Quink Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Witam. Jestem w końcowym momencie poszukiwania idealnego amortyzatora dla swojego roweru. Poniżej przedstawiam kilka warunków/życzeń które chciałbym aby zostały spełnione (z możliwością odchylenia o ile będzie to uzasadnione): - Skok 140mm który miałby zostać doraźnie zmniejszony do 120mm lub ew. 100mm ze względu na obecna geometrie ramy XC, z zamiarem pełnego wykorzystania go w momencie przyszłego zakupu ramy fulla, (Mógłby ktoś doradzić czy jest do w ogóle dobry pomysł i możliwy do wykonania?) - Rura sterowa o średnicy 1 i 1/8" - Oś 9mm - Koło 26" - Praca tego elementu godna swojej klasy/przedziału cenowego - Amortyzator nie używany przez nikogo innego - Logo firmy Fox Moim jedynym dotychczasowym znaleziskiem jest ten oto amorek: http://www.smoksport.pl/amortyzatory/351-fox-32-f140-rlc-1710-gram-nowy.html, czy jest on wart swojej ceny i najważniejsze, czy tak jak wspominałem mogę zmniejszyć jego skok? Na te zakupy zamierzam przeznaczyć ok. 2300zł łącznie z przednim hydraulicznym hamulcem tarczowym, którego wyboru nie jestem pewien. Nad ten cel zarezerwowałem sobie ok. 300zł w przypadku wyboru hamulca Shimano SLX oraz ok. 400zł przy XT. Głównym czynnikiem wyboru pomiędzy tymi dwoma hamulcami (jestem otwarty na propozycje innych produktów) będzie konieczność przesunięcia części budżetu na amortyzator (koszt amortyzatora > 1900zl = wybór SLX'a) Obecnie ważę w okolicach 100kg, przy czym spodziewam się spadku mojej masy poniżej 90kg po paru tygodniach od zakupu nowego sprzętu . Proszę o ocenę, rady oraz propozycje.
Mod Team sznib Napisano 19 Lipca 2013 Mod Team Napisano 19 Lipca 2013 W tym Foxie nie zmienisz skoku. Taką funkcję ma Talas: http://www.smoksport.pl/amortyzatory/353-fox-32-talas-f140-rlc-1710-gram-nowy.html ale jak widać jest na ośkę 15mm, czyli dochodzi koszt piasty. Ewentualnie zamiast Foxa Revelation od RSa: http://www.smoksport.pl/amortyzatory/362-rock-shox-revelation-rl-dual-position-nowy-1715g.html masz i regulację skoku i ośkę 9mm. Ludzie Revela sobie chwalą, w przeciwieństwie do Talasa, który ponoć jest dość awaryjny. Co do hebli, SLXy bardzo dobry wybór.
Piksel Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Nie kupuj amora o skoku 140mm bez sztywnej ośki, bo to bez sensu. Ośka daje naprawdę rewelacyjną sztywność, a naprawdę warto mieć sztywny amor i parę gramów więcej niż odwrotnie, przednie koło majątku nie kosztuje, a na pewno mniej niż zmiana amora po jakimś czasie.
Fenthin Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Przede wszystkim każdy widelec zawsze można wewnętrznie skrócić, więc jeśli nie będziesz potrzebował w przyszłości beznarzędziowej zmiany skoku, może lepiej kupić coś po prostu ze skokiem 140mm i tymczasowo skrócić go do 100mm? I podobnie, popieram opcję sztywnej osi. Szkoda pakować się w 140mm widelec pod piastę 9mm.
Quink Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 W tym Foxie nie zmienisz skoku. Przede wszystkim każdy widelec zawsze można wewnętrznie skrócić, więc jeśli nie będziesz potrzebował w przyszłości beznarzędziowej zmiany skoku, może lepiej kupić coś po prostu ze skokiem 140mm i tymczasowo skrócić go do 100mm? I podobnie, popieram opcję sztywnej osi. Szkoda pakować się w 140mm widelec pod piastę 9mm. Cały czas miałem na myśli zmniejszenie skoku na stałe, aż do momentu kiedy będę miał możliwość wykorzystania całości. (Nie żadne zmiany na szybko podczas jazdy [czy takie tymczasowe skrócenie nie wpłynie na szybsze zużywanie amortyzatora?]) W takim razie jakie mam możliwości jeżeli chciałbym przeznaczyć 2100-2200zł na samą piastę ze sztywną osią i amortyzator? Moja obecna obręcz nie najwyższej klasy ma 36 otworów. Czy warto w tę liczbę brnąć dalej i wybrać piastę z taką samą liczbą? (Mocowanie tarczy na 6 śrubek) @Edit http://www.rowerowyraj.pl/product_info.php?cPath=21_22&products_id=1944 ?
Rulez Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 Nie kupuj amora o skoku 140mm bez sztywnej ośki, bo to bez sensu. Ośka daje naprawdę rewelacyjną sztywność, a naprawdę warto mieć sztywny amor i parę gramów więcej niż odwrotnie, przednie koło majątku nie kosztuje, a na pewno mniej niż zmiana amora po jakimś czasie. Właściwie nie zauważyłem bezsensu mojej Minute 140 mm z hakami 9 mm, założyłem ośkę 9 mm i jest bardzo dobrze jak najbardziej taki wideł można brać pod uwagę.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2013 Mod Team Napisano 20 Lipca 2013 Nie kupuj amora o skoku 140mm bez sztywnej ośki, bo to bez sensu. Ja mam 150 i braku sztywności nie zauważam
Schwefel Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 Ja też nie widzę problemu z ośką 9mm. Ktoś wrzucił na forum porównanie sztywności amorów z ośką 9mm, 15mm, 20mm i o ile między 9mm a 20mm była duża różnica to już między 9mm a 15mm praktycznie nieodczuwalna dla zwykłego użytkownika.
