kolo1 Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Witam . Kupiłem okazyjnie ramę specialized stumpjumper elite pod 26 " i mam problem z ustawieniem przedniej przerzutki e type w ramie - jest tam montaż na dwie śruby przez adapter do ramy. Krótka charakterystyka napędu roweru -3x9 manetki XT 770 , przerzutka tył xtr 972,przód xtr 970 , kaseta xt 770 11-34 , łańcuch XTR 7701,linki i pancerze jagwire - wszystkie komponenty praktycznie nowe . Problem w tym że po zamontowaniu wszystkie biegi wchodzą , ale na małym blacie 22 z przodu i przełożeniach na kasecie - koronki 23 - 34 łańcuch ociera o wewnętrzną cześć przerzutki przedniej . Po dokładnych oględzinach zauwazyłem że przerzutka jest zamontowana za wysoko i dlatego łańcuch na środkowym blacie odciera ( na fotce zaznaczyłem zielonymi strzałkami miejsce gdzie powinien być łańcuch ) . Próbowałem obniżyć przerzutke - e type mają możliwośc ale są tylko dwie pozycje , i w tej drugiej też obciera. Jak obniżyć jeszcze tą przerzutkę na tej ramie ? Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?Pozdrawiam .
crupez Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Może trzeba ustawić korbę w innej linii tj, wyjąć jedną podkładkę spod miseczki HTII ??
kolo1 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 Zmana podkładki z suporcie nic nie daje -jest tylko jedna podkładka bo szerokość mufy to 73 mm i to rozwiązanie już próbowałem wcześniej . Problem na moje oko jest w mocowaniu , czyli przerzutka jest za wysoko . Ta przerzutka jest montowana z takim adapterem jak na tej aukcji http://allegro.pl/xtr-fd-m970-direct-mount-i3744919928.html
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2013 A możesz dać więcej dokładniejszych zdjęć ?
kolo1 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 dodatkowe fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43c1887af4b80a2f.html
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2013 No tak dodatkowe pokaż jak korbę z boku żeby było widać przerzutkę i zbliżenie na samą przerzutkę.
kolo1 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 fotka z boku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a83aef0c28407f82.html , i jeszcze od przodu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8396d4fc9313f487.html. Jak dla mnie problem jest wlaśnie z tym że przerzutka jest zamontowana za wysoko . Tylko jak ją jeszcze obniżyć o te -3-5 mm obnizyć ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2013 Przerzutka jest raczej na dobrej wysokości. Wyregulowałeś ją poprawnie ?
kolo1 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 całkowicie wykręciłem śrubki regulacyjne od przerzutki i regulowałem baryłką przy manetce - nic to nie daje .Jak przy położeniu 42-11 jest dobrze to obciera już przy 22- 26 , siedzałem nad tym chyba ze 3 godziny wczoraj wieczorem .Montowałem przednie przerzutki nie raz więc wiem że zamontowana jest poprawnie . W modelu xt FD M771 montuje sie przerzutkę z przeżroczystym szablonem i według niego próbowałem zrobić to też z tą ale wychodzi mi że ten XTR jest za wysoko o około 4 mm ( przerwa między zębami dużego blatu a ramieniem przerzutki powinna wynosić 1 mm) . Pozdr.
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2013 Bardzo cieżko jest ustawić zmieniarke tak by nie ocierała w całym zakresie i z nie każdą przerzutką to sie da zrobić. Choć na 1-3 nie powinno ocierać jeszcze.
kolo1 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Napisano 9 Grudnia 2013 Problem niestety nie został rozwiązany - konsensus jest taki że mocowanie Etype jest trochę tandetne bo mocno ogranicza regulację . Pozdr.
tiomek Napisano 9 Grudnia 2013 Napisano 9 Grudnia 2013 Dziwne to, teraz ta przerzutka wygląda, jakby była ustawiona pod tarczę 46 zębów, a jest przecież przykręcona w niższej pozycji. Tym bardziej, że ostatnie tarcze shimano mtb 46 były chyba w 2002 roku, specializedowi coś się pomyliło. A jeszcze sprawdź, czy może jak zawieszenie się ugina to ta przerzutka zbliża się do zębatek?
Schwefel Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko żeś wyliczył w pierwszym poście tylko zapomniałeś o najważniejszym czyli o korbie. Wnioskuję, że masz korbę 42-32?-22t a przerzutkę FD-M970-E bez plakietki. Gdyby to była obejma to prawdopodobnie nie byłoby problemów bo zawsze możesz ją opuścić i dopasować do tych 42 ząbków, ale wersja E jest zafiksowana na 44-32-22T / 44-32-24T i nijak jej nie obniżysz do właściwej wysokości. Pozostają 2 opcje: 1. kupno blatu 44t 2. kupno przerzutki pod 42t
tiomek Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 tylko, że jemu ociera jak ma łańcuch na środkowej, więc w zasadzie wielkość blatu nie powinna mieć znaczenia tylko ewentualnie właśnie środkowej
Mod Team Puklus Napisano 10 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 10 Grudnia 2013 A nie przypadkiem na pierwszej ?
