gpawel Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Kompletując sprzęt do nowego roweru nadszedł czas na budowę napędu. Byłem niemalże zdecydowany na system 3x9 zamawiając części, jednak zacząłem przeglądać części do systemu 3x10 i zauważyłem, że ceny dla większości podzespołów są w tej samej cenie lub niewiele droższe, lecz z wyższej półki, bądź z tej samej, ale nowsze (z aktualną technologią). Generalnie głosy są podzielone, nie ukrywam, że pewnie 3x10 będzie systemem coraz bardziej "aktualnym", więc mając na uwadze, że buduję rower od zera dobrze by było wejść w system, który jest najnowszy, chociaż może się mylę - stąd pomysł o założeniu tego tematu. Poniżej przykłady zestawów, nad którymi rozmyślam: 3x9 Korba: Shimano Deore FC-M590 44x32x22 175mm / 239zł Łańcuch: WIPPERMANN CONNEX 908 9s / 85zł Kaseta: Shimano Deore CS-HG50 9speed 11-32T / 72zł Manetki: Shimano Deore M590 / 159zł Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M590 / 85zł Przerzutka tył: Shimano Deore RD-M531 SGS / 109zł Suma: 749zł 3x10 Korba: Shimano Deore FC-M610 42/32/24 175mm / 289zł Łańcuch: WIPPERMANN CONNEX 10S0 10s / 88zł Kaseta: Shimano Deore CS-HG62 10speed 11-34T / 109zł Manetki: Shimano Deore SL-M610 I-SPEC/Rapidfire Plus 159zł / SL-M591 195zł (z wyświetlaczami, ale cięższe i droższe) - jakaś różnica? Przerzutka przód: Shimano SLX FD-M661-10 Down Swing / 89zł Przerzutka tył: SHIMANO SLX RD-M670 SGS / 155zł Suma: 889zł Różnica w cenie pomiędzy tymi systemami to 140 złotych. Za tą kwotę miałbym potencjalnie nowszą, ładniejszą i minimalnie lżejszą korbę, manetki (bez "wyświetlaczy" także lżejsze) oraz przerzutki SLX (przy nieco dokładniejszej penetracji internetu pewnie dałoby się znaleźć w niewiele wyższej cenie podzespoły XT, ale nie wiem czy jest sens). Więc pytanie ogólne - w który system wejść oraz czy podzespoły przeze mnie wymienione są odpowiednio dobrane (nie ukrywam, że tematem interesuję się od niedawna, dlatego nie do końca jestem w stanie ocenić wszystkie parametry). Dzięki wielkie z góry za pomoc i udział w dyskusji, Pawel
robertrobert1 Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Trochę nie bardzo wszystko się kupy trzyma. Wcześniej pisałeś, że przeważnie jeżdzisz po szosie i w tym celu chcesz nabyć opony Continental Sport Contact 1.3. W tym przypadku zastosowanie napędu 3x10 miałoby sens. Jednak Tu pojawia się sprzeczność bo wybrałeś korbę z blatem tylko 42 zebów. Taka konfiguracja nie zapewni ci wiatru we włosach.Korba z napędu 3x9 byłaby lepsza chociaż ja bym się rozejrzał za blatem 46.
kamfan Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Bez przesady na 42x11 komfortowo (z umiarkowaną kadencją) jeździ się do ok. 40 km/h, więc jak kolega nie ma w okolicy jakiś mega fajnych górek to spokojnie wystarcza na szosę. Z górki można wyciągnąć na takim napędzie max. 65 km/h (= wiatr we włosach) później nie ma sensu pedałować. Ja bym brał zdecydowanie 3x9, albo jak jeździsz dużo na szosie to 2x9 z kasetą 11-32T. System 3x10 nie jest systemem bardziej "aktualnym" tylko bardziej "marketingowym". Powiedz mi o jakich nowych technologiach mówisz w napędach Shimano w ostatnich 3 latach, ja tylko widzę podnoszenie sztywności i tak bardzo sztywnych korb i zrzucanie kilku gramów na częściach z roku na rok.