Rulez Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 Zwłaszcza jak się wsadzi Thru-axle, to ta różnica nie jest wielka ...
Quink Napisano 20 Lipca 2013 Autor Napisano 20 Lipca 2013 W takim razie rozumiem, ze najlepszym wyjściem będzie proponowany przeze mnie na początku fox, i w jego przypadku pozostaje tylko kwestia narzędziowego skrócenia (Czy w ten sposób tracę na niego gwarancję)? Czy jest ktoś w stanie ustalić jego rocznik?
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2013 Mod Team Napisano 21 Lipca 2013 Zmiana skoku wymaga posiadania specjalnych dystansów - w tym przypadku musisz mieć dwa dystanse po 20 mm. Rzuć okiem http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Travel_change_32mm.pdf Tak wygląda to w praktyce po wcześniejszym wyjęciu trzpienia ze sprężyną negatywną http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Travel_change_32mm.pdf Fabrycznie nie ma ich w amorku. Sama zmiana jest dosyć prosta i zajmuje jakieś max 50 min. Spotkałem się z sytuacją, gdzie zmiana skoku nie była realizowana przez dystanse,ale tylko przez przesunięcie podkładki pod sprężyną negatywną- kwestia przełożenia pinu blokującego na trzpieniu . Po prostu trzeba rozebrać amorek i sprawdzić. W sumie prosta operacja. Ten amorek to na oko 2007-2009
Fenthin Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Warto wspomnieć, że 50 min za pierwszym razem. I nie, nie może to zaszkodzić widelcowi. Co innego w drugą stronę.
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2013 Mod Team Napisano 21 Lipca 2013 Gwarancję sprzedawcy ( inna raczej nie wchodzi w grę) możesz utracić- chyba ,ze zlecisz to Autoryzowanemu Serwisowi Foxa ( choć lepiej dopytać).
Quink Napisano 21 Lipca 2013 Autor Napisano 21 Lipca 2013 Rozumiem, że do wykonania tej modyfikacji pomimo "nowości" amortyzatora będę musiał zaopatrzyć się w nie najtańszego Float Fluida oraz Forx Suspension Fluida? Co do "nowości", właśnie dostałem odpowiedź od sprzedawcy twierdzacego ze widelec jest z 2007 roku, zakładając ze widelec leżał (o ile naprawdę leżał) 6 lat to nadal warto go rozpatrywać jako opcje do kupienia/ przyszłej szybkiej awarii?Czy sugerując się tytułem i opisem przedmiotu dobrze rozumiem, że ten amortyzator posiada 140mm skoku i beznarzędziową regulacje?http://www.rowerowysklep.pl/czesci-amortyzatory-amortyzatory-przednie-amortyzator-fox-f140-rl-ob-wht-12-o_l_184_11151.html
Rulez Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Beznarzędziowa regulacja jest tylko w wersjach Talas .
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2013 Mod Team Napisano 21 Lipca 2013 zakładając ze widelec leżał (o ile naprawdę leżał) 6 lat to nadal warto go rozpatrywać jako opcje do kupienia/ przyszłej szybkiej awarii? Szybkie awarie zdarzają się nawet w nowych amorkach ( nowych- tzn 2012-2013 - na przykład w DT Swiss po miesiącu) . Foxy F-series są dosyć proste i raczej nie ma co się w nich zepsuć ze względu na leżakowanie. Jednakże warto zaraz po kupnie wykonać w nim serwis. Rozumiem, że do wykonania tej modyfikacji pomimo "nowości" amortyzatora będę musiał zaopatrzyć się w nie najtańszego Float Fluida oraz Forx Suspension Fluida? Tak- Fox Fluid do komory, Suspension Fluid- do kąpieli. Czy sugerując się tytułem i opisem przedmiotu dobrze rozumiem, że ten amortyzator posiada 140mm skoku i beznarzędziową regulacje? Sugerując się opisem nie wiemy ,czy ma 120 czy 140 skoku. Kierując się jednak "tytułem" wynika,że to klasyczna wersja Open Bath RL ,czyli bez regulacji kompresji. Zmiana skoku tylko wewnętrzna. Czyli uboższa wersja tego ze Smoksport. Tyle ,że nowszy. Przy tym skoku regulacja kompresji to przydatna sprawa.
Quink Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Jednakże warto zaraz po kupnie wykonać w nim serwis. Czy w ramach tego pierwszego serwisu powinienem zmieniać również uszczelki? Czy jest jakiś sposób by określić bez wcześniejszego rozbierania amortyzatora jakiego suspension fluida ten amortyzator używa/potrzebuje? 7wt/10wt green/10wt red ?
Mod Team durnykot Napisano 22 Lipca 2013 Mod Team Napisano 22 Lipca 2013 Czy w ramach tego pierwszego serwisu powinienem zmieniać również uszczelki? Wg mnie- nie ma takiej konieczności. Warto jedynie bardzo dobrze namoczyć tzw. foam rings ,które znajdują się w uszczelkach. Do tego amorka lejesz : - do lewej goleni ( Spring Side- wlewasz od dołu - 30 ml)) i prawej goleni ( Damper side- wlewasz od góry- 160 ml) - Fox Green 10wt - do komory powietrznej- Fox Fluid ( 5 ml) http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Service/oil_volumes.htm Generalnie serwis Floatów O/B nie jest , wbrew obiegowym opiniom, trudny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.