pffoff Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam Wieki nie kupowałem nafty i kopara mi opadła, gdy za pół litra kazali mi zapłacić 10 zł. Kiedyś w pracy używałem nafty przemysłowo - kupowałem ją bańkami 5l, lub beczkami 200l, i nie były to jakieś wielkie pieniądze. Na pewno było dużo taniej niż litr benzyny Czy rzeczywiście nafta obecnie tyle kosztuje, czy po prostu ona tyle kosztuje w supermarketach?
Piehursson Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 ja za naftę lub benzynę 0.5 l płacę w Auchan ~ 6zł co i tak uważam za zdzierstwo. Najtaniej w internecie ale trzeba kupować duże baniaki żeby się opłacało
1415chris Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Pijecie tą nafte, że 6-10zl jest wam za drogo?
pffoff Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Napisano 15 Sierpnia 2013 Pijecie tą nafte, że 6-10zl jest wam za drogo? a uważasz że 20 zł za litr to jest tanio? Ogólnie jest jakaś cudaczna maniera, że jak do głupiego klucza doda się przymiotnik "rowerowy" to cena z 5 zł skacze do 30. To jest chore. Nie mam kasy tyle, żeby nie musieć oszczędzać, dlatego pytam, może ktoś zna sposób, żeby tutaj oszczędzić...
Kiciok Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Rozumiem ze to do lancucha? W takim razie po prostu dawac do szejka 100ml tylko, a potem wykorzystywac to jeszcze kilka razy... ja uzywam benzyny ale to jednakowa cena wiec oszczednosc zadna.
1415chris Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Chcecie pytać o alternatywne srodki? Proszę bardzo. Ale jak to ma być temat o biadoleniu to podarujcie sobie. Jak jest za drogo to nie kupujcie. A zapewne tez i od waszego narzekania cena nie spadnie. Bulka i maslo tez byly kiedys tansze.
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 Ja rok czy nawet 2 lata temu kupiłem 0.5 rozpuszczalnika za ... ja wiem 4 zł ... używam go do dziś ... oczywiście z dolewkami czyli liczny max 1.5l czyli jakieś max 15zł. Zużyty rozpuszczalnik poddaje wtórnemu użytkowaniu poprzez "filtracje" mechaniczną a dokładniej grawitacyjna Po chłopsku mówiąc, myje co tam trzeba zlewam całość (czarną) do pojemnika przezroczystego, po odstaniu kilku dni zbieram klarowny rozpuszczalnik możliwie jak najdokładniej a muł z dna wystawiam na słońce, wysycha, kruszy sie i wysypuje go do kosza. Proste ekonomiczne i ekologiczne. Nafta wg mnie jest zbyt tłusta do tego zadania.
pffoff Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 Ja rok czy nawet 2 lata temu kupiłem 0.5 rozpuszczalnika za ... ja wiem 4 zł ... używam go do dziś ... oczywiście z dolewkami czyli liczny max 1.5l czyli jakieś max 15zł. Zużyty rozpuszczalnik poddaje wtórnemu użytkowaniu poprzez "filtracje" mechaniczną a dokładniej grawitacyjna Po chłopsku mówiąc, myje co tam trzeba zlewam całość (czarną) do pojemnika przezroczystego, po odstaniu kilku dni zbieram klarowny rozpuszczalnik możliwie jak najdokładniej a muł z dna wystawiam na słońce, wysycha, kruszy sie i wysypuje go do kosza. Proste ekonomiczne i ekologiczne. Nafta wg mnie jest zbyt tłusta do tego zadania. O, to jest fajna podpowiedź, a nie hejtowanie, że chcę oszczędzać. Nie myślałem, że po odstaniu można ją użyć powtórnie. Dzięki A co do ceny, to nie narzekam, że jest wysoka, tylko pytałem czy ktoś wie, gdzie można kupić taniej. Aktualnie naprawiam koła we wszystkich domowych złomach, myję w nafcie łożyska. Tłustość mi nie przeszkadza
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2013 Tłustość mi nie przeszkadza Tobie może i nie a i wiele ssaków sie natłuszcza ... ale np takiemu łańcuchowi nie wskazane jest być nadmiar tłustym bo to lep na pył A smarować sie powinno do wewnątrz ogniwa. Poza tym wykąpiesz kasetę w tłustym i po co ... zaraz cała uje ... brudna będzie . Rozpuszczalnik odparuje i śladu praktycznie nie będzie.