Schwefel Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 Jak nie ma znaczenia, jak przerzutka wisi za wysoko nad WSZYSTKIMI zębatkami a nie tylko nad 42t.
adamm Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 Wedlug mnie blat nie ma znaczenia przy zalozeniu ze srodkowa i najmniejsza zebatka sa takie same w korbie z blatem 42 i 44 - liczy sie przeciez odleglosc od osi korby. Czyli w takim przypadku powinno byc ok, ale skoro nie jest, to wyglada to tak jakby przerzutka dedykowana byla pod 24 zeby lub wiecej, a nie pod 22. Chyba ze cos jest jeszcze nie tak? Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 10 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 10 Grudnia 2013 Co nie zmienia faktu że dany model przerzutki jest pod dane stopniowanie projektowany i póki jest obejma, można ponaginać, po przesuwać i nawet to działa, ale jak masz śruby na sztywno to lipa. albo masz to co masz mieć albo nie działa jak trzeba.
kolo1 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Napisano 11 Grudnia 2013 Dziękuję za wpisy w temacie . Przerzutka ugina się razem z tylnim zawieszeniem bo jest zamontowania na tylnym wahaczu - to tak dla wyjaśnienia . Ta rama była fabrycznie uzbrojona w przednią przutkę SLX FD-M660, tylną XTR M972 SGS, korbę M542, 22/32/44 , kasetę 11-34 , manetki SLX . Ja tylko w tym układzie zmieniłem przerzutkę z przodu na xtr, manetki xt i korbę na xt ( blatów tyle samo ) . Była też zamontowana przednia przerzutka XT 770 ale to nic nie zmieniło . Po kombinacjach przełożenia krańcowe czyli 42 -11 , 22-34 już nie ocierają . Problem jest za to na środkowym blacie ( 32) bo tylko na nim przerzutka obciera od 26 do 34 koronki . Gdyby dało się jeszcze opuścić o 3 mm nie byłoby problemu - ale już dalej się nie da ( no chyba że porozwiercam mocowania w przerzutce ) . Jutro idę do kolegi i będzie próba zamontowania środkowego blatu 36 i zmana manetki na xtr 970 - zobacze jak to będzie chodziło . fotka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9a26ffb079ced00.html
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 11 Grudnia 2013 Możesz poszerzyć tolerancje poprzez rozpiłowanie otworu
kolo1 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Napisano 11 Grudnia 2013 e ... takie rozwiązanie , a nie lepiej przyspawać i po problemie
Tomek21001 Napisano 11 Grudnia 2013 Napisano 11 Grudnia 2013 Składam coś akurat na Specu z direct mount i ze wstępnych przymiarek wychodzi,że taka będzie najbezpieczniejsza : http://www.bike-discount.de/shop/k1202/a99778/xt-front-derailleur-fd-m780-e-top-swing.html jest też w slx-ie,przerzutki srama z kolei będą pasować idealnie ( s3 low direct ) ale są przeznaczone pod konkretne korby.
Rulez Napisano 11 Grudnia 2013 Napisano 11 Grudnia 2013 e ... takie rozwiązanie , a nie lepiej przyspawać i po problemie No, muszę Ci napisać, że akurat takie rozwiązanie (powiększenie otworów i wyfrezowanie części mocowania w przerzutce) zastosowałem w swoim Specu Stumpjumper, i prowadnik przerzutki jest teraz niżej nad zębami tarczy . Spec faktycznie zaprojektował mocowanie przerzutki w ten sposób, że jest ona dosyć wysoko nad korbą .
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 11 Grudnia 2013 a nie lepiej przyspawać i po problemie A nie lepiej zacząć pracować nad reaktorem zimnej fuzji chociażby ... ostatecznie kupić nowy dom, w którego garażu będzie nowy rower i na pewno nie z tą złą, okrutną, brzydką, przerzutką Ale skoro ona taka zła i okrutna to może ją po torturować pilnikiem jednak ... niech ma za swoje, myślę ze po tym zmieni zdanie i przestanie ocierać
kolo1 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Napisano 11 Grudnia 2013 Samo wypiłowanie tej przerzutki nic nie da - bo z drugiej strony trzeba jeszcze wyfrezować . Na razie puki nie przyjdą manetki xtr970 kombinacje z przerzutkami przerywam - może winna jest manetka ? Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.