Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2013 Witam. Było sporo tematów, z cyklu mam 3 rzędy w korbie kasetę 11-34 i jaki wózek kupić GS czy może jednak SGS ? Ostatnio grzebałem u siebie przy napędzie i zaobserwowałem małą ciekawostkę. Na początek troszkę teorii, nie wiem czy to są dokładnie poprawne wartości ale: - SS ma pojemność 29t - GS ma 33t - SGS aż 45t. Takie wartości można znaleźć w internecie. U mnie pojemność napędu wynosi 43t. Bohaterem odcina zaś jest Sram X9 GS (75mm) 2010r. Jak widać na załączonym obrazku jest GS. Przełożenie 1x9, jak widać łańcucha nie jest za dużo, w sam raz rzekłbym. Ostatnio jak wspominałem regulowałem napęd przy biegach 2 i 3 bo tam mam troszkę zgrzytów bo mam coś krzywo ... i ciekawego wpadło mi w oko ... a no, ze jak myślałem wcześniej max mogę wrzucić 3x3 bo z 2 już mi łańcuch nie zeskoczy bez pomocy reki a na jedynce coś by sie urwało ... jednakże, wrzuciłem 3x2, 3x1 i jeszcze był luz ... Pojemność mojego napędu 43, pojemność mojej przerzutki 33 ... to 10t różnicy a jednak to działa jak widać. Pisze o tym bo każdy kto ma wózek do 75mm (80mm już by chyba sie nie wszedł ale pewnie by dął rade przy 11-32) spokojnie może wziąć kasetę o do niedawna największej rozpiętości 11-34t. Przerzutka w tym ustawieniu działa dobrze, lekko i nic nie zgrzyta ani nie ociera. Nie żebym z tego korzystał
Rulez Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 No cóż, mój Sram X0, średni wózek, przy łańcuchu skróconym według instrukcji - czyli + 2 ogniwa - jedno wewn. i drugie zewn. i pojemności napędu 45 z (przód 44-32-22, tył 34-11) - wybiera tak tak samo nic nie wisi o dziwo ... obsługa całej kasety bezproblemowo z każdej zębatki korby....
Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2013 I właśnie po to to napisałem. Bo nie zawsze GS nie "ogarnie" wszystkiego, trzeba to zmierzyć, w moim przypadku 44/34/24 i kaseta 11-34 jest dosłownie na styk.
vitesse Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 kaseta xtr 11-32 i przezutka z tej samej serii GS ogarnia korbe 24-36-48, albo ogarniala bo wrzuciłem kasete 11-28
Lumperator Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Działać działa, ale czy sprężyna nie dostaje przez to za bardzo po du**e ?
tobo Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Gdybyś używał często takiego przełożenia to może i tak. Jednak chyba bardziej chodzi o to że takiej kombinacji można bezpiecznie użyć bez ryzyka awarii.
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Z jakiej okazji sprężyna ma dostawać po dupie ? przerzutka spokojnie obsługuje zębatkę 34z w kasecie i tarczę 44z w korbiej, problem jest w pojemności napędu, czyli,że może nie wybierać łańcucha przy 22 przód 11 tył (ale wybiera) ... przecież jeśli zastosował byś tarczę 50z z przodu do kasety 34z też by chodziło z dobrze dobranym łańcuchem ... prawdopodobnie jednak taką rozpiętość obsłużą tylko przerzutki Sram ...
Piksel Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Z jakiej okazji sprężyna ma dostawać po dupie ? Z takiej, że jest napięta niemal do granic możliwości.
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Nie, nie jest napięta do "granic możliwości" ... nie jest napięta bardziej niż ta z długim wózkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.