wnoto Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 A zwykła benzyna po 5 zł/l może być używana ?
pffoff Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 Tobie może i nie a i wiele ssaków sie natłuszcza ... ale np takiemu łańcuchowi nie wskazane jest być nadmiar tłustym bo to lep na pył A smarować sie powinno do wewnątrz ogniwa. Poza tym wykąpiesz kasetę w tłustym i po co ... zaraz cała uje ... brudna będzie . Rozpuszczalnik odparuje i śladu praktycznie nie będzie. a jak smarować do wewnątrz ogniwa, żeby nie smarować zewnętrznej części łańcucha? Poza tym w moim przypadku akurat rozbierałem łożyska, a nie bawiłem się łańcuchem
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2013 A zwykła benzyna po 5 zł/l może być używana ? No może ale ona strasznie śmierdzi a jak smarować do wewnątrz ogniwa Wiadomo ze trzeba polać po wierzchu Ale starać sie by maksymalnie wciekło pod rolkę, ja np ją podnoszę przez co szpara jest większa i szybciej wcieka. Smarowanie trwa długo ale efekty sa pozytywne.
kawerna Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 No może ale ona strasznie śmierdzi Najlepiej zmywa paliwo do diesla, potocznie nazywane "ropą".Nie bardzo śmierdzi i jest bezpieczniejsza niż benzyna i wszystkie rozpuszczalniki razem wzięte. Do kupienia na stacji benzynowej
krzych0 Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Nie polecam kupować rozpuszczalników/nafty/benzyny w marketach budowlanych. Proponuję udać się do sklepów z chemią przemysłową, ewentualnie farbami, ceny przez pół. Benzynę kupowałem też w Careffourze, tylko że musi to być hipermarket (w tych mniejszych nie będzie takich rzeczy), też w ludzkiej cenie. Biadolenie, biadoleniem ale 10 zł za pół litra nafty/benzyny to lekka przesada. Moim zdaniem od nafty lepsza jest benzyna ekstrakcyjna, czasem się to nazywa rozpuszczalnik ekstrakcyjny. Lepiej czyści, a i zazwyczaj jest tańsza. Zwykłej bezołowiowej 95 też używałem, efekt co najmniej zadowalający. Często można spotkać coś co się nazywa "Rozpuszczalnik EXTRA" w takiej brązowej plastikowej butelce. Podobno jest to to samo co benzyna ekstrakcyjna, tylko na benzynę jest akcyza, a na "Rozpuszczalnik EXTRA" nie. Ile w tym prawdy nie wiem. W każdym razie do czyszczenia łańcucha nadaje się doskonale.
dovectra Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 ja mam bańkę z ON do czyszczenia i z PB do płukania i już
pffoff Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Napisano 26 Sierpnia 2013 co to jest PB? jeszcze zapytam o taką rzecz. Szejkowałem łańcuch w benzynie. Zlałem brudy, nalałem czystej, powtórzyłem szejkowanie. Niestety nie miałem już czystej, a po zakończeniu szejkowania, łańcuch choć wyglądał na czysty, to jakoś tak chrzęścił. Czy to efekt wypłukania benzyną całego smaru, czy jednak w łańcuchu był piasek?
Wiesiu Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Nie wiem co wy z tą naftą i kupnem w dziwnych drogich marketach. Od dawna stosuję najzwyklejszy ON ze stacji benzynowych i czyści lepiej niż dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.