gpawel Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 @Robert Trochę od tego czasu się u mnie pozmieniało i będę wrzucał zwijane Geax Saguaro 2.0 lub 2.2 pod leśne wypady + szosę (bardziej uniwersalnie, jednak nadal z przewagą szosy, bo mieszkam w mieście, więc trzeba jakoś dojechać do błotka). Za szosą będę rozglądał się pod koniec przyszłego sezonu jak wszystko dobrze pójdzie, także poprzedni temat jest nieaktualny. No właśnie przy 3x9 byłem już niemal zdecydowany, że uderzę w korbę 44T i kasetę 11-32T z racji, że nie mam w pobliżu hardcorowych podjazdów, więc powiedzmy, że byłbym po środku. W przypadku 3x10 jest już trochę gorzej, bo mam do wyboru albo 42/32 albo 48/36. Teraz pytanie czy przy tym drugim rozwiązaniu spokojnie pośmigam na leśnych drogach/pagórkach czy to bardziej szosowe rozwiązanie skierowane na większe prędkości? Siła w nogach, pozycja etc. to jedna sprawa, ale podejdźmy do tematu ze strony nieco bardziej teoretycznej. Na plus w kwestii 3x10 jest to, że podobno można w większym stopniu wykorzystać większą liczbę biegów kasety na jednym blacie (środkowym bądź dużym, bo z małego korzystać pewnie nie będę zbyt wiele). W dotychczasowym rowerze miałem system 3x8 z korbą 42-34-24 - czasem brakowało przy stromych górkach, ale niewiele, dlatego czy te dwa dodatkowe biegi, które obsłużą największy blat byłyby wystarczającym rozwiązaniem? Obawiam się, że nie wykorzystam blatu 48, chociaż może wraz z pracą nad siłą, techniką i kondycją warto by było mieć w zapasie większy blat na szosowe odcinki. Spory dylemat..
Ziemko Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 IMHO zależy jaką rozpiętość kasety wybierzesz. Wybierając 10x o rozpiętości 11-36, praktycznie będziesz miał takie same różnice miedzy przełożeniami co w przypadku kasety 9x o rozpiętości 11-34 lub 8x o rozpiętości 11-32. To tak jeśli chodzi o kasetę. A jeśli mówimy o korbę to 48T w przypadku terenu jakimś absurdem. jeździłem na korbie 44-32T (odkręciłem młynek bo w zasadzie nie używam) z kasetą 11-32 i miękkich przełożeń w terenie nie brakowało a na szosie było wystarczająco twardo. Myślę więc że korba 44-32-22 jest dobrym kompromisem w relacji 3:2 (szosa teren).
marcin_ostrów Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Jak dla mnie idea 3x10 nie ma sensu zbytnio. Albo 3x9 , albo 2x10 z blatem 40 i kasetą 11-36 , gdzie będziesz większość latał z blatu. M
robertrobert1 Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Ja bym brał korbę 42/32 jako bardziej uniwersalna w terenie. Korba o większej ilości zębów byłaby wskazana w jeżdzie w peletonie lub na kole.
Ziemko Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Jak dla mnie idea 3x10 nie ma sensu zbytnio. Albo 3x9 , albo 2x10 z blatem 40 i kasetą 11-36 , gdzie będziesz większość latał z blatu. M Wszystko zależy od kasety i koła. IMHO przy kole 26" szkoda się pchać w korbę z tylko 40-oma zębami. W teren będzie okej ale na szosę za miękko. Podobnie ma się sprawa z kasetą 11-36T (cały czas mówimy o kole 26").
gpawel Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 Tak, cały czas mówimy o kole 26". Także wydaje mi się, że przy blacie 40 może trochę brakować na szosie (a trochę chybionym pomysłem byłoby kupować nową korbę i od razu inwestować w większy blat - o ile w ogóle istnieje taka możliwość). Więc pozostaje pytanie pytanie między 3x9 i 3x10 (z możliwością usunięcia młynka w przyszłości, jeżeli rzeczywiście nie będzie używany - w obu proponowanych przeze mnie korbach średni blat ma tę samą ilość zębów).
