vanor Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 tak właśnie będzie to robione, jednak nie w rowerowym bo w żadnym nie robią tego czekam aż znajomy tokarz wróci z urlopu i wtedy on mi to zrobi bez problemu
vanor Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 byłem u dwóch tokarzy - oboje powiedzieli że "jest tam zbyt mało miejsca żeby to rozwiercać i wstawiać tuleję" jedyne wyjście to kupno jakiejść używanej korby na allegro, bo w rowerowym ma używane, ale tylko lewe i tutaj prosiłbym o waszą pomoc, którą z tych trzech: http://allegro.pl/korba-alivio-fm-m-340-i3497209085.html http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m510-175mm-hollowtech-bcm-i3511144117.html http://allegro.pl/korba-prowheel-24x34x42t-shimano-m520-mtb-spd-i3506058151.html wybrać, ewentualnie gdybyście podrzucili mi link do jakiejś innej to nie pogardzę a co do tego że używana: korba i tak najprawdopodobniej zostanie wymieniona na nową, jednak nie w najbliższym czasie (brak kasy - jestem tylko uczniem ) i dlatego potrzebuję czegoś na ukończenie tego sezonu, ew. przyszły sezon
dziobolek Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Helicoil nie potrzebuje dużo miejsca, ale tak jak pisałem wcześniej - może być mało opłacalne.
vanor Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 opłacalne czy nie - w mojej okolicy nikt mi tego nie zrobi dlatego tak jak napisałem, potrzebuję jakiegoś w miarę niedrogiego rozwiązania (używki) na ten i być może przyszły sezon
lyndowss Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 byłem u dwóch tokarzy - oboje powiedzieli że "jest tam zbyt mało miejsca żeby to rozwiercać i wstawiać tuleję" "fajnych" masz tokarzy wokół siebie. Oczywiście widać myślenie w wielkim formacie. Kto to widział takie małe. Wystarczy po prostu nagwintować lekko większy otwór. Nie wiem w czym mają problem. Chyba, że ten otwór musiałby mieć jakiś nietypowy gwintownik w co wątpię. Zdobądź taką tuleję i dowiedz się na jaki gwint i otwór jest. Potem przejdź się do tokarza i powiedz, że chcesz po prostu otwór i jaki. On Ci nagwintuje i będzie po sprawie. Z resztą uprzedzałem, że tak będzie. Wcale mnie to nie dziwi.
mklos1 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 @@dziobolek, Nie tylko mało, ale nawet bardzo... Raz że trzeba mieć "imperialistycznego" helicoila (żyjemy w kraju metrycznym), to jeszcze trzeba mieć narzędzie, aby go wkręcić. Nie ma innej opcji, tylko zakup nowej korby. Przy korbach o wartościach < 200 PLN w ogóle nie ma sensu podchodzić do tematu naprawy, bo wszyscy tokarze, frezerzy i ślusarze wezmą więcej niż warta jest nowa korba.
vanor Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Napisano 31 Sierpnia 2013 Moj suntour (nie wiem dokladnie co to za model, nie bardzo wiem gdzie to odczytac) to pewnie nie jest najwyzszy model, i pewnie bardziej oplacaloby sie kupic cos nowego pokroju alivio czy altusa, jednak jak pisalem ze wzgledow finansowych wolalbym cos uzywanego tak "na teraz" Moze ktoras korba z tych linkow co podalem wczesniej? A moze polecicie cos innego?
mklos1 Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 Ja mam Alivio w swoim MTB. Altus jest ok, ale do roweru miejskiego. Alivio trochę lepiej się sprawuje podczas przełączenia biegów. Z zaproponowanych przez Ciebie używanych korb, w najgorszym stanie jest chyba ProWheel i tej bym z pewnością nie kupił. Pozostałe dwie są ok - pytanie za jaką cenę pójdą.
vanor Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Napisano 31 Sierpnia 2013 no cena poszła trochę do góry, a szperając na allegro znalazłem takie cudo: http://allegro.pl/korba-potrojna-mtb-prowheel-komplet-l-p-42-34-24-i3504006189.html cena jeszcze jest znośna, jednak jak z jakością? czy może jednak zebrać się i kupić coś pokroju Shimano FC-M131 lub Suntoura XCT V1 2012 ?
dziobolek Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 "fajnych" masz tokarzy wokół siebie. Oczywiście widać myślenie w wielkim formacie. Kto to widział takie małe. Wystarczy po prostu nagwintować lekko większy otwór. Nie wiem w czym mają problem. Najwyraźniej nie wiesz, o czym piszesz. Tokarz potrzebuje, wbrew pozorom, sporo miejsca na "instalację takiej tulejki. O wiele więcej, niż Helicoil...
lyndowss Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 vanor Jeżeli chcesz to możesz mi przesłać tą korbę, a u mnie w serwisie to zrobią za 15-20 zł. W poniedziałek mogę zapytać ile to kosztuję razem z tuleją. Na wszystko będę posiadał paragon. Wystarczy, żebyś pokrył koszty przesyłki i usługi. Przelicz sobie ile by to wyniosło i czy Ci się opłaca, a mogę to zrobić.
