Skocz do zawartości

[kaseta] luz na kasecie i stukanie

zed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio pojawiło się stukanie w okolicy tylnego koła. Stuka niezależnie od tego czy pedałuję. Stuki są w miarę regularne, choć nie do końca. Siodełko, pedały wykluczyłem. Kiedy szukałem przyczyny zauważyłem, że na kasecie jest luz. Nie na boki, wszystkie zębatki są zwarte. Kiedy próbuję obrócić kasetę w kierunku, w którym stawia opór wyczuwam lekki przeskok i stuknięcie, tak jakby miała 1-2 luz. Niewykluczone, że stukanie powoduje jeszcze coś innego ale na razie to wydaje się być przyczyną. Co się posypało?

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

No tego, mechanizm zapadkowy nie ma miliona elementów by sie w dziesiątkach mm zazębiał. On tam ma 1-3mm luzu roboczego ( co na największej zębatce może dać nawet ponad 1cm) bo tyle trwa przeskok z ząbka na ząbek i tak ma być. Natomiast Luz kasety na boki niemal wszędzie występuje, to wina bębenka, jedne są lepiej spasowane inne gorzej. 

Tak sie składa że obrecz koła, piasta i kaseta tworzą ciekawy układ rezonansowy i potrafią grać dość głośno kiedy sie pojawiają luzy tam gdzie ich być nie powinno.

Wyjmij koło, potelep nim, odbij kilka razy od ziemi, obserwuj. Uderz śrubokrętem tu i ówdzie, jak będzie cisza to ciężko będzie dalej sie na koło gniewać.

Napisano

Wyjąłęm, opukałem i obejrzałem. Kaseta ma luzy, których jak sądzę wcześniej nie miała ale to nie one były przyczyną. Powodem stukania były trzy poluzowane szprychy.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...