krzysiek32021 Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 http://www.iv.pl/images/44301042604221492610.jpg mam tu takie cos.... model to shimano selecta, ale jak widać, ktoś postanowił zmodyfikować....jeden gwint przerobił z 8 (jak to się dokładnie nazywa) na kwadrat... ramie lata przód i tył i boje się trochę kleju do metalu gdyż są tam wielkie przeciążeniaczekam na propozycje co mogę z tym zrobić, klej do metalu? kupienie nowego? (gdzie)
Fenthin Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 Obawiam się, że zakup innej korby i suportu wyniesie Cię mniej pieniędzy, nerwów i kombinowania niż próba reanimacji tego, co masz. Lewe ramię musisz mieć teraz na kwadrat, prawe na Octajoint, więc masz komplet nie będący kompletem... Potrzeba nowego wałka i lewego ramienia, szkoda zachodu.
krzysiek32021 Napisano 5 Października 2013 Autor Napisano 5 Października 2013 2i a jakbym kupil suport i lewy "okcjajoint" ? kupilem ten rower przez neta i kto sie spodziewal ze czlowiek jest w stanie takie cuda zrobic - ściął okcjojoint....
Fenthin Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 Właśnie, gdybyś kupił. To rozwiązanie nie jest obecne na rynku od dobrych 30 lat, w Polsce praktycznie nieznane. Na eBay znalazłem jeden wałek suportu, nie wiem nawet czy odpowiedniej długości. Z wysyłką wychodzi 70zł. A tu potrzebne jest jeszcze pasujące na długość lewe ramię.
krzysiek32021 Napisano 5 Października 2013 Autor Napisano 5 Października 2013 A istnieją suporty do których przytwierdzę działające koło napędowe z wyjściem na kwadrat?
Fenthin Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 Mógłbyś to ująć trochę innymi słowami?
krzysiek32021 Napisano 5 Października 2013 Autor Napisano 5 Października 2013 tu można zauważyć że cała tarcza (to gdzie łańcuch się porusza) jest przytwierdzana na takie wypystki. chodzi mi o znalezienie takiego suportu do ktorego bede musial kupic tylko 2 ramiona, a zębatki sobie zostawie.
Fenthin Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 Ok, teraz już wiem, o co Ci chodzi. Gdybyś polował na eBay przez kilka miesięcy, znał sprawę od strony technicznej i miał przygotowane trochę gotówki, pewnie udałoby się to jakoś odratować. Starocie raz na jakiś czas wypływają. Niestety znaleźć elementy pasujące do 30-letniej korby to nie taka prosta sprawa. Jeśli nie jesteś maniakiem tak starego sprzętu, lepiej odpuścić sobie tę sprawę, kupić jakąś starszą korbę na kwadrat i cieszyć się działającym rowerem.
krzysiek32021 Napisano 6 Października 2013 Autor Napisano 6 Października 2013 dajmy na to taki suport czy dałoby się wyciągnąć z niego ośkę? ogólnie jestem zielony w tym temacie, prosiłbym o podanie linku propozycji.
dovectra Napisano 6 Października 2013 Napisano 6 Października 2013 do wymiany cały zestaw, korby i suport
krzysiek32021 Napisano 6 Października 2013 Autor Napisano 6 Października 2013 no ok. ale wszystkie suporty są takie grube, a ja potrzebuje tylko śrubę bez łożysk da ktoś namiar albo powie pod jaką nazwą to egzystue
krokuss0 Napisano 6 Października 2013 Napisano 6 Października 2013 http://allegro.pl/os-suportu-na-kwadrat-133mm-nowe-i3602392272.html O to Ci chodzi? To się nazywa oś suportu.
jasinski21444 Napisano 6 Października 2013 Napisano 6 Października 2013 Co nie zmienia faktu że bez problemu wejdzie suport typu catridge czyli ten określany przez ciebie jako "gruby"
krzysiek32021 Napisano 7 Października 2013 Autor Napisano 7 Października 2013 po tym co się dowiaduje to wcale by mnie nie zdziwiło jakbym z NASA musiał zamawiać części. ta gruba chyba nie wejdzie bo w środku ramy są wybrzuszenia żeby łożysko działało
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.