Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Jakie na przód i na tył? cz. 2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poproszę o opinie na temat SolarStorm X2. (FandyFire X2 Cree XM-L U2 to, to samo ?)

Miałem już ją w rękach nie posiadam osobiście ale bawiłem się nią świeci całkiem przyzwoicie nawet na szybką jazdę w lesie jest światła aż nadto.

Napisano

@@przemokras,

1) Jeżeli czasy świecenia są prawdziwe to przez diodę płynie z grubsza połowa jej możliwości, więc nie sugeruj się tym, ze tam jest XML T6 i dostaniesz 1000 lm.

2) Te ogniwa nie mają 4200 mAh - jedna wielka ściema. Realna pojemność to jakieś 2200-2300mAh.

Napisano

Panowie co sądzicie o tej latarce na rower? Wymagania mam takie aby oświetlała mi znakomicie drogę i kawałek pobocza w kompletnie ciemnej nocy.  http://allegro.pl/la...3952647967.html

A czy Ty musisz zadawać te same pytania w kilku wątkach?
Odpowiedź brzmi spokojnie Ci wystarczy. 
Napisano

Polecam latarki latarki od Grega, ktory modyfikuje podobne latarki w celu polepszenia osiagow, zmniejszenia temp. i odprowadzenia ciepla. Ja kupilem Solar Force ponizej 200zl i jestem mega zadowolony. Nie jeden samochod ma gorsze oswietlenie. Testy, opinie znajdziesz na forum swiatelka.pl

Napisano

Ja posiadam UltraFire 501B XM-L T6. Kupiona od Chińczyka za śmieszne 37zł z przesyłką. Jak za te pieniądze mi spokojnie wystarcza.

Nie jeden wypad w nocy, nocny wjazd i zjazd ze Ślęży. Za te pieniądze nie dostaniemy nic lepszego.

Kolega Jasiński ma tego SolarStorma na 2 diodach. Światła bardzo dużo, zasięg także spory. Rozłożenie światła OK. Jednak dla mnie za zimna barwa światła.

@Silver400

Jeżeli planujesz całonocne wypady to zawsze możesz zrobić sobie pakiet z np. 16 sztuk ogniw co wystarczy na całą noc jazdy.

Jeżeli masz szczegółowe pytania do uderzaj do kolegi Jasińskiego.

Napisano

A co myslicie o oświetleniu Blackburn Voyager&Mars Combo?

Tak to wygląda:

chodzi mi o coś małego bo w sumie to rzadko jeżdże po nocy ale czasem się zdarzy gdzieś wieczorem :)

Napisano

FAktycznie ogniwa ultrafire sa gowniane, slabo trzymaja pojemnosc i starczaja na 40-50min jazdy.Trzeba sobie kupic Panasoniki i wtedy jest juz znacznie lepiej.

Napisano

czyli ze odradzacie takie lampki? ale tak jak mówiłem że rzadko jeżdze po nocy a one mi sie podobają bo są małe :)

Napisano

Ja uzywam Panasonika 3,5 tys mAh i przy 4h treningu na 50-60% mocy nadal trzyma. Druga baterie kupilem z rozbiorki z laptopow i tez jest calkiem ok.

Nieważne jakie masz ogniwo dopóki nie podasz jaki masz sterownik. Bo z opisu wynika, że masz 1,4A czyli przy 50% 700mA ciągnie LED. 700mA x 4h = 2800mAh. 

Jak ktoś ma sterownik 2,8 czy 3,0A to 50% mocy wystarczy na troszkę ponad dwie godziny pracy. Oczywiście światła o wiele, wiele więcej.

Napisano

Ja to w ogóle nie wiem o czym piszecie ;p ale i tak kupię takie bo mi sie podobają :P tylko dwa na przód żeby tak symetrycznie było :P

Napisano

Latarka ma 2,8A i nigdy nie mialem sttuacji ze braklo swiatla, po okolo 4h moc swiatla byla slabsza, ale nadal dosyc mocna. Dluzej nie mialem okazji jezdzic ;-)

Napisano

Przestań bajki opowiadać. Masz akumulator o pojemności 3,4Ah więc przy sterowniku 2,8A masz jak łątwo policzyć niecałe 1h15min pracy latarki z czego 70% czasu będzie z pełną mocą, potem światełko znacznie osłabnie. Żebyś świecił 2,8A przez 4 godziny to potrzebowałbyś baterii 11200mAh. Jak już naginasz fakty to rób to tak żeby nie raziło w oczy nikogo po czterech klasach podstawówki.

Napisano

Nadal słabo liczysz. Sterownik 2,8A czyli 50% to 1,4A. Akumulator 18650 Panasonic 3400mAh (a tak naprawdę mają mniej, około 3350 i 3300mAh) ma energii na dokładnie 2 godziny 25 minut pracy. Ty piszesz o 4 godzinach... 

Napisano

@, Jak zerkniesz na kartę katalogową, to XML osiąga około 50% maksymalnego strumienia już przy prądzie nieco ponad 1A. Teraz pytanie. Czy sterownik stopniuje prąd względem strumienia światła, czy względem prądu. Dużo rozsądniej byłoby względem strumienia, więc przy nastawie 50%, to nie jest 50% prądu (z max). Ale nawet zakładając, że przy nastawie 50% płynie 1A, to "4h i trzyma" to i tak się nie sumuje do pojemności baterii. Ze względu na to, że sterownik liniowy nie jest w stanie utrzymać przez cały czas prądu 1A, latarka będzie świecić dłużej, ale nie wydaje mi się że aż tyle...

Napisano

Temat sterowników i emiterów jest mi dość dobrze znany, nie słyszałem o takim, który steruje ilością światła a właśnie tylko i wyłącznie prądem. Osobiście sam śmigam na 1A w LED mimo, że mogę 3A puścić, bo różnica w ilości prądu i czasie pracy jest dokładnie trzykrotna a pod względem ilości światła różnica nie jest tak powalająca. Dlatego też wolę dwa XM-L2 na każdym 1A niż jedna sztuka z 3A. Wychodzi bardziej ekonomicznie.

Co do mojej krytyki w tym temacie - prostuję naginanie faktów. Bez liczenia z kalkulatorem w ręku, widocznych gołym okiem. 4h w trybie 50% jest nieosiągalne na jednej sztuce 18650 i sterowniku 2,8A. 

Napisano

Jak sterownik nie ma stabilizacji to 4h, jest możliwe, bo szybko spadnie prąd i będzie słabiej świecić. Latarka to pewnie jakiś ultrafire?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...