Ziemko Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Mój typ to 3x9. Korba 42-32-22 ewet 44-32-22 i kaseta 11-34. Chyba najbardziej optymalny zestaw. Co do modelu to odpuściłbym sobie M590. Łożyska suportu siadają dość szybko (w tym sezonie zużyłem dwa, na trzecim jeżdżę). Postawiłbym raczej na Octalink i modele M391 lub M430. Wymiana tarcz jest jak najbardziej możliwa i np tarcze z modelów M43x i M44x pasują do siebie
gpawel Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 Teraz to mi trochę namieszałeś, bo myślałem o inwestowaniu w wyższe grupy sprzętowe. W zasadzie nie ukrywam, że M590 ma swoich fanów jak i przeciwników. M430 natomiast zbiera dobre opinie jako sprzęt tani i dobry, kwestia wagi bardzo podobna do M590. W SLXa pakować się na pewno nie będę, bo cena mocno zaporowa.
Ziemko Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Korba M590 jako taka jest bardzo dobra ale łożyska są kiepskie. Jeśli już chcesz ją kupić to warto zakupić taki suport i nauczyć się wymieniać łożyska samemu bo wychodzi to nieco taniej. Za to korby na octalink mogę polecić bez żadnego "ale"...
pistak23 Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 ja bym brał albo 3x9 albo 2x10, reszta kombinacji bez sensu. Zależy gdzie jeździsz jak dużo górek masz koło siebie. Jak górki to ja bym wybrał - 3x9 w konfiguracji 42/32/22 x 11-34t lub - 2x10 w konfiguracji 38/26 x 11-36 jak masz teren płaski i czesto po szosie to raczej -3x9 w konfiguracji 44/32/24 x 11-28 lub -2x10 w konfiguracji 42/28 x 11-32 a najlepiej rozpisz sobie exela z przełożeniami jakie masz jakie masz zamiar kupic porównaj czy potrzebujesz twardszych czy lżejszych przełożeń porównaj i kup jakie uważasz za stosowne, każdy preferuje cos innego.
gpawel Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Napisano 10 Grudnia 2013 Decyzja zapadła - wchodzę w 3x9. Zamówiłem już manetki Alivio (mam podobne w Krossie i są OK, czytając opinię nie widzę sensu dokładania do Deore, szczególnie, że waga identyczna). Na dniach zamówię łańcuch Wippermanna, długość 114 ogniw - będzie trzeba go jakoś modyfikować czy długość jest odpowiednia? Co do przerzutki przedniej - czy będę musiał do przodu kupić Top Swing, abym mógł zamontować drugi koszyk na bidon czy da radę z Down Swingiem? Rama Boplight Sport Marathon 19". Warto oglądać się za LX/SLX/XT czy Deore będzie wystarczające? Przerzutka tylna - przy 3x9 rozglądać się za długim wózkiem, prawda? W tym przypadku najchętniej uderzyłbym w Deore, bo do wyższej półki trzeba dopłacać 50-60 złotych - czy jest sens? Kaseta - Deore CS-HG50 11-32 będzie OK czy celować np. w HG61? Różnicy wagowej raczej nie ma, więc zastanawiam się czy warto dopłacać ponad 30 złotych. No i problem największy - korba - nadal mam duży dylemat czy pójść w Deore M590 czy w Alivio M430 (Octalink)? Obie z blatem 44. Dzięki raz jeszcze za opinie i rady!
Ziemko Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 Jeśli chodzi o przerzutkę przednia to możesz sobie wziąć coś gorszego niż tylna zmieniarka bo dostaje mniej w d*pe. Z Down swingiem też da radę zamontować bidon. Zależy jak wysoko w ramie są inserty pod bidon.
gpawel Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Napisano 15 Grudnia 2013 Up - prosiłbym o porady dot. powyższych pytań. Dzięki z góry!
Jechan Napisano 15 Grudnia 2013 Napisano 15 Grudnia 2013 Przy kasecie 32 średni wózek ci wystarczy Do kasety nie warto dopłacać, chyba że od razu do XT na pająku. Daj zdjęcie ramy to będzie widać czy można założyć downswing. Długość łańcucha można obliczyć za pomocą kalkulatora których jest dość dużo, wystarczy poszukać.
