Mavver Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Hej, chciałbym kupić nowy rower, bo używek się boję. Przedział cenowy to 800-1000zł - im mniej tym lepiej Wybrałem sobie kilka: -Rock Grand 300-Kands 1100/1300-Kross hexagon x1/x3-GoSport Affix fx3- Romet rambler 1.0 Najbardziej optycznie i cenowo odpowiada mi GoSport Affix Fx3 - czy warto go kupić?Przeznaczenie to lekki teren,las(65%) asfalt(35%). Zależy mi na wygodzie i bezawaryjności.Mam 182 cm wzrostu i ważę 77 kg, ale idzie masa, więc pewnie 80 będzie Swoją drogą jestem przyzwyczajony do obrotowych manetek - ale to już chyba przeżytek?
mmoorroo Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o osprzęt to tylko kands1300.
Mavver Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Napisano 15 Stycznia 2014 A co powiecie na temat: GoSport Affix Fx3?Miałbym najłatwiej go kupić, najbardziej mi sie podoba, nie przekracza budżetu.Jak u niego z osprzętem i ramą? Na serwis i gwarancję GoSportu można liczyć?
MokryxD Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 W porównania do Kandsa 1300 ma sporo gorszy napęd i przerzutki. W twoim budżecie lepiej jest dorzucić te 100zł i kupić Kandsa 1300. Ma najlepszy stosunek ceny do osprzętu w tej cenie i zapewnie długą pracę.
Mavver Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Napisano 15 Stycznia 2014 A Kands 1100? Jest troszkę tańszy - dużo gorszy?Bo nic poza tymi dwoma nie wchodzi w grę w tym przedziale cenowym?http://allegro.pl/rower-26-kands-energy-1100-mtb-wroclaw-sklep-i3843003123.htmlOptycznie mi odpowiada, cenowo również - jak z jego jakością?
okiloki Napisano 15 Stycznia 2014 Napisano 15 Stycznia 2014 Za te kilka zł więcej dostajesz przeskok przerzutek o grupę wyżej. Ja bym dopłacił, choćby ze względu na manetki alivio które sprawiają wrażenie dużo solidniejszych niż te klamkobadziewia. Korba i kaseta bez zmian. Siodełko trochę inne. Ja bym brał 1300, to tylko 100-150zł różnicy, a sprawia dla mnie lepsze wrażenie. Ale to może też dlatego że mam obsesję na punkcie znaczków. EDIT: 1300 ma regulację linek przerzutek w manetkach, dla mnie to dużo wygodniejsze, bo czasem poprawiam minimalnie podczas jazdy to co zrobiłem w piwnicy.
Mavver Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Napisano 15 Stycznia 2014 http://www.cyklistalodz.pl/Tutaj z kolei oferta całkiem ładnego: MERIDA DRAKAR 20D rama 20" - markowy MTB, teraz 1155 PLN.Warto się nad tym zastanawiać, czy Kands 1300 i koniec?
Mod Team Puklus Napisano 16 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2014 Ja się zastanawiam ile jeszcze gorszych rowerów znajdziesz, zanim się przekonasz do tego co piszą a jak wiesz lepiej to się nie pytaj
Mavver Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Ja się zastanawiam ile jeszcze gorszych rowerów znajdziesz, zanim się przekonasz do tego co piszą a jak wiesz lepiej to się nie pytaj Czegoś tutaj nie rozumiem. Forum jest chyba po to aby pytać i dyskutować, a Ty mi tego zabraniasz? Jakaś paranoja. Poza tym, czy w którymkolwiek poście zarzuciłem komuś, albo przynajmniej stwierdziłem, że jak to nazywasz "sam wiem lepiej" ? Ok, przekonaliście mnie, że Kands 1300 ma zdecydowanie najlepszy stosunek ceny/jakości w tym przedziale, ale czy to Drogi Panie Moderatorze Puklus'ie oznacza, że nie mogę zapytać o inne modele?
nemo2009 Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 mogę zapytać o inne modele? No to masz model o dobrych komponentach,fakt trzeba dołożyć 99 zł: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-rambler-5.0-2013-rock-shox.html
Mavver Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, wiem, oglądałem tego Rometa, ale w sumie na żandych forach nikt go nie polecał. Jest porównywalny z Kandsem 1300?
MikeSkywalker Napisano 18 Stycznia 2014 Napisano 18 Stycznia 2014 A muszą polecać na forach? Kands po prostu w tej cenie jest do kupienia cały rok więc jest dużo opinii, a ten Romet porównywalny i możesz brać śmiało
okiloki Napisano 18 Stycznia 2014 Napisano 18 Stycznia 2014 Romet ma fajny amortyzator. Myślałem że w tej cenie blokada skoku nie będzie dostępna, a tu proszę jaki rarytas, w dodatku rock shox a nie suntour. Napęd ma minimalnie gorszy na papierze, ale myślę, że w praktyce nie poczujesz różnicy. Ogólnie to przy porównaniu kandsa i rometa sam bym się skłaniał ku rometowi, głównie przez widelec. Wymiana napędu za te powiedzmy 3 lata (nie wiem ile jeździsz i jak dbasz o rower) to i tak groszowe sprawy, bo to i tak względnie niskie grupy, koszt całej korby+kaseta+2 łańcuchy+suport wyszłoby jakieś +/- 250zł , a idąc z grupami półkę wyżej to myślę że +/- 300zł. Polecam Ci jeszcze poczytać w necie o jeździe na 2 łańcuchy, czym umyć łańcuch i czym nasmarować, aby przedłużyć żywotność napędu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.