Skocz do zawartości

[pedały] platformy do 200zł

Alex123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów

Jako, iż rower zamówiony i fabrycznie posiada SPD których nie chcę ze względów zdrowotnych (uszkodzone kostki, problem związany z bólem przy wypinaniu bocznym) proszę o radę w wyborze padałów platformowych.

Chciałbym aby były hm… czarne z wymiennymi pinami, wytrzymałe i dobrej jakości.

Co do ceny powiedzmy do MAX 200zł za komplet oczywiście.

Znalazłem w tej cenie pedały które nawet mi się spodobały

http://allegro.pl/pedaly-shimano-saint-pd-mx80-bikestacja-i3544075877.html

Przy okazji propozycji na które liczę że mi wskażecie proszę też o info jak odbywa się wymiana pinów tzn. gdzieś się je zamawia specjalnie czy mówiąc kolokwialnie „o co kaman”

Wcześniej w starym rowerze używałem zwykłych aluminiowych ale w myśl zasady nowy rower nowe lepsze rozwiązania.

Napisano

Maniak – ciekawa uwaga najwyżej kupię sobie piłkarskie ochraniacze na golenie.

Świeżak – te które wysłałeś wyglądają fanie lecz mi osobiście wpinane nie są potrzebne chodzi mi o platformy z pinami i na dodatek ta cena 300zł kosmos.

Liczę na to, że napiszą jacyś użytkownicy którzy korzystają z rozwiązań platformowych i będą w stanie coś polecić

Napisano

Podłączę się pod temat, plastikowy szajs który mam się rozwala (tylko obwódka jest metalowa), potrzebuję czegoś nowego. Najlepiej jednak taniej niż 200zł.

Potrzebuję pedałów do crossa (a właściwie trekking to już jest), coś mocnego, z kolcami odlanymi (to są piny? :P ).. mimo że już rozwaliłem sobie nogę trochę o nie, to noga trzyma się świetnie w każdych warunkach i butach. Rowerem jeżdżę też do pracy po mieście, odpadają SPD, nie jestem nimi w ogóle zainteresowany. Waga nie jest tak istotna, jeżdżę najczęściej z torbą na bagażniku - rower i tak jest obciążony dosyć. 

Pewnie wystarczyłoby mi coś takiego: 

http://www.######.pl/product-pol-30217-Pedaly-Neco-WP-101-aluminiowe-czarne-lozyska-maszynowe.html

..ale mam satysfakcję z udoskonalania roweru, więc pytam się Was, czy w rozsądnych granicach cenowych można kupić coś lepszego, czy takie byłyby ok dla mnie - o co chodzi z łożyskami, nie znam się kompletnie?

takie coś też znalazłem..

allegro.pl/pedaly-wellgo-lu-c27-z-jednego-kawalka-al-super-i3505773917.html

..tak w ogóle kupno Meridy za 1300zł przez neta to nie był najlepszy pomysł chyba :D czekam co następnie padnie, z każdym kilometrem utwierdzam się w przekonaniu, że oprócz ramy to cały osprzęt jest do wywalenia.

Napisano

Mam w swoim rowerku podobne wellgo i lekkie skakanie, stawanie na pedałach itp. nie zaszkodziło jeszcze.

But dobrze się trzyma, pod warunkiem że ma mocniejszy bieżnik. Na piszczele trzeba uważać, podobnie jak przy pinach.

PS. do lekkich osób nie należe, tak koło 92+.

Napisano

Witam

Jako autor tego wątku czuję się trochę zobowiązany aby został on hm… powiedzmy rozwiązany. Wprawdzie nikt nie podał odpowiedzi na moje pytanie, więc postanowiłem sam takową odpowiedź znaleźć.

A więc podsumowując pedały z pinami które polecają użytkownicy tj. faktycznie osoby z nich korzystające, które miały za sobą kilka różnych modeli (kolejność przypadkowa)

1. Prodigy protein cena około 100zł

2. Wellgo MG 1 cena około 170zł

3. Dartmoor fever V2 cena około 260zł

4. HT AE01 cena około 280zł (bardzo mi się podobają)

5. VP-59 cena około 180zł

Ja osobiście po obejrzeniu sporej ilości pedałów bardziej skłaniam się w stronę jak by to powiedzieć „plaskaczy” czyli takich które nie są z wyglądu jak kostki. To oczywiście moje osobiste odczucia lecz takie nie „BMX-owe” najbardziej mi się podobają.

Dodatkowo dowiedziałem się od osób które korzystają z takich pinowych pedałów iż, jeśli nie robimy hopek (jesuuuu nie wiem jak to napisać tzn. przez jakie H) to pozostawiamy piny wkręcone jedynie na przednią część pedała i takie rozwiązanie podobno najlepiej się sprawdza.

Podsumowując ja już wiem co mi się podoba i czego oczekuję bo w tego typu rozwiązaniach dla mnie wybór jest pomiędzy VP-59 a HT AE01 pewnie wezmę te pierwsze ze względu na cenę.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Ja się także  podepnę jeśli można bo także szukam pedłów i nie koniecznie platformowych, wpadły mi w oko trzy modele, zaczynając od najtańszej opcji 

Vp-196, na maszynach za 48zł

Author APD- 427 też maszyny za ok 80zł

Vp 69N czyli te platformy z pinami na stałe ok 100-120zł 

Jeśli ktoś miał takowe to proszę o opinię na ich temat, nie ukrywam ze te najtańsze vp przykuły moją największą uwagę z racji ceny:)

Napisano

Jeśli platoformy wchodzą w grę i waga nie jest dla Ciebie aż tak ważna to polecę vp559 ;) Jeżdżę na nich już 2 lata i nie mam żadnych problemów. Piny bardzo dobrze trzymają no i w razie czego można je zmienić.

Napisano

Wiesz co Pukulus mnie przekonał że warto kupić te vp - 196, są na maszynach i maja przyzwoitą wagę także dzięki za opinię ale już zamówiłem z przesyłką 57 zł, podzielę się opinią jak dojdą 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...