Skocz do zawartości

[kierownica] Wysoka kierownica `ala` trekkingowa do roweru crossowego - da się ?

malw7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam takie dziwne pytanie, mam rower crossowy Lazaro , rower ma nisko kierownice , niestety nie da się jej już wyżej podnieść, a mój kręgosłup po dłuższych trasach nie daje rady :/ i tutaj moje pytanie czy da się włożyć do tego roweru kierownicę wyższą coś jak w rowerach trekkingowych / holenderkach ... nie chcę kupować nowego roweru bo ten ma fajny osprzęt itd. więc jeśli istnieje możliwość tylko wymiany kierownicy to byłoby super tylko czy da się coś takiego zrobić ? Proszę o porady. Pozdrawiam :)

Napisano

Oczywiście, że jest kilka sposobów podwyższenia kierownicy

1. wymiana widelca amortyzowanego na widelec o wiekszym skoku. Nie ukrywam, że jest to najdroższy sposób.
  2. Wymiana mostka na mostek krótszy bądż mostek o większym wzniosie
  3. Wymiana mostka na mostek regulowany
  4. Wymiana kierownicy na kierownicę trekingową czyli

DSC02384.JPG

Dziwna kierownica? A i owszem ale ta kierownica da ci kilka chwytów zarówno tych bliżej siodełka jak i chwytu wyższego. Aby taką kierownicę prawidłowo ustawić to proponuję aby ona nie była usytuowana w pionie lecz pod kątem mniejszym niż 45 stopni. Po zainstalowaniu osprzętu czyli manetek przerzutek i klamek hamulcowych pozostałą część kierownicy owiń korkową owijką szosową.

Napisano

Nie jeżdżę dużo, a jeśli już gdzieś się wybieram to max. 40 km dziennie, ale już po 15 km czuję kręgosłup, dla porównania raz przejechałam ten dystans na rowerze tzw. miejskim, z żadnym jakimś super osprzętem, za to z wygodnym siodełkiem i wysoką kierownicą , jazda super i nawet się tak nie zmęczyłam... kupiłam rower crossowy osprzęt full alivio, myślałam, że jazda to będzie przyjemność, ale niestety , na krótkie dystanse jest ok , szkoda mi sprzedawać roczny rower, który stracił na wartości, z fajnym osprzętem i kupować nowy trekkingowy / miejski tylko dla kierownicy... dlatego pomyślałam o wymianie samej kierownicy na wyższą i wtedy siedzieć prosto w czasie jazdy .

Napisano

Ile masz wzrostu, jaki rozmiar ramy, jak często jeździsz, od jakiego czasu posiadasz ten rower i czy wcześniej dużo jeździłaś?

Jeśli rozmiar jest źle dobrany, wymiana kierownicy będzie co najwyżej marną protezą rozwiązania problemu. Może być też tak, że ból powodowany jest przez brak rozciągnięcia, wytrenowania itp.

Napisano

Nie zawsze trzeba upatrywać wad w szprzęcie, częstym problemem są własnie słabo wyrobione mięśnie kręgosłupa :)

Napisano

W poczatkowej fazie bizyklozy (opartej na szczepach MTB, Cross i szosa) pacjent odczuwa dyskomfort spowodowany nienaturalną - pochyloną pozycją ciała. Mogą pojawic się bóle ramion i pleców. Doraźnym rozwiązaniem jest instalacja mostka regulowanego, rogów lub innej kierownicy z bardziej klasyczym profilem.

W miarę jak bicykloza się rozwija pacjent zaczyna opuszczać regulowany mostek coraz niżej. Wraz z zanikiem bólu pleców spowodowanym rozćwiczeniem organizmu, znika też problem kierownicy. W tej fazie nie wymagana jest żadna interwencja inna niż dalsze rowerowanie.

Ostatnia faza bicyklozy to zupełnie płaska kierownica, podkładki spod mostka idą nad mostek a sam mostek jest odwracany o 180 stopni. Postura pacjenta na rowerze przypomina wtedy posturę zwięrzęcia cierpiącego na zaparcia - zad jest znacznie wyżej umieszczony niż reszta rowerzysty. W tej fazie nawet długotrwałe odcinki pokonywane są bez zmęczenia i w wyraźnie szybszym tempie z uwagi na aerodynamikę bryły rower+rowerzysta.

Napisano

Jak wcześniej wspominałam jestem totalnym amatorem jazdy na rowerze, czasem do pracy się przejadę, czasem troszkę dalej max te 40 km. , ale rok temu kupiłam rower po to by właśnie robić tych km troszkę więcej, jednak jazda na tym rowerze nie sprawia mi przyjemności :/, najpierw siodełko było dramatyczne wymieniłam na jakieś ponoć dobre żelowe ;), jednak ta pochyła postura męczy strasznie, może macie rację , że to kwestia mięśni... chociaż kiedyś bardzo dużo grałam w siatkówkę teraz już tylko rekreacyjnie, ale jednak jakiś ten ruch w tygodniu jest... no nie wiem... Mam 168 cm. wzrostu, rozmiar ramy dobre pytanie :P 17stka jeśli dobrze pamiętam ;). Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Napisano

Jak wcześniej wspominałam jestem totalnym amatorem jazdy na rowerze, czasem do pracy się przejadę, czasem troszkę dalej max te 40 km. , ale rok temu kupiłam rower po to by właśnie robić tych km troszkę więcej, jednak jazda na tym rowerze nie sprawia mi przyjemności :/,, jednak ta pochyła postura męczy strasznie,

Dokładnie podobne odczucia miała moja żona. Założyłem jej wspomnianą wyżej kierownicę i ...ma za sobą ponad 5 wielotygodniowych wypraw rowerowych. Z roweru wyścigowego zrobiłem wygodnego trekinga, wygodnego dla mojej żony bo wielu osobom taka pozycja absolutnie nie będzie pasować.

