłe szczypce).

Imbusy już kupiłem firmy Bondhus i śmiało mogę polecić innym. Bardzo twarde i bardzo dobrze spasowane. Przedtem miałem Topex to nawet nie ma co porównywać - wylądowały na śmietniku.

Zestaw śrubokrętów kupiłem Dexter (marka własna Leroy Merlin?) i nie mogę powiedzieć złego słowa. Wyglądają na solidne i jak na razie brak oznak zużycia. Poprzednie jakieś no name - śmietnik :)

Narzędzi potrzebuje tylko do użytku własnego, jednak chciałbym kupić coś po ma dobrą jakość i przede wszystkim są dobrze spasowane z rozmiarem śrub i nie wyrobi się po kilku użyciach.

Myślałem na takimi markami jak: Proxxon, Jonnesway, Beta itp. tylko czy do domowego kręcenia raz, dwa razy w miesiącu potrzebuję takiego drogiego klucza? Oczywiście nie trzeba kupować od razu zestawu i można wszystko kompletować "po trochu".

Nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam odkręcić jakąś zapieczoną śrubę gdzieś przy aucie itp. więc wole raczej kupić od razu dobre klucze niż inwestować w półśrodki a później w razie czego się wkurzać, że g...

Co byście poradzili, kupić od razu porządne w.w firm czy może coś tańszego typu Yato, NEO, Coval itp. Chociaż z tego co widzę to wcale aż takie tańsze to to nie jest, no ale zawsze.

• Mod Team
Napisano

Kup Proxxony i zapomnisz o potrzebie zmiany kluczy do końca życia. Kupuj od razu w komplecie. Będziesz miał albo wygodny plastikowy blister o np. taki:

http://allegro.pl/proxxon-klucze-plasko-oczkowe-12-szt-slim-etui-i5681245458.html

albo możesz kupić w wersji z futerałem do powieszenia na ścianie.

http://allegro.pl/proxxon-klucze-plasko-oczkowe-6-21mm-15szt-futeral-i5325927319.html

Dzięki takiemu rozwiązaniu nie zgubisz nigdy pojedynczych kluczy.

Polecam. Używam od 2 lat bodajże, przy rowerze i aucie swoim, narzeczonej, rodziców, siostry... Jeśli chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie zbliżenia klucza w najbardziej popularnych rozmiarach 15, 17...

Napisano

W ampolowych nic lepszego niż Bondhus nie widziałem. Są bardzo niepozorne, ale mają rewelacyjną stal i obróbkę cieplną. Zalegają w LeroyMerlin.

Napisano

Kup Proxxony i zapomnisz o potrzebie zmiany kluczy do końca życia.

Też jestem tego zdania, ale wolałem się upewnić :) W sumie zaoszczędzić 50 zł to żadna oszczędność a przynajmniej wiem ,że mam produkt z "najwyższej" półki.

Zdjęć nie musisz robić wiem, że to klucze nie do zdarcia.

A co sądzisz o tym zestawie kluczy nasadowych, który kupiłeś ? Retoryczne pytanie, ale ja wolałbym same nasadki z grzechotkami, bez imbusów i bitów, bo to wole kupić osobno (imbusy już mam).

Pisałeś kilka stron wcześniej, że kupiłeś jakiś zestaw bitów w Castoramie, dobre to? Proxxon nie bardzo ma taki zestaw, raczej bardzo specjalistyczne, których pewnie nigdy w życiu nie wykorzystam. Wolałbym zestaw takich standardowych, ale za to wszystkie rozmiary. Ktoś tam wcześniej chwalił bity NEO, że podobno nie do zdarcia, nie wiem czy o te chodzi, ale taką skrzyneczkę bym przyjął: http://allegro.pl/zestaw-bitow-specjalnych-z-uchwytem-mag-99cz-neo-i5221013667.html

Generalnie temat rzeka, bo chciałbym kupić duuużo rzeczy, ale znowu bez przesady po prostu te najbardziej potrzebne, których używa się na co dzień.

• Mod Team
Napisano

zestawie kluczy nasadowych, który kupiłeś ?