Miner Napisano 15 Grudnia 2013 Napisano 15 Grudnia 2013 Korbę brałbym Deore Albo inną, łożyskowaną na zewnątrz mufy (np. FSA), bo są sztywniejsze niż zwykłe suporty. Odczułem to ja i wszyscy moi znajomi, którzy przeszli na te korby.
Ziemko Napisano 15 Grudnia 2013 Napisano 15 Grudnia 2013 długość 114 ogniw - będzie trzeba go jakoś modyfikować czy długość jest odpowiednia?Zasada jest taka że mając łańcuch na najtwardszym przełożeniu wózek ma być prostopadle do podłoża. Co do przerzutki przedniej - czy będę musiał do przodu kupić Top Swing, abym mógł zamontować drugi koszyk na bidon czy da radę z Down Swingiem? Rama Boplight Sport MarathonTu, tak właściwie jest problem bo oglądając to ramę nie dopatrzyłem się insertów na podsiodłówce na drugi bidon. Chyba że coś się zmieniło? Przerzutka tylna - przy 3x9 rozglądać się za długim wózkiem, prawda? W tym przypadku najchętniej uderzyłbym w Deore, bo do wyższej półki trzeba dopłacać 50-60 złotych - czy jest sens?Dokładać do Deore to nie bardzo pomysł. Od Alivio w zasadzie różni się tylko wagą a luzy dostaje tak samo szybko. Jeśli chcesz dopłacać to poszukaj SLX M662. Mam taką ze średnim wózkiem i kasetą 11-32T i korbą 44-32-22 i jest ok. To samo tyczy się kasety. Osobiście wolałbym starszy model bo ma lepsze (czyt. trwalsze) niklowanie i nie rdzewieje. No i problem największy - korba - nadal mam duży dylemat czy pójść w Deore M590 czy w Alivio M430 (Octalink)? Obie z blatem 44Swoje zdanie już na ten temat wyraziłem więc nie będę tego wałkował.
Synergy Napisano 15 Grudnia 2013 Napisano 15 Grudnia 2013 Jedyna alternatywa dla zintegrowanej osi to ISIS wg mnie a brałbym 10s ze względu na dostępność części.
Ziemko Napisano 16 Grudnia 2013 Napisano 16 Grudnia 2013 Nie wiem gdzie mieszkasz że 3x9 jest już słabo dostępne. Po drugie tylna zmieniarka i korba (nie wiem jak przednia zmieniarka) 10x działają z napędem 3x9 bez problemu.
Fenthin Napisano 16 Grudnia 2013 Napisano 16 Grudnia 2013 @up Z tymi przerzutkami to raczej na odwrót. Przednia działa bez zająknięcia, tylna tylko w szczególnych przypadkach.
mapmen Napisano 16 Grudnia 2013 Napisano 16 Grudnia 2013 Z tanich korb na octalink masz jeszcze FC-M521 na allegro za 145zł
gpawel Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Napisano 16 Grudnia 2013 Z tego co udało mi się znaleźć dla M521 waga podawana jest bez suportu i do tych 720 gram musimy doliczyć ok 300g suportu, więc waga wychodzi nam bardzo zbliżona do M430, prawda? Co do dostępności - wczoraj trochę przeszukałem internet i muszę przyznać, że chociażby przerzutek na 10s jest od groma, czego nie można niestety powiedzieć o 9s.. W dodatku ceny dla 9s są wyższe. Chyba będę musiał się pospieszyć i jak najszybciej zaopatrzyć się we wspomnianą tylną przerzutkę SLX'a M662, bo chyba XT M772 nie za bardzo opłaca się kupować do manetek Alivio M430?
Fenthin Napisano 16 Grudnia 2013 Napisano 16 Grudnia 2013 Nieprawda. Dla każdej korby na kwadrat czy Octalink waga podawana jest bez suportu. FC-M430 nie jest wyjątkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.