marcinowozniako Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Witam!! Ostatnio po naoliwieniu łańcucha zaczął on mi przy jakiś wybojach jak i przy mocniejszym wciśnięciu pedała spadać. DOdam że łańcuch ześlizgiwał mi sie z przedniej korby, i tak ostatnio gdy mi ten łańcuch spadł chciałem go założyć patrze a tu całkowicie się on przekrzywił tak że nie jestem w stanie go poprawnie założyć. I teraz pytanie czy da się coś z tym łańcuchem jeszcze zrobić? Czy czeka mnie tylko wymiana? Podrzucam foto jak to wygląda:
lyndowss Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Pociągnij go za ten kawałek, który jest najbardziej z prawej strony zdjęcia, zegnij go przy przerzutce i odwróć. Nic się nie stało. W ogóle to jestem załamany. Niedługo ludzie z rozplątaniem słuchawek sobie już nie poradzą. W dodatku jak spadł Ci to coś jest nie tak, więc wyreguluj przerzutki i sprawdź stan łańcucha, bo jak tak zrobił to pewnie jest w stanie agonalnym. W dodatku przypuszczam, że było to pierwsze mycie tego łańcucha od dawna, albo i w ogóle. Brud go usztywniał, umyłeś i wyszło szydło z worka.
Mod Team Maniak Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Dziwnie skręcony jest ten łańcuch, masz jakieś jeszcze foto? Ogólnie łańcuch pewnie jest już dawno wyciągnięty i ma też luzy na boki a i koronki wyglądają na mocno zmęczone, to pewnie jeden z powodów dla którego stało się co się stało. Do sprawdzenia w najbliższym sklepie/serwisie : wyciągnięcie łańcucha, stan koronek z przodu i z tyłu (czy przyjmą nowy łańcuch), do regulacji przerzutki. Poza tym przednia przerzutka jest za wysoko powinna przechodzić ok 2mm nad blatem.
marcinowozniako Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Pociągnij go za ten kawałek, który jest najbardziej z prawej strony zdjęcia, zegnij go przy przerzutce i odwróć. Nic się nie stało. W ogóle to jestem załamany. Niedługo ludzie z rozplątaniem słuchawek sobie już nie poradzą. W dodatku jak spadł Ci to coś jest nie tak, więc wyreguluj przerzutki i sprawdź stan łańcucha, bo jak tak zrobił to pewnie jest w stanie agonalnym. W dodatku przypuszczam, że było to pierwsze mycie tego łańcucha od dawna, albo i w ogóle. Brud go usztywniał, umyłeś i wyszło szydło z worka. Próbowałem wiele razy łańcuch wyprostować bez skutku. Może źle robiłem i bez techniki odpowiedniej, ale łańcuch wracał do swojego położenia. Jest on strasznie sztywny. Rozumiem w takim razie że łańcuch idzie do wymiany. Jeżeli tak to prosiłbym jeszcze o info jak stary łańcuch zdjąć. Jest jakaś spinka na tym łańcuchu którą mam odpiąć tak?
jasinski21444 Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Musisz kupić skuwacz do łańcucha np taki http://m.allegro.pl/przedmiot,skuwacz-rozkuwacz-lancucha-imp-rower,3671312707.html
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Nie chce nic mówić ale ten łańcuch to dno a powiedz ty nam ja ty dokonałeś tego że zakuty łańcuch się skręcił ?
Mod Team Maniak Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Ja sie cały czas zastanawiam czy w ogóle da się tak skręcić skuty łańcuch ale jak widać da i ciągle nie mam pomysłu jak on to zrobił
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Mi tylko "Dynamo" na myśl przychodzi ... ale wiecie, ten z Discovery Jak dla mnie to albo troll lvl advanced, bo nie widać tylnej części trójkąta gdzie może być sprytnie zwinięty, albo jak wspominałem czary
marcinowozniako Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Nie chce nic mówić ale ten łańcuch to dno a powiedz ty nam ja ty dokonałeś tego że zakuty łańcuch się skręcił ? Zaden troll ludzie. Mam problem i rozumiem ze rozwiazanie to kupno nowego lancucha. To chcialem uslyszec a nie jakies teorie spiskowe ze specjalnie to zrobilem. Lancuch spadl mi podczas jazdy. Chcialem go zalozyc patrze i jest on tak wygiety jak na zdjeciu. Nie wiem co moge wiecej na ten temat napisac.
Mod Team mrmorty Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 pewnie spadł z koronki a kolega dokręcił korbą - widywałem takie rzeczy gdy jeździłem z dzieciakami na obozach Łańcuch do wymiany - nawet jeśli go trochę poprostujesz to i tak nie będzie dobrze chodził i albo będzie sprawiał problem przy zmianach biegu, albo będzie orał kasetę/korbę.
marcinowozniako Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 regulamin forum 2i, treśc cytatu usunięta przez moderatora Nie wiem co sie dokladnie stalo ale jadac na rowerze okolo godziny 21 nacisnalem mocniej na pedal bo podjazd byl no i wtedy lancuch spadl. Noga obslizgnela mi sie na korbe i zaraz hamulec patrze a tu takie cos sie stalo. W takim razie lancuch wywalam obecny, i zakladam nowy. Dostalem informacje ze wolnobieg da rade wiec jest ok. Dzieki za pomoc.
