Skocz do zawartości

[stery] Ahead montaż.

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

? robi w tym przypadku za uszczelkę, tak mi sie wydaje. Uszczelnienie dolnego łożyska. 6 nabijasz na widelec i ma sie on stykać bezpośrednio z łożyskiem ale gdzie ta blaszkę poprawnie umieścić to nie wiem. może miedzy bieżnie a łożysko ... choć wątpię.

Napisano

U mnie ta blaszka była z kołnierzem i dystansami (część nr 2) na twoim rysunku.

Osobiście tego nie założyłem bo również nie byłem pewien i jakoś mi to nie pasowało do niczego. 

Napisano

Miski masz już w ramie?

Zaczynając od dołu. Na rurę sterową amortyzatora dajesz (dolna część, pod główką ramy):

- 6 - bieżnia

- ? - Chyba uszczelka

- 5 lub 4  - o ile są takie same, ale pewnie tak, łożysko wbijasz w miskę

Teraz górna część, nad główką ramy :

- 5 lub 4 - łożysko wbijasz w miskę w ramie 

- 3 -

- 2 - 

... póżniej mostek na górę.

Tak mnie sie wydaje.

Nieoznaczony element to gwiazdka którą należy nabić w środek rury sterowej amortyzatora, znajdziesz na forum o co biega jak nie wiesz. Element numer -1- to Top Cap który dajesz na samym końcu i na samą górę, nad mostek. Top cap wkręcasz w gwiazdkę.

Napisano

A może element ? idzie między 3, a 2, żeby 2 nie obcierało o ramę albo miski nabite do ramy, spotkałem się ze sterami zintegrowanymi, do których były dołączane trzy takie pierścienie, można było zobie zamontować lub nie, w zależności czy były potrzebne

Napisano

Ja za chiny ludowe nie przypominam sobie takiego elementu w moim zestawie Airplane`ów ...

Ponad to bieżnia nabijana na rurę sterową też była rozcięta dla łatwiejszego montażu / demontażu.

Mój tok rozumowania co bym zrobił z tą podkładką ...

Jeżeli średnica jest wystarczająca aby założyć ją na rurę sterową pod bieżnie to może wymyślili patent z podkładką aby przy demontażu nie uszkadzać. korony.

Jeżeli podkładka ma średnice rury sterowej na górze to jako zamontował bym to jako przedostatni element czyli pod przykrywką nad tą rozciętą tulejką.

To są stery półzintegrowane czy z zewnętrznymi miskami ?

Moje stery wyglądały tak ...

zdjecie,600,286958,20120624,stery-accent

Niewykluczone że coś pozmieniali w konstrukcji ... 

Pozdro

Napisano

W dniu 17.01.2014 o 16:21, rzezniol napisał:
Ja za chiny ludowe nie przypominam sobie takiego elementu w moim zestawie Airplane`ów ... Ponad to bieżnia nabijana na rurę sterową też była rozcięta dla łatwiejszego montażu / demontażu. Mój tok rozumowania co bym zrobił z tą podkładką ... Jeżeli średnica jest wystarczająca aby założyć ją na rurę sterową pod bieżnie to może wymyślili patent z podkładką aby przy demontażu nie uszkadzać. korony. Jeżeli podkładka ma średnice rury sterowej na górze to jako zamontował bym to jako przedostatni element czyli pod przykrywką nad tą rozciętą tulejką.   To są stery półzintegrowane czy z zewnętrznymi miskami ?   Moje stery wyglądały tak ...     Niewykluczone że coś pozmieniali w konstrukcji ...    Pozdro

Nowe są ahead, półzintegrowane też bez problemu mi wchodziły. 

Napisano

mam te stery i ja zlozylem następująco od dolu:

6,5,w 4 wchodzi 3,to co zaznaczyles jakos pytajnik i 1

wydaje mi sie ze tak jest poprawnie ale jeszcze na nich nie jeździlem

Napisano

Jest to (najprawdopodobniej) podkładka dystansująca, którą zakłada się na pierścień centrujący (ten który idzie na górne łożysko pod pokrywkę). 

Przy sterach tego typu czasami pokrywa dotyka krawędzi główki i po skręceniu sterów widelec przestaje się obracać, w tym przypadku daje się taki dystans żeby lekko oddalić pokrywę od główki, czasami potrzeba takich podkładek więcej (mają po 0,1 mm grubości).

Podkładki takie są w zestawach z karbonowymi rowerami i przy ich składaniu decyduje się czy są potrzebne czy nie. Najczęściej nie są Jeśli po skręceniu sterów widelec obraca się bez wzrastających (wraz z dokręcaniem śruby top capa) oporów to pierścień nie jest potrzebny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dokładnie, ta blaszka idzie na górę (na pierścień centrujący), służy do ustalenia części nr. 2 względem główki ramy.

Napisano

Pytanie do użytkowników "rzezniol" oraz "foxi".

Mam takie same stery i problem z ich złożeniem. Tutaj temat --> http://www.forumrowerowe.org/topic/152323-stery-montaz-luz-po-zlozeniu/?p=1423109

Jak je złożyliście i czy nie macie z nimi takiego problemu jak ja?

Czy wszystko ze sobą współgra? 

W dniu 17.01.2014 o 16:21, rzezniol napisał:

zdjecie,600,286958,20120624,stery-accent

Według tego zdjęcia na łożysko górne nakładamy element numer 2 od dołu a następnie pokrywę czyli element numer 1 od dołu. I tak zrobiliście? Wszystko gra?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.