myrha Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Cześć. Stoję przed wyborem nowego siodła do maratonów i zastanawiam się nad zrobieniem pomiarów Id Match, które oferuje firma Selle Italia bo chiałbym kupić SLR XP. Czy ktoś z was robił sobie już takie pomiary i jak je ocenia? Gdzie najlepiej je zrobić w Krakowie (Bikerhop ul. Czarnowiejska 6, Fun Sport ul. Zawiła 55b, Profidea ul. Piłsudskiego 30, Veloart ul. Błonia 6)?
rlk Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 W magazynie rowerowym i bikeboardzie były testy ID match, może z nich się czegoś dowiesz.
marlotnik Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Witam Nie chce zaczynać nowego tematu więc zapytam na tym, czy miał ktoś doświadczenie z selle italia Q-Bik Flow? Czy jest wygodne i można polecić. Mam okazję go kupić tanio do 100zł. Wiem ze siodełka to indywidualna sprawa ale może ktos testował i powie czy jest wygodne tak w jeżdzie MTB do 100 km? Jestem amatorem i nie chce wydawac dużej kasy na siodło ale chce mieć wygode w dłuższej jeżdzie
sivydym Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Pomiar jest prosty ale wszystko można zepsuć bo wystarczy źle zmierzyć udo czy też podać inny kąt rotacji miednicy i wychodzą głupoty aczkolwiek zakres błedu pomiaru jest na tyle duży że u mnie "zawsze" co bym nie wpisał w granicach rozsądku oczywiście wychodzi to samo - L3. Cały patent to połaczenie jakby w całość jeszcze tego co robi Spec (mierzenie rozstawu kości kulszowych ) i Fizik ( rotacja miednicy ). Generalnie w warunkach domowych można dojść do tego samego. Siadasz na kawałku tektury falistej i dostajesz dwa dółki, odległość od ich środków jeśli wynosi wiecej niż 130 to możesz zapomnieć o wszystkich wąskich siodłach, a jeśli jesteś dobrze rozciągniety - rotacja jest poniekąd skorelowana - możesz wybierać siodło z dziurą ale to też nie jest przymusem, bo siodło z dziurą mniej pracuje w środku niż takie bez i to z dziurą wcale nie musi byc komfortowe.
myrha Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 Kurka :/ W takim razie chyba lepiej dołożyć 200 i zrobić pomiary oferowane przez Veloart z Krakowa łącznie z ustawieniem pozycji na rowerze. Jak myślicie? No i oczywiście wziąć sobie siodło do testów. Przeczytam jeszcze ten tekst w Bikeboardzie.
christophorus Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Witam Nie chce zaczynać nowego tematu więc zapytam na tym, czy miał ktoś doświadczenie z selle italia Q-Bik Flow? Czy jest wygodne i można polecić. Mam okazję go kupić tanio do 100zł. Wiem ze siodełka to indywidualna sprawa ale może ktos testował i powie czy jest wygodne tak w jeżdzie MTB do 100 km? Jestem amatorem i nie chce wydawac dużej kasy na siodło ale chce mieć wygode w dłuższej jeżdzie Rzecz jasna, że to sprawa indywidualna, prosty sposób podał kolega post wyżej, a czy qbik są wygodne, nie wiem, mi selle wogóle nie odpowiadają, jeżdżę na wtb a tu masz niższe ceny niż okazyjnie za 100 zł : http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Q-BIK&search_scope=category-16448 wybieraj
marlotnik Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Kupiłem siodełko przedwczoraj, zrobiłem 50 km i jak na razie jest ok. Pewnie z czasem się przyzwyczaje, bo to moje 2 siodełko w życiu. A tak się zastanawiam, na jaki czas starczają siodełko nowoczesne typu selle italia i tego typu przy intensywnej jeżdzie ?
rlk Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Na dosyć długo. Kilka sezonów intensywnej jazdy wytrzyma. Chyba że wcześniej zniszczysz przy upadku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.