Zestaw bardzo fajny. Wszystkie nasadki, które są potrzebne zarówno w 1/2" jak i 1/4" są na miejscu. Grzechotki po tym czasie dostały lekkich luzów, prawdopodobnie mój błąd, bo zdarzało się, że nimi odkręcałem zapieczone śruby bo nie miałem czym, Pozostałe elementy w stanie doskonałym. Nasadki nawet te najgorsze spełnią Twoje wymagania. Bity kupiłem w Castoramie do pracy precyzyjnej, przy rozbieraniu telefonów, i innych sprzętów elektronicznych. Bity są firmy Vorel. Straszny badziew. Część płaskich bitów już się wyrobiła, poskręcała. Śmietnik. Bity w zestawie Proxxonowym przydają się. Są to najbardziej standardowe rozmiary często spotykane np. jak pracuje przy aucie. Imbusy 4, 5, krzyżak, płaski. Super!

Jeżeli chodzi o bity to tu już zostały polecone: Wera lub Wiha. Nie bawiłbym się z NEO. Chociaż podobno mają 25 lat gwarancji? Zastanó się czy taka ilość różnych rozmiarów bitów jest Ci rzeczywiście potrzebna.

Sprawdź te bity.

http://allegro.pl/bity-zestaw-6-sztuk-plaskie-ph-pz-wera-056155-i5569515901.html

Napisano

Dzięki Pixon, myślałem właśnie nad zestawami Proxxona od początku, a teraz to mnie już w ogóle przekonałeś. Z tego tematu można się w ogóle dużo dowiedzieć, więc nie pozostaje nic innego jak tylko kompletować narzędzia i do roboty :)

Na gwałt niczego nie potrzebuję, więc postanowiłem, że co miesiąc sobie coś kupie i za kilka miesięcy będę miał już wszystko czego mi trzeba.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie!

Jak już wspominałem wcześniej, dla wymagających użytkowników polecamy narzędzia marki GRAPHITE i NEO (część z nich sprzedawana jest z nawet 25-letnią gwarancją). Narzędzia marki TOPEX są przez nas nieustannie dopracowywane dla osiągnięcia możliwie najlepszej jakości przy zachowaniu atrakcyjnej ceny.

Pozdrawiam, Maciek, Grupa Topex

• Mod Team
Napisano

Narzędzia marki TOPEX są przez nas nieustannie dopracowywane dla osiągnięcia możliwie najlepszej jakości przy zachowaniu atrakcyjnej ceny.

A nie lepiej zrobić raz a porządnie za właściwą cenę? :) 
  • Mod Team
Napisano

Topex i jakość? :D Niedawno potrzebowałem klucz rurkowy 9 mm. Kupiłem takowy w markecie - Topex 8/9 mm bo innych nie było. W domu ze wściekłością stwierdziłem, że 8 jest ok, a po drugiej stronie gdzie miał być 9 mm jest tylko okrągła, niewytłoczona rurka! Z ciekawości zacząłem manipulować przy tym kombinerkami i gięło się jak plastelina.

Napisano

Ja jestem zdania, że warto kupić jakiś zestaw ze średniej półki a do prac specjalnych dokupić pojedyncze klucze wysokiej jakości.

Tak się składa, że np. klucz 24 nasadowy na 1/2 cala będzie dobry Neo czy tam Yato ale jak już chcesz na 3/4 lub 1 cal bo śruby wściekle zakręcone to "średnia półka" wymięknie.

Podobnie jak trzeba znaleźć nasadkę z cienkimi ścianami bo standardowa się nie mieści.

Klucze imbusowe... Małe rozmiary muszą być z dobrej stali, większe z racji ilości materiału dają radę nawet z tych tańszych.

Kiedyś potrzebowałem "szósteczki" do przytrzymywania kolumn amortyzatorów. Wymiękały wszystkie. Dopiero Gedore dało radę ale "płasko-oczkowa" szósteczka kosztowała 40zł...

Tak więc kup coś średniego a jak poszczególne elementy będą padać to zastąpisz lepszymi.

Z resztą i tak chyba w żadnym komplecie nie spotkasz np. nasadki 18 lub 16...

• Mod Team
Napisano

NEO i COVAL

Do COVAL'a przekonałem się w czasach gdy aktywnie uprawiałem wspinaczkę skałkową i zdarzało się zakładać spity. Później przy obsłudze i budowie parków linowych. Och niejedną "wypasioną" 13 i 17 się ukręciło.
NEO - mam jakieś kombinerki, jednego "szweda", punktaki i wybijaki. Też dają radę

Napisano

Ja osobiscie w warsztacie samochodowym uzywam narzedzi z dwoch firm, PROLINE i JONNESWAY, ktore z doswiadczenia moge spokojnie polecic.

Lepiej JONNESWAY, ciut gorzej PROLINE.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...