POLKOWICE Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Witam Mam pytanie odnośnie kompatybilności napędu Posiadam takie podzespoły Korba fsa k-force dwie tarcze kaseta sram xx 10 przerzutka sram x0 9 manetki sram x0 9 problem w tym czy da się zgrać kasete 10 z przerzutką i manetkami na 9 dzięki za pomoc
1415chris Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Pomijajac ilosc koronek na kasecie, 10sp maja mniejsze odstepy pomiedzy koronkami i same koronki sa wezsze.
Klosiu Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Jeszcze gdyby były manetki 10sp to może można by kombinować ze Sramem, nie wiem. Ze Shimano nawet z manetkami 10sp się nie da, bo jest inne przełożenie ciągniętej linki.
POLKOWICE Napisano 30 Października 2013 Autor Napisano 30 Października 2013 Jeszcze gdyby były manetki 10sp to może można by kombinować ze Sramem, nie wiem. Ze Shimano nawet z manetkami 10sp się nie da, bo jest inne przełożenie ciągniętej linki. czyli największy problem manetki bo już nie chodzi o to aby obsługiwały 10 tylko aby to chodziło co pierwsze zmienić
llancer Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Nie wiem jak 9 i 10 ale ja majac przerzutke 8/9 manetki 8 lancuch i kasete 9 jezdzilem. Manetka 8 ciągnela ,miala najmiejsza i najwieksza zebatke ustawiona,na kazda zebatke wchodzil lancuch Co prawda bylo kilka biegów ze bieg-psztykniecie,a w koncu ktorys byl ze wystarczylo popchnac dzwignie i lancuch wskakiwal na wyzsza ,nizsza zebatke. Majac manetki 8 i naped 9 bylo wszystko ok.Wiec majac naped 10 i manetki 9 powinno byc to samo.
tobo Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 NIE DA SIĘ zapiąć do kasety 10sp reszty napędu 9sp. Życzenia się nie spełnią, cudów nie ma. Przerzutka zacznie się mylić po zmianie iluś biegów - jeśli zostanie uregulowana do "góry" kasety, będzie się mylić na jej "dole" i odwrotnie.
1415chris Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Dokladnie. Napedy 10sp mtb Srama i Shimano maja odmienne wlasciwosci w porownaniu do napedow 9sp. Inaczej ciagna linke i inaczej wychylaja sie ramiona przerzutek.
POLKOWICE Napisano 30 Października 2013 Autor Napisano 30 Października 2013 czyli bankowo manetki przerzutka do wymiany
llancer Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 jezeli dobrze rozumiem kazda kaseta ma w tym samym miejscu zebatke najmiejsza i najwieksza,jezeli wyregulujemy max i min wychylenie to nawet z manetka 8 bedziemy mogli na 10. tak łopatologicznie,wystarczy lekkie psztykniecie zeby lancuch wskoczyl na zebatke. da sie jezdzic,Co innego ze dla komfortu radzil bym zmienic mnetki.
1415chris Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Tak lopatologicznie, to jak chcesz zeby to chodzilo, jak pisalem wyzej, kasety 9sp i 10sp maja inne odstepy koronek, jak i same koronki maja inna szerokosc? Manetka bedzie ciagnela linke, a przerzutka wychylala sie trafiajac w miejsce, gdzie w kasecie 10sp nie bedzie koronki.
Piksel Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 OMG, nie znasz się, to się nie wypowiadaj, bo tylko się ośmieszasz. Konfiguracja z kasetą 10 i przerzutką 9s NIE DZIAŁA i koniec.
tobo Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 jezeli dobrze rozumiem kazda kaseta ma w tym samym miejscu zebatke najmiejsza i najwieksza,jezeli wyregulujemy max i min wychylenie to nawet z manetka 8 bedziemy mogli na 10. tak łopatologicznie,wystarczy lekkie psztykniecie zeby lancuch wskoczyl na zebatke. da sie jezdzic,Co innego ze dla komfortu radzil bym zmienic mnetki. Misiu, rzuć okiem na początek tematu, zobacz jaki kolega ma osprzęt co do klasy i odopwiedz sobie na pytanie: czy koledze zależy na tym żeby "dało się jeździć" czy żeby to działało na poziomie tego co posiada?
Poochaty Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 "Konfiguracja z kasetą 10 i przerzutką 9s NIE DZIAŁA i koniec." No i tutaj się akurat mylisz kolego, bo ta konfiguracja jako taka działa. Wynika to nie z rozstawu koronek a z szerokości kasety, która jest praktycznie taka sama w 9s jak i w 10s. (najlepszym na to dowodem jest długośc bębenka piasty na którą to montujesz). jeżeli nie zmieniasz kasety na jakieś kosmicznie wielkie zębatki rzędu 36T, to przerzutka powinna to obsłużyć, pod warunkiem, że kasetę 10s sparujesz z manetkami 10s. Co ciekawe, możesz do tej przerzutki srama 9s zapiąć manetki 10s dyna sys i będzie to działać, bo sh*tmano w dyna sys zmieniło ciąg linki i jest prawie identyczny jak w sram 8, 9 rzędowych (różnica jest na drugim miejscu po przecinku). analogicznie do napędu 9s i manetek sprama zapniesz przerzutkę 10s dyna sys i tż będzie działać. Warunek jest taki, żeby manetki i kaseta pochodziły z tej samej konfiguracji.