beskid Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 I chyba tak będzie najlepiej bo jak widzę tylko @lyndowss ogarnia zagadnienie tulejowania ramienia korby a reszta z fachurami na czele pitoli coś o ilości miejsca na taką operację. Jeśli nie próbowałeś na własną rękę bawić się w naprawę ergo nie pogorszyłeś sprawy to fachowiec zrobi to bez kłopotu.
vanor Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Lyndowss twoja propozycja jest swietna, tylko troche sie to nie kalkuluje bo usluga+wysylka w obie strony wyjdzie mnie w granicach do 40zl,a tak jak wyzej napisalem znalazlem korbe Shimano FC-M131 za ok.50 zl (ew. Suntour XCT V1 za ok. 65zl), wiec dokladajac nieduzo mialbym calkowicie nowy podzespol, tylko chcialbym poznac wasza opinie na temat w/w korb Brak polskich znakow-pisane z telefonu
mklos1 Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 @@beskid, Wszystko byłoby fajnie, gdyby była mowa o korbie co najmniej Deore LX... Ale kolega wyraźnie powiedział o jakiej klasy korbę posiada oraz podkreślił fakt, że w okolicy specjalistów brak. Zatem usilne proponowanie naprawy takiego uszkodzenia - że tak ujmę - jest co najmniej ekonomicznie nieuzasadnione. PS. Apropos specjalistów. Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby ktoś mi powiedział otwartym tekstem, że się nie podejmie, bo na tym za mało zarobi, tylko zawsze było jakieś kręcenie, że się nie da bo coś tam, coś tam.
lyndowss Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Ale kolega wyraźnie powiedział o jakiej klasy korbę posiada Właściwie to nie wiemy co to za korba, poza tym, że podobno słaba i jest firmy SR Suntour. znalazlem korbe Shimano FC-M131 za ok.50 zl (ew. Suntour XCT V1 za ok. 65zl), Bierz FC-M131. SR Suntour nie są tak wytrzymałe jak Shimano. Przynajmniej te najniższe modele. Te stalowe korby wytrzymają wszystko.
mklos1 Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Umówmy się, że Suntour nie produkuje korb z wyższej półki... XCR to chyba najwyższy model jaki kojarzę.
rzezniol Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 XCR to chyba najwyższy model jaki kojarzę. Dobrze kojarzysz ... warto zauważyć ze występowały w wersji ze zintegrowaną osią oraz na Oclatlink od Shimano ... Reasumując temat ... jak w okolicy nie ma nikogo kto jest w stanie naprawić tą korbę za 20 zeta to pozostaje znaleźć ci jakieś tanie Shimano które będzie odpowiednie na długość suportu jaki teraz masz założony. Pozdro
vanor Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 tak właśnie zrobię, kupię Shimano FC-M131 dziękuję wszystkim za pomoc
beskid Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Chodzi mi o to aby nie wyrzucać tej korby bo różnie może być. Skoro da się ją naprawić to można to zrobić i jak nie dziś to jutro.
vanor Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 no dokładnie, niczego nie będę wyrzucał, być może kiedyś przyjdzie i czas na nią i wtedy się przyda wiem o tym dokładnie bo aktualnie jestem w trakcie składania roweru całkowicie z "rowerowego złomu" który znalazłem w garażu, jeżeli osiągnę założony efekt to być może jeszcze w tym tygodniu zobaczycie go w galerii
mklos1 Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Skoro da się ją naprawić to można to zrobić i jak nie dziś to jutro. I wciąż będzie to ekonomicznie nieuzasadnione... Więc po co trzymać?
vanor Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 mklos1 gdyby nie fakt że przy tym rowerze pedały są dość często zmieniane (SPD-platformy) to zdecydowałbym się na wklejenie ich na np. Loctite być może kiedyś może potrzebna mi lub komuś znajomemu będzie korba, w której nie trzeba będzie zmieniać co parę dni pedałów
beskid Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 @mklos1 ale co Ty masz z tą ekonomią. Ja na ten przykład kiedyś koledze tyłek uratowałem bo mam zwyczaj trzymać nawet mocno zniszczone graty. Tuż przed urlopem uszkodził właśnie korbę. Była akurat sobota a w niedzielę trzeba jechać. Poratowałem starą razem z wkładem suportu. Ja nawet moją pękniętą ramę trzymam bo zapewne postaram się ją naprawić i może się jeszcze przyda. Nie patrzę co ile kosztuje tylko co i kiedy może mi się w awaryjnej sytuacji przydać. Korba jest takim elementem.
vanor Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 A jeszcze jedno pytanie, jak okreslic kompatybilnosc suportu do danej korby? Chodzi o dlugosc kwadratu, na ktory nachodzi korba?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.