Skocz do zawartości

[korba] naprawa/wymiana

krzysiek32021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

http://www.iv.pl/images/44301042604221492610.jpg

mam tu takie cos.... model to shimano selecta, ale jak widać, ktoś postanowił zmodyfikować....
jeden gwint przerobił z 8 (jak to się dokładnie nazywa) na kwadrat...

ramie lata przód i tył i boje się trochę kleju do metalu gdyż są tam wielkie przeciążenia
czekam na propozycje co mogę z tym zrobić, klej do metalu? kupienie nowego? (gdzie)

Napisano

Obawiam się, że zakup innej korby i suportu wyniesie Cię mniej pieniędzy, nerwów i kombinowania niż próba reanimacji tego, co masz. Lewe ramię musisz mieć teraz na kwadrat, prawe na Octajoint, więc masz komplet nie będący kompletem... Potrzeba nowego wałka i lewego ramienia, szkoda zachodu.

Napisano

Właśnie, gdybyś kupił. To rozwiązanie nie jest obecne na rynku od dobrych 30 lat, w Polsce praktycznie nieznane. Na eBay znalazłem jeden wałek suportu, nie wiem nawet czy odpowiedniej długości. Z wysyłką wychodzi 70zł. A tu potrzebne jest jeszcze pasujące na długość lewe ramię.

Napisano

tu można zauważyć że cała tarcza (to gdzie łańcuch się porusza) jest przytwierdzana na takie wypystki. chodzi mi o znalezienie takiego suportu do ktorego bede musial kupic tylko 2 ramiona, a zębatki sobie zostawie.

Napisano

Ok, teraz już wiem, o co Ci chodzi. Gdybyś polował na eBay przez kilka miesięcy, znał sprawę od strony technicznej i miał przygotowane trochę gotówki, pewnie udałoby się to jakoś odratować. Starocie raz na jakiś czas wypływają. Niestety znaleźć elementy pasujące do 30-letniej korby to nie taka prosta sprawa. Jeśli nie jesteś maniakiem tak starego sprzętu, lepiej odpuścić sobie tę sprawę, kupić jakąś starszą korbę na kwadrat i cieszyć się działającym rowerem.

Napisano

po tym co się dowiaduje to wcale by mnie nie zdziwiło jakbym z NASA musiał zamawiać części.

ta gruba chyba nie wejdzie bo w środku ramy są wybrzuszenia żeby łożysko działało

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...