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2013 Mod Team Napisano 31 Października 2013 No i tutaj się akurat mylisz kolego, bo ta konfiguracja jako taka działa. Jako tako to działają przerzutki z serii TZ to przerzutka powinna to obsłużyć, pod warunkiem, że kasetę 10s sparujesz z manetkami 10s No tutaj ameryki nie odkryłeś Co ciekawe, możesz do tej przerzutki srama 9s zapiąć manetki 10s dyna sys i będzie to działać, bo sh*tmano w dyna sys zmieniło ciąg linki i jest prawie identyczny jak w sram 8, 9 rzędowych To akurat na odwrót będzie działać, czyli przerzutka 10S dyna sys i manetki ESP 1:1 9s. Co nie zmienia faktu we w obrębie shimano ( poza drobnymi wyjątkami o który już wielokrotnie pisałem) mieszanie 9s i 10s jest nie realne. Można to zrobić po przeróbkach, lub jak ktoś lubi "chain dance"
tobo Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 "Konfiguracja z kasetą 10 i przerzutką 9s NIE DZIAŁA i koniec." No i tutaj się akurat mylisz kolego, bo ta konfiguracja jako taka działa. Wynika to nie z rozstawu koronek a z szerokości kasety, która jest praktycznie taka sama w 9s jak i w 10s. (najlepszym na to dowodem jest długośc bębenka piasty na którą to montujesz). jeżeli nie zmieniasz kasety na jakieś kosmicznie wielkie zębatki rzędu 36T, to przerzutka powinna to obsłużyć, pod warunkiem, że kasetę 10s sparujesz z manetkami 10s. Co ciekawe, możesz do tej przerzutki srama 9s zapiąć manetki 10s dyna sys i będzie to działać, bo sh*tmano w dyna sys zmieniło ciąg linki i jest prawie identyczny jak w sram 8, 9 rzędowych (różnica jest na drugim miejscu po przecinku). analogicznie do napędu 9s i manetek sprama zapniesz przerzutkę 10s dyna sys i tż będzie działać. Warunek jest taki, żeby manetki i kaseta pochodziły z tej samej konfiguracji. Jak sie czyta takie wynurzenia to rece opadaja (i nie tylko). Co z tego ze kaseta ma taka sama szerokosc jesli odstepy miedzy jej koronkami sa mniejsze - co chyba jest logiczne - a co za tym idze przerzutka bedzie ustawiana przez manetke za lub przed kolejnymi zebatkami kasety. I czytaj to co jest napisane - od poczatku... Kolega ma taka konfiguracje napedu jaka ma i chcial Z TYMI komponentami zgrac kasete 10sp. A co do obslugi kasety z koronka 36 zebow - przerzutka 9sp obsluguje taka kasete bez najmniejszego problemu, wiec taka "kosmiczna" kombinacja jest mozliwa.
MTBowiec97 Napisano 31 Października 2013 Napisano 31 Października 2013 Czyli podsumowując to wszystko taniej wyjdzie wymienić kasetę na 9-cio rzędową.
Mod Team safian Napisano 31 Października 2013 Mod Team Napisano 31 Października 2013 Przyklejony temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/ Nie łaska tam zajrzeć przed zadaniem takiego pytania?
POLKOWICE Napisano 31 Października 2013 Autor Napisano 31 Października 2013 Muszę powiedzieć że w poniedziałek wtorek zrobię tgest i na pewno napiszę co z tego wyszło
Poochaty Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Co z tego ze kaseta ma taka sama szerokosc jesli odstepy miedzy jej koronkami sa mniejsze - co chyba jest logiczne - a co za tym idze przerzutka bedzie ustawiana przez manetke za lub przed kolejnymi zebatkami kasety. Przeczytaj jeszcze raz te głupoty co napisałeś. A jakie ma znaczenie że koronki są węższe w kasecie, skoro skok manetki jest do tego dopasowany? Przerzutka sama nie determinuje tego o ile zmienia, determinuje to manetka, która nią steruje. A skoro i manetka jest 10sp i kaseta, to w czym problem. Przerzutka nie decyduje o tym co ile koronek przerzuca. Bo idąc twoim tokiem rozumowania, to mając kasetę 10sp i przerzutkę10sp masz wszystko i będzie działać. Nie będzie.
