Skocz do zawartości

[amortyzator] wymiana Suntour XCM 29er Lockout 100mm, Disc-only na Rock Shox XC 28 TK 29

Rengar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam rower Cube Aim Disc 29 z amorem  Suntour XCM 29er Lockout 100mm, Disc-only, wczoraj byłem pojeździć na Czantorii i niestety amorek nie bardzo pracował, jedynie przy większych uderzeniach odczuwałem jakąś pracę. Mam okazję kupić używany  Rock Shox XC 28 TK 29 wyjęty z roweru Cube który kupiony był pod koniec września tego roku i z przebiegiem podobno ok 20km. Proszę o poradzenie czy ten RS będzie zauważalnie lepiej pracować od Suntour. Rowerem zjednam z bardzo łagodnych ścieżek górskich, sporo też jeżdżę po lasach. Moja waga to 83kg, RS to kupienie jest za 400zł.

Napisano

Moim zdaniem to żadna okazja. Ten RS to najniższy model tej firmy i nawet jeśli będzie pracował lepiej to 28 mm golenie to troszkę za mało, żeby w 29erze zapewnić odpowiednią sztywność.

Tym bardziej za 400 zł. Za trochę ponad 300 zł masz nowego Suntour'a XCR, który ma lepsze opinie.

Moim zdaniem lepiej dołożyć stówkę lub dwie nawet za pół roku i kupić coś powietrznego, bo za te pieniądze już się znajdzie jakiś Suntour Raidon, Rock Shox Tora, albo RST Aerial, a może nawet coś lepszego używanego, bo rynek się pewnie ruszy.

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem to żadna okazja. Ten RS to najniższy model tej firmy i nawet jeśli będzie pracował lepiej to 28 mm golenie to troszkę za mało, żeby w 29erze zapewnić odpowiednią sztywność.

Prawda, jednak posiada SB, Semi bath (pół kąpiel olejowa), wiec nie jest smarowany smarem, jak każdy RS więcej wytrzyma a na pewno więcej jak XCM a i uszczelki na pewno dużo lepsze posiada. Faktem jest także iż dla osoby 80kg widelec o goleniach górnych 28mm to za mało i będzie on wiotki.

Jak by to był XC32 to pewnie by sie opłacało tutaj jednak ... nie bardzo.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. A powiedzcie mi proszę czy jest jakaś możliwość kupienia amorka aby miał kolor jak mój rower, to nie czarny tylko jakiś odcień szarego, bo do kupienia nówki widzę tylko białe i czarne.

Napisano

Niech Cię nie zwiedzie że to Rock Shox bo są dobre amortyzatory do 29er'a i jest RS XC28. Wiotki, nie nadający się na jazdę w lesie czy po górskich ścieżkach i wymuszający tarczę 160mm max.

• Mod Team
Napisano

Nie nadający dla ciężkich osób, jak ktoś waży sobie 50kg i ma jakimś cudem dobraną sprężynę to całkiem dobry widelec, fakt ze zbyt drogi jak na swoje właściwości ale ciągle dobry.

Napisano

Dobra Panowie dzięki za doradzenie. Skoro ten amor nie nadaje się dla mnie to nie biorę, a coś lepszego pomyślę na przyszły sezon, puki co pomęczę ten co mam puki rower na gwarancji. A właśnie wróciłem z przejażdżki po lesie, było sporo dużych dziur, korzeni i hopek i zauważyłem że amorek cit lepiej pracuje wraz z ilością przejechanych kilometrów, może trochę musi się podocierać, rowerem przejechałem dopiero 80km.

A jeszcze pytanie, czy ten amortyzator co mam w rowerze Suntour XCM 29er Lockout 100mm, Disc-only jesy jakiś sposób aby trochę był miększy? Czytałem tu na forum że zalewają olejem samochodowym ale pan z serwisu jak kupowałem rower powiedział że to bzdura, że to nic nie daje.

Napisano

A jeszcze pytanie, czy ten amortyzator co mam w rowerze Suntour XCM 29er Lockout 100mm, Disc-only jesy jakiś sposób aby trochę był miększy? Czytałem tu na forum że zalewają olejem samochodowym ale pan z serwisu jak kupowałem rower powiedział że to bzdura, że to nic nie daje.

Jedyny skuteczny sposób to wymiana sprężyny na miększą. Zalanie oleje wpływa nieco pozytywnie na pracę ale bynajmniej nie zmiękcza sprężyny. Po prostu zalany amor działa bardzie soczyście a nie nerwowo.
Napisano

A zakładam, że przekręciłeś manetkę "preload" na maksa? Niewiele to daje, ale zawsze coś.. XCM jest dość twardy, ale na większych nierównościach nawet daje radę, oczywiście jeśli jeździ się tylko amatorsko / rekreacyjnie.

Napisano

A zakładam, że przekręciłeś manetkę "preload" na maksa? Niewiele to daje, ale zawsze coś.. XCM jest dość twardy, ale na większych nierównościach nawet daje radę, oczywiście jeśli jeździ się tylko amatorsko / rekreacyjnie.

Przekręcałem w stronę + oraz - i najlepiej amor chodzi jak jest to przekręcone na max w stronę -

Napisano

Brunox nic nie pomaga , wymywa on smar z uszczelek i amortyzator po przestaniu stosowania działa słabo

Czyli zaprzestanie smarowania amortyzatora osłabia jego pracę? Sugerowanie że smar pod uszczelkami jest wieczny też nie napawa mnie przekonaniem. Tym bardziej że mówimy o XCM'ie, który generalnie w niskich temperaturach działa ospale a w wysokich praca nie ustępuje w/w rock shox'owi.
Napisano

Podziwiam Cię za to że robisz serwis amortyzatora 5x w sezonie w celu nasmarowania. Nie demonizuj jednak preparatu, który CZYŚCI-SMARUJE-KONSERWUJE. Więc jeśli Tobie jest szkoda tej 1/10 smaru który Brunox wymyje a uzupełnisz go podczas serwisu to proszę bardzo. Sam Brunox'a używam od lat i jakoś jeszcze żaden amortyzator z tego powodu nie ucierpiał. A ci co nie stosują raportują wżery na goleniach. Offtopic uważam za zakończony więc jeśli chcesz dalej pisać to podrzuć AUTOROWI tematu co mógłby sobie kupić zamiast wiotkiego XC28.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...