Skocz do zawartości

[Amortyzator] Konwesja Manitou Minute IT na Minute Dual-air

Rulez

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent to mój Minute IT 140 mm, z powodu wytarcia goleni wewnętrznej w dolnej części amortyzator zaczął samoczynnie tracić skok.

Niestety golenie górne do tego modelu są niedostępne, więc zacząłem kombinować jak uratować amortyzator stosunkowo niskim kosztem.

System sprężyny IT to system w pełni powietrzny pozwalający zmieniać skok. System pompuje się od dołu przestrzeń pod tłokiem, a poprzez rurkę z zaworkiem pracującą wewnątrz tłoka - napełnia się przestrzeń nad tłokiem :

t3a6.jpg

Aby ratować system wykoncypowałem przesunięcie punktu pracy tłoka, usunięcie rurki środkowej i pompowanie komór nad i pod tłokiem osobnymi zaworkami, do tego potrzebowałem - dystans przesuwający tłok o 30 mm do góry, nowy tłok od "zwykłej" Minute i korek górny z zaworkiem  :

04xe.jpg

Dystans (tu dziękuję za wykonanie w zaprzyjaźnionym warsztacie) przykręcony do pręta kompresji zamiast tłoka :

dq16.jpg

Pręt wkręcony do goleni :

jnbf.jpg

Od góry został umieszczony tłok :

jdmf.jpg

I wkręcony korek od Drake (zamiast korka z rurką środkową  i manetką sterującą) :

c0jc.jpg

Amor poskładany :

xdxq.jpg

Następnie pompowanie komór i jazda próbna -  system działa. Dzięki przesunięciu punktu pracy tłoka poza wytarty obszar - ciśnienie nie ucieka (stwierdzone po jeździe próbnej 30 km.)

Co straciłem - możliwość zmiany skoku (ostatnio nie korzystałem).

Co zyskałem - uratowałem amor + możliwość zmiany charakterystyki zawieszenia - jak w Rebie .

Edytowane przez Rulez

• 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...