Skocz do zawartości

[konserwacja] cena nafty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wieki nie kupowałem nafty i kopara mi opadła, gdy za pół litra kazali mi zapłacić 10 zł. Kiedyś w pracy używałem nafty przemysłowo - kupowałem ją bańkami 5l, lub beczkami 200l, i nie były to jakieś wielkie pieniądze. Na pewno było dużo taniej niż litr benzyny :)

Czy rzeczywiście nafta obecnie tyle kosztuje, czy po prostu ona tyle kosztuje w supermarketach?

Napisano

ja za naftę lub benzynę 0.5 l płacę w Auchan ~ 6zł co i tak uważam za zdzierstwo. Najtaniej w internecie ale trzeba kupować duże baniaki żeby się opłacało

Napisano

Pijecie tą nafte, że 6-10zl jest wam za drogo?

a uważasz że 20 zł za litr to jest tanio?

Ogólnie jest jakaś cudaczna maniera, że jak do głupiego klucza doda się przymiotnik "rowerowy" to cena z 5 zł skacze do 30. To jest chore.

Nie mam kasy tyle, żeby nie musieć oszczędzać, dlatego pytam, może ktoś zna sposób, żeby tutaj oszczędzić...

Napisano

Rozumiem ze to do lancucha? W takim razie po prostu dawac do szejka 100ml tylko, a potem wykorzystywac to jeszcze kilka razy... ja uzywam benzyny ale to jednakowa cena wiec oszczednosc zadna.

Napisano

Chcecie pytać o alternatywne srodki? Proszę bardzo. Ale jak to ma być temat o biadoleniu to podarujcie sobie.

Jak jest za drogo to nie kupujcie.

A zapewne tez i od waszego narzekania cena nie spadnie.

Bulka i maslo tez byly kiedys tansze.

• Mod Team
Napisano

Ja rok czy nawet 2 lata temu kupiłem 0.5 rozpuszczalnika za ... ja wiem 4 zł ... używam go do dziś ... oczywiście z dolewkami czyli liczny max 1.5l czyli jakieś max 15zł. Zużyty rozpuszczalnik poddaje wtórnemu użytkowaniu poprzez "filtracje" mechaniczną a dokładniej grawitacyjna :P

Po chłopsku mówiąc, myje co tam trzeba zlewam całość (czarną) do pojemnika przezroczystego, po odstaniu kilku dni zbieram klarowny rozpuszczalnik możliwie jak najdokładniej a muł z dna wystawiam na słońce, wysycha, kruszy sie i wysypuje go do kosza. Proste ekonomiczne i ekologiczne.

Nafta wg mnie jest zbyt tłusta do tego zadania.

Napisano

Ja rok czy nawet 2 lata temu kupiłem 0.5 rozpuszczalnika za ... ja wiem 4 zł ... używam go do dziś ... oczywiście z dolewkami czyli liczny max 1.5l czyli jakieś max 15zł. Zużyty rozpuszczalnik poddaje wtórnemu użytkowaniu poprzez "filtracje" mechaniczną a dokładniej grawitacyjna :P

Po chłopsku mówiąc, myje co tam trzeba zlewam całość (czarną) do pojemnika przezroczystego, po odstaniu kilku dni zbieram klarowny rozpuszczalnik możliwie jak najdokładniej a muł z dna wystawiam na słońce, wysycha, kruszy sie i wysypuje go do kosza. Proste ekonomiczne i ekologiczne.

Nafta wg mnie jest zbyt tłusta do tego zadania.

O, to jest fajna podpowiedź, a nie hejtowanie, że chcę oszczędzać. Nie myślałem, że po odstaniu można ją użyć powtórnie. Dzięki

A co do ceny, to nie narzekam, że jest wysoka, tylko pytałem czy ktoś wie, gdzie można kupić taniej. 

Aktualnie naprawiam koła we wszystkich domowych złomach, myję w nafcie łożyska. Tłustość mi nie przeszkadza :)

• Mod Team
Napisano

Tłustość mi nie przeszkadza

Tobie może i nie a i wiele ssaków sie natłuszcza ... ale np takiemu łańcuchowi nie wskazane jest być nadmiar tłustym bo to lep na pył :P A smarować sie powinno do wewnątrz ogniwa.

Poza tym wykąpiesz kasetę w tłustym i po co ... zaraz cała uje ... brudna będzie . Rozpuszczalnik odparuje i śladu praktycznie nie będzie.

Napisano

Tobie może i nie a i wiele ssaków sie natłuszcza ... ale np takiemu łańcuchowi nie wskazane jest być nadmiar tłustym bo to lep na pył :P A smarować sie powinno do wewnątrz ogniwa.

Poza tym wykąpiesz kasetę w tłustym i po co ... zaraz cała uje ... brudna będzie . Rozpuszczalnik odparuje i śladu praktycznie nie będzie.

a jak smarować do wewnątrz ogniwa, żeby nie smarować zewnętrznej części łańcucha?

Poza tym w moim przypadku akurat rozbierałem łożyska, a nie bawiłem się łańcuchem

• Mod Team
Napisano

A zwykła benzyna po 5 zł/l może być używana ?

No może ale ona strasznie śmierdzi :P

a jak smarować do wewnątrz ogniwa

Wiadomo ze trzeba polać po wierzchu :P Ale starać sie by maksymalnie wciekło pod rolkę, ja np ją podnoszę przez co szpara jest większa i szybciej wcieka. Smarowanie trwa długo ale efekty sa pozytywne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No może ale ona strasznie śmierdzi :P

Najlepiej zmywa paliwo do diesla, potocznie nazywane "ropą".Nie bardzo śmierdzi i jest bezpieczniejsza niż benzyna i wszystkie rozpuszczalniki razem wzięte. Do kupienia na stacji benzynowej :)

Napisano

Nie polecam kupować rozpuszczalników/nafty/benzyny w marketach budowlanych. Proponuję udać się do sklepów z chemią przemysłową, ewentualnie farbami, ceny przez pół. Benzynę kupowałem też w Careffourze, tylko że musi to być hipermarket (w tych mniejszych nie będzie takich rzeczy), też w ludzkiej cenie.

Biadolenie, biadoleniem ale 10 zł za pół litra nafty/benzyny to lekka przesada.

Moim zdaniem od nafty lepsza jest benzyna ekstrakcyjna, czasem się to nazywa rozpuszczalnik ekstrakcyjny. Lepiej czyści, a i zazwyczaj jest tańsza. Zwykłej bezołowiowej 95 też używałem, efekt co najmniej zadowalający.

Często można spotkać coś co się nazywa "Rozpuszczalnik EXTRA" w takiej brązowej plastikowej butelce. Podobno jest to to samo co benzyna ekstrakcyjna, tylko na benzynę jest akcyza, a na "Rozpuszczalnik EXTRA" nie. Ile w tym prawdy nie wiem. W każdym razie do czyszczenia łańcucha nadaje się doskonale.

Napisano

co to jest PB?

jeszcze zapytam o taką rzecz. Szejkowałem łańcuch w benzynie. Zlałem brudy, nalałem czystej, powtórzyłem szejkowanie. Niestety nie miałem już czystej, a po zakończeniu szejkowania, łańcuch choć wyglądał na czysty, to jakoś tak chrzęścił. Czy to efekt wypłukania benzyną całego smaru, czy jednak w łańcuchu był piasek?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem co wy z tą naftą i kupnem w dziwnych drogich marketach. Od dawna stosuję najzwyklejszy ON ze stacji benzynowych i czyści lepiej niż dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...