Skocz do zawartości

[przerzutka tył] która lepsza?

mapi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do forumowiczów o rozwiązanie problemu.

Posiadam rower trekingowy Koga Miyata Forest i od początku tylną przerzutką było Shimano nexave. Poszedłem do serwisanta aby ją wyregulował bo rower kupiłem uzywany. Ten powiedział, że shimano nexave ma jakiś niestandardowy mechanizm działania. Z tego co zrozumiałem to sprężyna przy przerzucaniu zamiast naciągać się to się rozciąga (albo inaczej jak wrzuca na górę to pracuje tak jak inne przy wrzucaniu na dół) coś w tym stylu-dokładnie nie wiem o co chodzi. Miał być to jakiś lepszy sposób działania ale on jako serwisant uważa że to nie zdaje egzaminu. I ponad to mówił że tej przerzutki już idealnie nie da się ustawić i że ma ona tendencje do rozregulowania się po paru set kilometrach. Faktycznie po ustawieniu chodziła dobrze ale po przejechaniu mniej więcej 100 km zaczęła się rozregulowywać-łańcuch pracuje bez ocierania na środkowych tylnych koronkach a na skrajnych szeleści. I teraz pytanie. Okazyjnie kupiłem przerzutkę Shimano RD TY 18. Polecana jest na forum w najtańszej wersji do 7 rzędowych kaset takich jaką mam. Czy do manetek nexave będzie pasowała? Czy warto ją montować? Na ten sezon nie przewiduję już zakupów więc zostanę przy tej "ocierającej" nexave albo wymienię na nową RD TY 18 ale nie wiem czy warto.. Poza tym czy ocieranie łańcucha mocno niszczy tylną kasetę i łańcuch? Mam też nowy łańcuch sram pc-830. Nie wiem czy go zakładać tylko w wypadku wymiany całego napędu czy warto go założyć na stary napęd i starą przerzutkę nexave czy również dobrze było by go założyć po wymianie przerzutki na RD TY 18 ale przy starej korbie i kasecie?

Za odpowiedzi z góry dziękuję

W załącznikach wygląd przerzutek.

post-166748-0-37608100-1377286022_thumb.jpg

post-166748-0-60522000-1377286038_thumb.jpg

Napisano

To jest przerzutka z odwrotną sprężyną i ma swoje zalety i wady.

Moim zdaniem to kwestia regulacji.

Co do manetek to chyba będą pasowały, ale tam, gdzie masz najwyższy bieg po zamontowaniu tej nowej shimano będziesz miał najniższy.

• Mod Team
Napisano

Odwrotna sprężyna teoretycznie dedykowana jest do manetek obrotowych ze względu na wygodę, jednak oczywiście ze zwykłymi manetkami też będzie to działało. Jeżeli przerzutka ma jakieś luzy to faktycznie ustawienie jej poprawne może być niemożliwe.

Czy się opłaca wymieniać sprzęt? Pokaż fotki napędu (kasety/wolnobiegu) to zobaczymy, bo jeżeli niedługo będziesz musiał wymienić cały napęd to szczególnie zakładanie nowego łańcucha teraz nie ma sensu i lepiej będzie wstrzymać się i wymienić całość.

Napisano

Dzięki, jakoś sobie poradzę.

Odwrotna sprężyna teoretycznie dedykowana jest do manetek obrotowych ze względu na wygodę, jednak oczywiście ze zwykłymi manetkami też będzie to działało. Jeżeli przerzutka ma jakieś luzy to faktycznie ustawienie jej poprawne może być niemożliwe.
Czy się opłaca wymieniać sprzęt? Pokaż fotki napędu (kasety/wolnobiegu) to zobaczymy, bo jeżeli niedługo będziesz musiał wymienić cały napęd to szczególnie zakładanie nowego łańcucha teraz nie ma sensu i lepiej będzie wstrzymać się i wymienić całość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...