Skocz do zawartości

[pedały] PD-M520 z nakladkami vs PD-A530

damian407

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Muszę wymienić pedały w moim rowerze mtb, chciał bym aby były spd ale zależy mi też aby dało się jeździć w normanych butach ponieważ zakup butów plauje dopiero za jakieś pół roku.

Które byście polecili w takim razie

Shimano PD-M520+Nakładki

Shimano PD-A530 Jak jest z pedałowaniem w zwyłym obuwiu na nich.

Czy jeszcze jakieś inne.

Napisano

a co to te Pedała ? Umiesz pisać po polsku ?

A co do spd + platformy to shimano PD-A530 Podajrze po jednej stronie spd a po drugiej platforma

No tak ale chodzi o to czy do zwykłcyh butów lepsze platformy z M530 czy nakładki

Napisano

A nakładki brzydkie,slabe i trzeba je sciagac i zakladac,przy czym czesto pekaja i jest to trudne.

Jeżeli ktoś na rowerze jeździ a nie stawia w oknie na pokaz, to nie powinno mu przeszkadzać że brzydkie.

Nie wiem jak z wytrzymałością i pękaniem bo nie używałem ich dostatecznie długo.

Wady nakładek są według mnie takie że są wąskie i jeżeli ktoś nie ma tak samo wąskiej stopy/buta to pedałuje się niewygodnie i nieefektywnie oraz kiepska przyczepność do buta (jeśli spadnie deszcz i podeszwa mokra to but zjeżdża, a i nawet na sucho też tylko wolniej). Jeżeli ktoś tak jak ja, potrzebuje raz na jakiś czas przejechać niedaleko bez butów spd, to lepsze nakładki. Jeżeli pół na pół w butach spd i normalnych to lepsze byłby te a530. Nakładki jeżeli brać to raczej tylko w zestawie z pedałami, bo osobno ich cena to jakaś porażka. 

ps. jeszcze jedna wada nakładek, mianowicie przeważają pedał na dół, tak że spd zawsze w górze, chociaż to jeszcze zależy od ich nasmarowania.

Napisano

raczej tak,same spd ci sie nie zużyją,a w każdej chwili będziesz mógł kupić buty bez zmartwień.

Chyba ze kupisz za 15zl pedaly zwykle.Ale dobre pedały na dobrych łożyskach to 150zl platformy.

Wiec na jedno wychodzi.

Napisano

A530 posiadają bardziej takie platformy awaryjne, żeby gdzieś dojechać, natomiast od jazdy na codzień w domyślnej wersji się nie nadają. Mają dosyć małą powierzchnie w porównaniu do zwykłych platform i niestety jest na nich troszkę ślisko. Niektórzy podobno radzą sobie nawiercaniem dodatkowych pinów na stronę z platformą. ;)

Napisano

LQS właśnie chciałem temat nowy zakładać i pytać o ten model, czy do twardych butów shimano te platformy z PD-M324 będą pasowały? chodzi o to by na ciężkich podjazdach górskich z nich korzystać..

ktoś je używał? jakieś podobne tego typu metalowe? 

Powinny pasować aczkolwiek głowy nie dam, za krótko mam styczność z spd żeby się wypowiadać.

Może ktoś inny bardziej doświadczony pokusi się o odpowiedź. W końcu to całkiem popularny model.

Napisano

no jeśli nikt się w tym temacie nie wypowie to założę nowy, bo na forum nie ma żadnej wzmianki o tym modelu oprócz mojego i Twojego posta

Powinny pasować aczkolwiek głowy nie dam, za krótko mam styczność z spd żeby się wypowiadać.

Może ktoś inny bardziej doświadczony pokusi się o odpowiedź. W końcu to całkiem popularny model.

Napisano
LQS właśnie chciałem temat nowy zakładać i pytać o ten model, czy do twardych butów shimano te platformy z PD-M324 będą pasowały? chodzi o to by na ciężkich podjazdach górskich z nich korzystać..

ktoś je używał? jakieś podobne tego typu metalowe?

Ale co rozumiesz przez pasowaly ? Moja zona z takimi pedałami jeździ, zarówno jedna jak i druga strona jest uzywalna z butami Specialized wiec z Shinano też bedzie ok.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

Napisano

kzielu chodzi o to czy nie będą się ślizgać

Ale co rozumiesz przez pasowaly ? Moja zona z takimi pedałami jeździ, zarówno jedna jak i druga strona jest uzywalna z butami Specialized wiec z Shinano też bedzie ok.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

Napisano

kzielu chodzi o to czy nie będą się ślizgać

Na moje oko to nie ale może to zależeć od indywidualnej kombinacji but - pedał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...