Skocz do zawartości

[przerzutka przednia e type ] problem z ustawieniem w ramie

kolo1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Kupiłem okazyjnie ramę specialized stumpjumper elite pod 26 " i  mam problem z ustawieniem przedniej przerzutki e type  w ramie - jest tam montaż na dwie śruby przez adapter do ramy.   Krótka charakterystyka napędu roweru -3x9  manetki XT 770 , przerzutka tył xtr 972,przód xtr 970 , kaseta xt 770 11-34 , łańcuch XTR 7701,linki i pancerze jagwire - wszystkie komponenty praktycznie nowe .  Problem w tym że po zamontowaniu wszystkie biegi wchodzą , ale na małym blacie 22 z przodu i przełożeniach na kasecie - koronki  23 - 34 łańcuch ociera o wewnętrzną cześć przerzutki przedniej . Po dokładnych oględzinach zauwazyłem że przerzutka jest zamontowana za wysoko i  dlatego łańcuch na środkowym blacie odciera ( na fotce zaznaczyłem zielonymi strzałkami miejsce gdzie powinien być łańcuch ) . Próbowałem obniżyć przerzutke - e type mają możliwośc  ale są tylko dwie pozycje , i w tej drugiej też obciera. Jak obniżyć jeszcze tą przerzutkę na tej ramie ?     Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?Pozdrawiam . 

post-141582-0-56809800-1386497260_thumb.jpg

Napisano

całkowicie wykręciłem śrubki regulacyjne  od przerzutki i regulowałem baryłką przy manetce - nic to nie daje .Jak przy położeniu 42-11 jest dobrze to obciera już przy 22- 26 , siedzałem nad tym chyba ze 3 godziny wczoraj wieczorem  .Montowałem przednie przerzutki nie raz więc wiem że zamontowana jest poprawnie .  W modelu xt FD M771 montuje sie przerzutkę z przeżroczystym szablonem  i według niego próbowałem zrobić to też z tą ale wychodzi mi że ten XTR jest za wysoko o około 4 mm ( przerwa między zębami dużego blatu a ramieniem przerzutki powinna wynosić 1 mm) . Pozdr.  

• Mod Team
Napisano

Bardzo cieżko jest ustawić zmieniarke tak by nie ocierała w całym zakresie i z nie każdą przerzutką to sie da zrobić. Choć na 1-3 nie powinno ocierać jeszcze.

Napisano

Problem  niestety nie został rozwiązany - konsensus jest taki że mocowanie Etype jest trochę tandetne bo mocno ogranicza regulację . Pozdr.

Napisano

Dziwne to, teraz ta przerzutka wygląda, jakby była ustawiona pod tarczę 46 zębów, a jest przecież przykręcona w niższej pozycji. Tym bardziej, że ostatnie tarcze shimano mtb 46 były chyba w 2002 roku, specializedowi coś się pomyliło. A jeszcze sprawdź, czy może jak zawieszenie się ugina to ta przerzutka zbliża się do zębatek?

Napisano

Wszystko żeś wyliczył w pierwszym poście tylko zapomniałeś o najważniejszym czyli o korbie.

Wnioskuję, że masz korbę 42-32?-22t a przerzutkę FD-M970-E bez plakietki. Gdyby to była obejma to prawdopodobnie nie byłoby problemów bo zawsze możesz ją opuścić i dopasować do tych 42 ząbków, ale wersja E jest zafiksowana na 44-32-22T / 44-32-24T i nijak jej nie obniżysz do właściwej wysokości. Pozostają 2 opcje:

1. kupno blatu 44t

2. kupno przerzutki pod 42t

Napisano

tylko, że jemu ociera jak ma łańcuch na środkowej, więc w zasadzie wielkość blatu nie powinna mieć znaczenia tylko ewentualnie właśnie środkowej

Napisano

Wedlug mnie blat nie ma znaczenia przy zalozeniu ze srodkowa i najmniejsza zebatka sa takie same w korbie z blatem 42 i 44 - liczy sie przeciez odleglosc od osi korby. Czyli w takim przypadku powinno byc ok, ale skoro nie jest, to wyglada to tak jakby przerzutka dedykowana byla pod 24 zeby lub wiecej, a nie pod 22. Chyba ze cos jest jeszcze nie tak?

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

Co nie zmienia faktu że dany model przerzutki jest pod dane stopniowanie projektowany i póki jest obejma, można ponaginać, po przesuwać i nawet to działa, ale jak masz śruby na sztywno to lipa. albo masz to co masz mieć albo nie działa jak trzeba.

Napisano

Dziękuję za wpisy w temacie . Przerzutka ugina się razem z tylnim zawieszeniem  bo jest zamontowania na tylnym wahaczu - to tak dla wyjaśnienia . Ta rama była fabrycznie uzbrojona   w przednią przutkę SLX FD-M660, tylną  XTR M972 SGS,  korbę  M542, 22/32/44 ,  kasetę 11-34 , manetki SLX . Ja tylko w tym układzie zmieniłem przerzutkę z przodu na xtr, manetki xt  i korbę na xt ( blatów tyle samo ) . Była też zamontowana przednia przerzutka XT 770 ale to nic nie zmieniło . Po kombinacjach przełożenia krańcowe czyli 42 -11 , 22-34  już nie ocierają . Problem jest za to  na środkowym blacie ( 32) bo tylko na nim przerzutka obciera od 26 do 34 koronki . Gdyby dało się jeszcze opuścić o 3 mm nie byłoby problemu - ale już dalej się nie da ( no chyba że porozwiercam mocowania w przerzutce :)) . Jutro idę do kolegi i będzie próba zamontowania środkowego blatu 36 i zmana manetki na xtr 970 - zobacze jak to będzie chodziło . fotka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9a26ffb079ced00.html

Napisano

e ... takie rozwiązanie , a nie lepiej przyspawać i po problemie ;)

No, muszę Ci napisać, że akurat takie rozwiązanie (powiększenie otworów i wyfrezowanie części mocowania w przerzutce) zastosowałem w swoim Specu Stumpjumper, i prowadnik przerzutki jest teraz niżej nad zębami tarczy :whistling: .

Spec faktycznie zaprojektował mocowanie przerzutki w ten sposób, że jest ona dosyć wysoko nad korbą .

• Mod Team
Napisano

a nie lepiej przyspawać i po problemie

A nie lepiej zacząć pracować nad reaktorem zimnej fuzji chociażby ... ostatecznie kupić nowy dom, w którego garażu będzie nowy rower i na pewno nie z tą złą, okrutną, brzydką, przerzutką :D Ale skoro ona taka zła i okrutna to może ją po torturować pilnikiem jednak ... niech ma za swoje, myślę ze po tym zmieni zdanie i przestanie ocierać :P

Napisano

Samo wypiłowanie tej przerzutki nic nie da - bo z drugiej strony trzeba jeszcze wyfrezować :) .  Na razie puki nie przyjdą manetki xtr970  kombinacje z przerzutkami przerywam - może winna jest manetka ? Pozdr. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...