DSCN3084.JPG

Spróbuj ....ryzykujesz co najwyżej 55 złociszkami.

Napisano

Przy wyprostowaniu pozycji trzeba także uwzględnić szerokość siodełka. Im sylwetka bardziej wyprostowana, tym szersze siodełko być powinno. Przy pozycji trekingowej polecam siodełko od 140 od 160mm z umiarkowaną lub niewielką ilością żelu, plus odzież z rowerową wkładką. Szerokie siodełka z dużą ilością żelu nie sprawdzą się na dłuższych dystansach. U mnie w rowerze trekingowym sprawdza się siodełko SR Lookin Athletic (mimo że kąt sylwetki inny niż zalecany przez producenta).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

czesć! jestem własnie w trakcie wyboru roweru i Forumowicze polecaja Lazarro, ale boje sie tego o czym Ty piszesz, z kolei rower miejski nie nadaje sie za bardzo na przejezdzki leśne itp. Ciekawa jestem jak rozwiązałaś problem

Napisano

Nie jeżdżę dużo, a jeśli już gdzieś się wybieram to max. 40 km dziennie, ale już po 15 km czuję kręgosłup, dla porównania raz przejechałam ten dystans na rowerze tzw. miejskim, z żadnym jakimś super osprzętem, za to z wygodnym siodełkiem i wysoką kierownicą , jazda super i nawet się tak nie zmęczyłam... kupiłam rower crossowy osprzęt full alivio, myślałam, że jazda to będzie przyjemność, ale niestety , na krótkie dystanse jest ok , szkoda mi sprzedawać roczny rower, który stracił na wartości, z fajnym osprzętem i kupować nowy trekkingowy / miejski tylko dla kierownicy... dlatego pomyślałam o wymianie samej kierownicy na wyższą i wtedy siedzieć prosto w czasie jazdy .

Miałem podobny problem z bólem w plecach i już myślałem, że będę zmuszony pożegnać się z rowerem, ale...

Polecam zainwestować w sztycę amortyzowaną Suntour NCX/NEX.

Co do kierownicy, to polecam mostek mostek regulowany założyć jeśli rower posiada stały.

Łatwiej wtedy dopasować pozycję kierownicy pod własne upodobania.

Rower trzeba najzwyczajniej dopasować do swoich potrzeb zamiast zdawać się ślepo na wyposażenie

zakupione/oferowane fabrycznie z rowerem.

Ja natomiast w crossach moim i mojej lubej wymieniłem kiery na niedrogie,

oryginalne i praktyczne "cudo" - Xtreme Pro Free Town II

824255_1.jpg

Wygodna, ergonomicznie ukształtowana dla nadgarstków kierownica z mnóstwem miejsca na dodatkowy osprzęt.

Do tego mostki wymieniłem na regulowane i dopasowałem indywidualnie - jest super wygodnie teraz.

Multitask_9.JPG

To nie mój rowerek, ale ten przykład rozwiał moje obawy i wątpliwości co do tego, jak to będzie wyglądać w praktyce.

Więcej tutaj - http://velospace.org/node/26815

Napisano

Jako ze nie dogaduje sie zupelnie z prostymi  kierownicami, tez szukalem ostatnio czegos w tym stylu. Aktualnie mozna w calkiem przystepnej cenie wyrwac On-One Mary:

http://www.on-one.co.uk/i/q/HBOOMA/on-one-mary-handlebar

Co tez uczynilem, z gripami Ergona jazda na niej to jak szybowanie na chmurce.

Z dostepnych u nas ciekawie wygladaja kierownice XLC:

http://rower242628.pl/p/293/2371/-xlc-city-trekking-hb-c01-kierownica-kierownice-xlc-czesci-akcesoria-.html

http://rower242628.pl/p/293/2373/-xlc-city-trekking-hb-c03-kierownica-kierownice-xlc-czesci-akcesoria-.html

(nie wiem na ile wiarygodny jest ten sklep)

Napisano

Jest kilka sposobów...

...albo są jeszcze adaptery wysuwane, ale nie mogę teraz znaleźć...

Masz na myśli coś takiego zapewne...

148573_1.jpg

148573_2.jpg

lub bardziej zaawansowana konstrukcja, ale także odpowiednio droższa...

1904998_1.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja szukam kierownicy trekingowej typu motyl, ósemka, czy jak to się tam nazywa, ale z mocowaniem mostka 31,8 mm.

Są takie?

Szukam po internecie i trafiam tylko na cienkie 25,4 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...