Mod Team safian Napisano 1 Listopada 2013 Mod Team Napisano 1 Listopada 2013 A skoro i manetka jest 10sp i kaseta, to w czym problem. Przerzutka nie decyduje o tym co ile koronek przerzuca Ehh, przyczytałbyś podlinkowany kilka postów wyżej przeze mnie temat. Przerzutka 10 sp Shimano będzie działała tylko z manetką 10 sp Shimano (no i jako-tako ze SRAMem 9sp, ale to inna kwestia)
beskid Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 @Poochaty ale do czego Ty się kolego odnosisz bo @tobo i nie tylko chyba logicznie wyjaśnił co z czym a czego nie da się pożenić a już na pewno nie chodziło mu o nieprawidłową pracę manetki 10rz z taka samą kasetą. Ta Twoja teoria o "jako takim działaniu" w przypadku kasety 10 rz i 9 rz zmieniarki jest najdelikatniej ujmując z d...y wzięta. Starasz się na siłę kijem Wisłę zawrócić czy naszło Cię na wykłócanie się.
Poochaty Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Bo nie bardzo rozumiem, czemu wszyscy twierdzicie, że to nie ma prawa działać. Jakie ma znaczenie, czy producent określił przerzutkę na 8s, 9s czy 10s? Istotne jest , czy manetka z nią współpracująca będzie miała ten sam uciąg. Shimano cały czas miało 1:2 a sram 1:1 i nigdy to nie miało prawa działać, do momentu aż powstał dyna sys, gdzie przełożenie uciągu manetki do uciągu przerzutki jest coś około 1,06 o ile mnie pamięć nie myli. Więc dlaczego to nie ma działać? Skoro mam manetkę na 10s, kasetę na 10s, to uciąg manetki w stosunku do skoku kasety jest prawidłowy. Te 0,06 jest praktycznie pomijalne. Więc teoria nie jest z d... wzięta. szerokośc bębenka przy jednej i drugiej kasecie też jest taka sama, bo to te same bębenki, więc rozpiętość skrajnych koronek też jest taka sama. Zasięc działania pantopgrafu w jednej i drugiej przerzutce też jest taki sam. Więc w czym problem? Co tutaj ma nie działać?Problem by był, gdybym miał nie wiem, przykładowo zmieniarkę 9s powiedzmy stare xt, w której to grupie uciąg manetki do przerzutki był 1,3 no to wtedy z rzadnymi manetkiami 10s to by nie działało, ani dyna sys (1,06) ani sram (1:1), ale jeśli zmieniarka jest sramowska albo shimano dyna sys 10s to pójdzie z jednymi i drugimi manetkami. Zastanówcie się najpierw i policzcie a potem walcie teksty o teoriach z dupy. Mało tego, sramowskie 8s też miało uciąg 1:1 więc możemy sobie zmiajstrowaćjeszcze zestaw 8s kaseta 8s manetka sram 10s dyna sys zmieniarka, też zadziała. Był gdzieś nawert na youtube filmik jak to działa. I nie wiem czemu się wszyscy uczepiliście zwrotu "jako tako działa", skoro ja nigdy i niegdzie nie użyłm takiego zwrotu. Napisałem, że "konfiguracja jako taka działa", a ten zwrot ma trochę inny wydźwięk. Więc nie piszcie mi żebym dokładniej czytał, tylko sami dokładniej poczytajcie, bo już kilku z was powieliło ten sam błąd i źle zacytowało mój post. Poza tym nie mam zamiaru się kłócić z nikim, po prostu Piksel napisał że "Konfiguracja z kasetą 10 i przerzutką 9s NIE DZIAŁA i koniec." A to nie jest prawdą i do tego odniosłem się w moim cytacie a nie do początku postu.
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2013 Mod Team Napisano 1 Listopada 2013 Shimano cały czas miało 1:2 a sram 1:1 i nigdy to nie miało prawa działać I tu sie mylisz bo działa bardzo ładnie w zależności od konfiguracji co 0.5 lub co 2 biegi. i działać będzie nawet 5 rzędowa manetka na 10 rzędowej kasecie pytanie tylko jak ... Bo poprzez działanie rozumiemy szybkie precyzyjnie działanie wszystkich 21/24/27 czy 30 biegów ( lub każdej innej konfiguracji) Jeżeli komuś nie przeszkadza szarpanie, głośna praca przeskakiwanie z biegu na bieg, śmiało możesz sobie mieszać Choć ja z doświadczenia po imprezach wiem ze lepiej jednak nie mieszać, jeżeli sie dobrze nie zna na tym
Poochaty Napisano 1 Listopada 2013 Napisano 1 Listopada 2013 Ale co Ci ma tam szarpać? Skoro uciąg jest taki sam??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.