pawelpiwowarczyk Napisano 27 Grudnia 2013 Napisano 27 Grudnia 2013 Przyszedł czas na wymianę napędu w rowerze żony (trekkingowiec z kołami 28 cali ) Dotychczas użytkowała napęd 3x8 oparty na renomowanej korbie FC-C051 i nie mniej renomowanej kasecie i łańcuchu. Blaty są nitowane. Wszystko razem zużyło się nieco i nie przyjmuje nowego łańcucha. Trzeba wymienić cały napęd. Z kasetą i łańcuchem nie mam problemów. Gorzej z korbą. Zamierzam założyć korbę klasy M443, na kwadrat (nie chcę nowszych, droższych i mniej trwałych rozwiązań. Zamierzam zmienić jej napęd z 3x8 na 2x8. Sam jeżdżę od roku na 2x7. Kiedyś zdjąłem młynek, w sumie przypadkiem i wydawało mi się, że tylko na chwilę, i... już tak zostało. I jestem bardzo zadowolony. I teraz pytanie, które mnie nurtuje. Czy, skoro rezygnuję z najmniejszego blatu (najbliższego ramy), nie warto zastosować suportu o krótszej, niż dedykowana, ośce? Do korby M443 ośka suportu winna mieć 117,5mm. Widziałem suporty NECO na 110,5mm. Będzie o 7mm węższy, więc korba będzie 3,5mm bliżej ramy. A odległość pomiędzy blatami w korbie to (na moje oko) 8mm. Więc duży blat będzie wówczas pomiędzy dotychczasowym średnim a dużym, a (teraz już) najmniejszy blat pomiędzy dotychczasowym średnim a młynkiem. Czy przekosy nie będą za duże? Co myślicie?
seraph Napisano 27 Grudnia 2013 Napisano 27 Grudnia 2013 Masz rację należy skorygować linię łańcucha właśnie dlatego, żeby przekosy były mniejsze. Przy pozbywaniu się młynka, czyli w Twoim przypadku trzeba skrócić oś suportu, ale o 5 mm. Korby przysuną się do ramy o 2,5 mm i przestrzeń między zębatkami wypadnie w miejscu środkowego blatu. Nie myślałeś o kupnie nawet używanej korby 2 rzędowej dla żony? Miałbyś dedykowane rozwiązanie z lepiej dobranymi blatami, tylko nie wiem czy coś o mniejszej ilości zębów niż 50 by się łatwo znalazło Zmniejszenie długości osi aż o 7 mm może się skończyć kolizją ramion korby, lub w lepszym wypadku pięt podczas pedałowania z widełkami. Może też tak być, że korba niezaprojektowana do takiego suportu zetknie się przy zakładaniu z miskami suportu i "cały misterny plan..."
pawelpiwowarczyk Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Napisano 29 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź. Myślę nad tą zmianą od jakiegoś czasu i teraz naszły mnie wątpliwości. Bo: Masz rację należy skorygować linię łańcucha właśnie dlatego, żeby przekosy były mniejsze.Sam już nie wiem, czy to dobra droga. Przy twardszych biegach - a tych używa się najczęściej - przekosy wręcz wzrosną.Przy pozbywaniu się młynka, czyli w Twoim przypadku trzeba skrócić oś suportu, ale o 5 mm. Korby przysuną się do ramy o 2,5 mm i przestrzeń między zębatkami wypadnie w miejscu środkowego blatu.Na jakimś forum wyczytałem, że suporty różnych długości mają ośkę od strony lewej takiej samej długości, a różnica jest jedynie we wysunięciu ośki po prawej stronie (od strony korby). Prawda to?Nie myślałeś o kupnie nawet używanej korby 2 rzędowej dla żony? Miałbyś dedykowane rozwiązanie z lepiej dobranymi blatami, tylko nie wiem czy coś o mniejszej ilości zębów niż 50 by się łatwo znalazłoChciałbym by napęd był jak najbardziej uniwersalny a z drugiej strony opędzić się jak najmniejszą kwotą. Dotychczas roweru żony używałem okazjonalnie ja, na przykład kiedy mój był kontuzjowany lub na serwisie, a teraz używać go będzie ona - żona dostała na gwiazdkę wpisanie na poznański triathlon i stąd potrzeba naprawy roweru a także dostosowania go do tej imprezy. A już szykują się kolejne wydatki - lemondka, opony szosowe, pianka, nowe Asicsy...Zmniejszenie długości osi aż o 7 mm może się skończyć kolizją ramion korby, lub w lepszym wypadku pięt podczas pedałowania z widełkami. Może też tak być, że korba niezaprojektowana do takiego suportu zetknie się przy zakładaniu z miskami suportu i "cały misterny plan..."Rzeczywiście. Zupełnie nie pomyślałem o tym. Korbę i cały napęd, tak czy siak wymienić muszę, ale teraz skłaniam się raczej ku zastosowaniu suportu o dedykowanej długości. Najwyżej na najbardziej miękkich przełożeniach, których i tak nie będzie używała zbyt często, wystąpi duży przekos.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.