Skocz do zawartości

[Korba + kaseta] wymiana i kompatybilność

alien1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ramę Amstaff Duncona w zasadzie cały roweryk ale przeszło 8 lat bez zmian więc zabieramy zię za kompletny serwis i tu prosze o radę gdyż wiele się pozmieniało na rynku

chcę kupić coś takiego :
- Korba -  Korba Shimano Deore FC-M590

- Kaseta - Shimano Deore CS-HG50 9-sp 11-34

- przerzutka przód  - Shimano Alivio M430 Top S kompatybilna z 8 i 9 rz.

- przerzutka tył - Shimano ALIVIO RD-M430 9rz. SGS

- łańcuch - i tu szukam bo nie wiem jaki

Czy to dobry zestaw na jazde bardziej rekreacyjną ale nie tylko po asfalcikach czy brukach też w lasach czy piaskowych bezdrożach

z góry dziękuję za pomoc i rady.

Napisano

-korba:jaki masz suport? musi być kompatybilna

-kaseta:wcześniej też miałeś kasetę? jaką?

-łańcuch: ile km robisz rocznie? jeśli mało to szukaj alivio/deore, jeśli dużo bierz connexa

Zestaw bardzo dobry, ja takiego używam do ścigania, będzie aż na wyrost dla ciebie :D

Napisano

Poprzednia osprzet :

- kaseta 8 rz. shimano nie potrafię podać modelu

- korba prawdopodonie Shimano Tourney FCM131 ciężko rozpoznac bo napisy już ztarte

- przerzutka przód - shimano 050  low friction l.

- przerzutka tył - alivio 410

- suport - BBts30 shimano

tygodniowo w sezonie około 300 km do 400 poza sezonem 100 do 200

Napisano

-korba:jaki masz suport? musi być kompatybilna

Nie widzę problemu. M590 sprzedawana jest z łożyskami suportu.

Zestaw całkiem niezły choć IMHO szkoda się pchać w M590. Korba klasy M391 lub M430 w zupełności wystarczy. Pomijam fakt że za zestaw kobra+suport wydasz stówkę mniej.

Napisano

Łańcuch bierz connexa.

Kaseta będzie kompatybilna, tylko, że czeka cię zmiana manetki.

Suport masz na kwadrat, więc albo szukasz ramion na kwadrat zamiast tych deore albo kupujesz suport Hollowtech 2. To nie jest majątek, lepiej wybrać drugą opcję, bo sztywność jest wtedy znacznie lepsza i odczuwalna dla amatora.

Napisano

Manetki obowiązkowo do zmiany bo mam stare revo shift i to 3 x 8 a chcę miec teraz klameczki ;) Zdecydowanie wolę Holl. 2  niż stary kwadrat czy gwiazdkę .

Do ramki mam amorka rst 120 ( gilla i lub capa ) też do zmiany ale to póżniej , kierownice i mostek NS - to zostaje bo bardzo wygodnie mi się z nimi pracuje , no i mam na hamulcach V- łki tez pwno będzie zmiana na co lepszego nowszego.

Koła zostają - obręcze duncona , piasty zostają .

Napisano

Co do manetek polecam ci osobne, bez klamek, możesz je osobno regulować. V-ki ci wystarczą, chyba, że masz hajs to dla komfortu w hydrauliki możesz zainwestować, będą lepiej chodzić, ale czeka cię w przyszłości odpowietrzanie. Kierę polecam szeroką, przy 680mm rower staje się bardzo stabilny. Nie licząc powiększenia objętości płuc ;)

Napisano

Heh... Jeszcze raz napiszę. Zakup osobno suportu do M590 nie ma sensu bo jest on sprzedawany razem z kobrą. No chyba że skusisz się na suport Accent BB-EX/EX PRO, który oferuje łatwy serwis.

Napisano
Ziemko

nie zamierzam kupować osobno tylko zestaw :)

qrczakzul

moja kierowniczka ns ma chyba 710 ;) ale jestem przyzwyczajony do szerokości w drugiej seryjce Ns holy mam 720 bardzo wygodnie się prowadzą takie kierowniczki ;)

Napisano

Nie zawsze jest sprzedawany razem, ale zazwyczaj :) Suport Accenta w jego przypadku nie ma sensu, wszystkie holołtechy są łatwe w serwisie. Największą zaletą Accenta jest uszczelnienie, co ma ogromne znaczenie u maratończyków, którzy trafiając na porządne błocko są zmuszeni na wymianę łożysk w "czymś" przeciętnym. W jego przypadku najtańszy wystarczy. 

Alien,

Widzę, że popierasz obecne trendy :D Nabiał byłby z ciebie zadowolony ;)

Napisano

dzięki więc za pomoc i rady  jesli nic się nie zmieni w koncepcji to w poniedziałek zamawiamy i cześci za pewne już rusza do mnie :)

Napisano

Ja bym jednak pozostał w klasie Alivio. M430 jest bardzo przyzwoite a w rekreacyjnej jeździe jak w/w daje radę. Do tego dorzuciłbym manetki M430 i klamki Accent Evo-XC lub Storm. IMHO Stormy są bardzo dobre.

Zrobisz jak uważasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...