Skocz do zawartości

[Kierownica] Czy pasuje taka kierownica?

ziGu98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam taki rower http://tablica.pl/oferta/piekna-klasyczna-winora-torpedo-3s-retro-krakow-ID2Y25Z.html#8d50b9644a

Jest to rower miejski, lecz używam go do dalszych wycieczek, tak po 75 do 100 km dziennie.

Moim problemem jest niewygodna kierownica. Pozycja, przy trzymaniu za "rączki" jest za wysoka.

Pomyślałem więc żeby zamontować kierownice typu "baran" taka, jak montowa jest w rowerach szosowych.

Ten zabieg miałby na celu tylko i wyłącznie poprawienie komfortu jazdy na takich trasach.

Moje pytanie, czy taka kierownica będzie wyglądała estetycznie przy takim rowerze?

Napisano

Nie chodzi tutaj o estetykę bo to rzecz względna, lecz poprostu może okazać się niewygodna przy takiej geometri ramy. Pozatym przy baranku możesz mieć problem z zamontowaniem tych klamek które obecnie masz. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie zwykła prosta kierownica.

Napisano

Klamkę hamulca przedniego zamontowałbym raczej bez problemu, ponieważ teraz jest już zamontowana podobnie. 

Gorzej by było przy mechanizmie zmiany biegów..

Napisano

Wpadła mi jeszcze taka myśl..

A kierownica trekkingowa do tego roweru?

Tylko nie wiem jak rozwiązać problem mocowania klamki przedniego hamulca i manetki zmiany biegów..

Czy w ogóle to jest dobry pomysł?

Napisano

Przekręć sobie tą kierę chwytami do przodu. Będziesz miał od razu rogi aczkolwiek nie wiem jak to będzie wyglądać i czy będzie wygodne.

Napisano

Spróbowałem właśnie takiego sposobu jak podano wyżej, z tym przekręceniem kierownicy do góry...

Nie wygląda to zbytnio dobrze, a i nie jest za wygodne.

Może ktoś ma jeszcze jakieś rozwiązanie? ;)

Napisano

Jako ze teraz nie mogę jeździć na rowerze postanowiłem go dobrze przygotować.

Znalazłem dwie kierownice które wydają mi się dobre i mam na nie pomysł.

I kierownica: http://www.szumgum.com/kierownica-amoeba-borla-hb-c322-590mm-8-cz.html

II kierownica: http://www.szumgum.com/kierownica-rowerowa-bbb-multibar-bhb-30.html

Skłaniam się ku pierwszej. I tu pomysł na zamontowanie przerzutek i klamki hamulca przedniego:

Dźwignię od zmiany biegów zamontowałbym na dolnej części kierownicy po prawej stronie, jak najbliżej sztycy.

A klamkę hamulca przedniego, po prawej stronie na pionowej części kierownicy.

Jeszcze jest dzwonek :D Ale jego też gdzieś upchnę ;)

Co o tym myślicie?

Napisano

Też miałem problemy z niewygodną pozycją i ręce mnie strasznie bolały, w zimę podczas remontu generalnego roweru zakupiłem kierownicę wielopozycyjną i teraz jeździ mi się trochę wygodniej (ręce nie bolą), ale nadal nie całkiem komfortowo.

Wymieniłem też mostek i zakupiłem amora co też wpłynęło na pozycję więc nie zawdzięczam wszystkiego wymianie tylko kierownicy.

Co do wyglądu to rzecz gustu, ja już nie zwracam na to uwagi, wolę wygodniej niż ładniej.

Do tego roweru to kup kiere alu lub chrom a nie czarną.

Napisano

Rower nie jest identyczny jak w linku, chodziło mi o pokazanie jak wygląda budowa całego roweru i kierownicy.

Mój jest biało-szary z elementami czarnego i zielonymi naklejkami. 

Kierownicę i tak zamierzam owinąć owijką, prawdopodobnie białą, wiec czarnego dużo może nie zostać na widoku ;)

Napisano

Ok, znać dam na pewno ;)

Na razie jeździć na rowerze nie mogę, min. za 2 tygodnie, więc wszystko się na spokojnie zrobi i będziemy myśleć czy zostawić czy jeszcze coś zmieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...