Mod Team mrmorty Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Kup sobie jakiś KMC z50, domorduj go razem z wolnobiegiem, a na przyszły sezon to zastanów się nad zmianą piasty/koła na kasetę, bo wolnobieg to żadne cudo techniki i nie gwarantuje długiego i pomyślnego użytkowania
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 W sumie każdy za 15-20 zł będzie dobry, sa miękkie i w razie problemów szybko sie dotrą do napędu Później gruntowny remont.
bartnik Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Witam!! Ostatnio po naoliwieniu łańcucha zaczął on mi przy jakiś wybojach jak i przy mocniejszym wciśnięciu pedała spadać. DOdam że łańcuch ześlizgiwał mi sie z przedniej korby, i tak ostatnio gdy mi ten łańcuch spadł chciałem go założyć patrze a tu całkowicie się on przekrzywił tak że nie jestem w stanie go poprawnie założyć. I teraz pytanie czy da się coś z tym łańcuchem jeszcze zrobić? Czy czeka mnie tylko wymiana? Podrzucam foto jak to wygląda: Ten rower to mi na makrokesza wygląda Tarcze na korbie nawet nie nitowane tylko chyba punktowo zgrzewane, nie wspominając o tym, że środkowa i pająk to wycięte są z jednego kawałka blachy tylny wideł (nie widać całego) wygląda jak takie "fól sóspeszion" Nie dziwi mnie to co się stało z łańcuchem
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Napisano 15 Listopada 2013 no i co w związku z tym? Czy jest to konieczne by sobie z autora drwić? Każdy jeździ na tym czym ma.
marcinowozniako Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 no i co w związku z tym? Czy jest to konieczne by sobie z autora drwić? Każdy jeździ na tym czym ma. TO jest mój stary rower który służy mi teraz jako rower roboczy. Obecnie kupiłem Krossa Levela A2. Co do tematu, już nie chciałem tutaj pisać tego ale skoro już ktoś się odezwał to powiem jak sprawę rozwiązałem. Otóż kupiłem ten rozkuwacz do łańcucha i przy próbie rozkucia łańcucha wydarzyło się coś czego się nie spodziewałem. Z racji tego że nie mogłem do końca dobrze ustawić łańcucha na rozkuwaczu, trochę się wkurzyłem i zacząłem ten łańcuch trochę wyginać aby mi się dobrze ułożył, ruszyłem tylni hak przerzutki i co się stało? Łańuch nagle wrócił do swojego normalnego położenia, i sam się naprostował. Łańuch oczywiście wymienię, ale może później bo teraz i tak nie jeżdżę. Widocznie coś tam styłu przy haku się zablokowało jeżeli chodzi o łańcuch i wystarczyło to poruszyć i było ok.
bartnik Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 no i co w związku z tym? Czy jest to konieczne by sobie z autora drwić? Każdy jeździ na tym czym ma. wskaż mi, gdzie drwię z właściciela Raczej wskazuję jedynie na fakt, że rower to makrokesz - więc zastosowany w nim łańcuch także może być wykonany z recyklingowanych puszek rybnych. Taka "awaria" w porządnym rowerze to unikat, w makrokeszu nie dziwi
marcinowozniako Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 wskaż mi, gdzie drwię z właściciela Raczej wskazuję jedynie na fakt, że rower to makrokesz - więc zastosowany w nim łańcuch także może być wykonany z recyklingowanych puszek rybnych. Taka "awaria" w porządnym rowerze to unikat, w makrokeszu nie dziwi Przepraszam bardzo to teraz wskaż mi miejsce w swoim poście w którym mi pomagasz. Nie ma takiego bo twoje posty to czysty offtop nic nie wnosi do tematu. Jeżeli masz jakieś kompleksy to proszę nie tutaj. Bardzo dobrze sobie zdaje sprawę z tego jaki mam rower ale on nie musi być lepszy. Spełnia swoje zadanie i o to chodzi.
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Napisano 15 Listopada 2013 wskaż mi, gdzie drwię z właściciela Nie chcę się z Tobą kłócic, ale Twoje posty są przesiąknięte niepotrzebną ironią, a to na forum jest mocno niewskazane. Nieważne, było minęło, więcej tak nie rób Jeżeli masz jakieś kompleksy to proszę nie tutaj Również i Tobie zalecam wstrzymanie się od takich wypowiedzi - mama mówiła że to nie ładnie? Zamykam temat bo niczego dobrego z tego nie będzie, a autor sobie poradził.
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Napisano 15 Listopada 2013 pewnie tak a może nie definitywnie zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.