Marian_CK Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Mam takie pytanie ile trwa regenaracja np po 1 godzinnym wysiłku na HRmax 70%... Dowyślam się że to zależy od wielu czynników...
Kamill Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Oj zależy, zależy Średnio po dość dużym wysiłku mięśnie muszą odpocząć ok. 48h by mieć pełną wydajność
QWEY564 Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 To ja sie podepnę... nie chciałem zakładać nowego tematu i tutaj pozwoliłem sobie zapytać: Po jakim czasie organizm "przemienia" to co zjedliśmy w energię?? Np takiego snickersa???
rObO87 Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 To ja sie podepnę... nie chciałem zakładać nowego tematu i tutaj pozwoliłem sobie zapytać: Po jakim czasie organizm "przemienia" to co zjedliśmy w energię?? Np takiego snickersa??? Moge się mylić, ale wydaje mi się że dla Snickersa zajmie to jakąś godzinę. Oczywiście im "cięzszy" posiłek tym dłużej jest trawiony.
majster Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 dla przykładu solidne śniadanko spaghetti+cos z mięsem zajmie organizmowi nawet 3h. ja nie polecam żadnych wysiłków zaraz po posiłku, oj nie polecam...
Gość kamoreks Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Robo on nie pyta za ile strawi go tylko za ile będzie "działać" czyli za ile węglowodany zaczną działać...a to znacznie szyciej
dayus Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Zalecane jest 2h przed wypadem jesc ostatni posilek(bynajmniej przed wyscigami tak robię)
Quibo Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 i to lekko strawny ewentualnie mozna 1h przed wyscigiem zarzucic jakis polplynny bulionik
tolszak Napisano 4 Czerwca 2006 Napisano 4 Czerwca 2006 czas regenaracji zalezy od wielu czynników (ilość h snu, dieta, warunki bio i meteo) i indywidualnych predyspozycji (wiek, stopien wytrenowania, sposob trenowania). Praktycznie trudno jest to jednozncznie określić. czytałem, że wyczynowcy (szybkosciowcy) potrafią uzyskać pelną "mobilizację" nawet po 12 - 14 godzinach, ale onizazwyczaj poddają sie róznym specjalistycznym zabiegom (kriogenika itp.)
Quibo Napisano 4 Czerwca 2006 Napisano 4 Czerwca 2006 Jakis czas temu napisalem artykuł na www.pro-cycling.org o znaczeniu wypoczynku. Jest tam tez taki prosty domowy sposób na okreslenie stopnia regeneracji naszego organizmu. Oczywiscie sposób ten oparty o tzw. tętno spoczynkowe zaraz po przebudzeniu jest obarczony pewnym marginesem błędu jednak pozwala nam przynajmiej w przyblizonym stopniu określić stan naszego organizmu w kolejnym dniu po treningu. Oto link bezpośredni do artykułu: http://www.pro-cycling.org/index.php?kateg...rady&artykul=14
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.