Gość Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Witam, mam pedały spd m520 i buty shimano m087 i wszystko działa elegancko, oprócz tego, że co dwa- trzy wypady muszę smarować sprężyny bo po prostu przy podciąganiu pedała do góry, czasem przy naciskaniu wydają różne dziwne dźwięki, najbardziej podobne do skrzeczenia właśnie. Są stosunkowo nowe, kupione gdzieś w okolicach początka kwietnia, ich przebieg to jakieś ~1500 km, często w ciężkim terenie, maratony błotne itd. No i strasznie mnie to skrzeczenie denerwuje, bo jestem z tych co musza mieć na rowerze perfekcyjną ciszę Smaruję finish linem zielonym, brunoxem i zawsze efekt jest ten sam- dwa wypady, góra trzy chodzi dobrze i skrzeczenie powraca... Macie może jakieś specyfiki czy coś? Oczywiście przed posmarowaniem zawsze czyszczę dokładnie każdy pedał, tak, że nie ma tam nawet ziarenka piasku. Oczywiście, mógłbym to smarować do śmierci i mieć w miarę ciszę, no ale ludzie, ile można? Zawsze smarowanie ma efekt krótkotrwały Wiem, że jak przyszły nowe to sprężyny były trochę natłuszczone, wiec smarować raczej trzeba. Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam
beskid Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Trzeba się nauczyć z tym żyć lub spróbować z czymś na bazie silikonu. Z tymi wszystkimi środkami typu rohloff czy finish line daj sobie spokój. Jak dalej nie będzie efektu to spróbuj ze smarem stałym np. Rock Shox Judy Butter.
qrczakzul Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Mam ten sam zestaw i te same problemy. Na 70% wydaje mi się, że to sprawa ocierania o bloki. Psikam wd-40 lub czymkolwiek tłustym na miejsca ich ocierania z zatrzaskami i na kilkaset km mam spokój. Spróbuj, może ci pomoże.
tobo Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Spryskaj podeszwe buta dookola bloku olejem silikonowym to pomaga, zabieg powtarzaj systematycznie.
Mod Team michuuu Napisano 12 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2013 Suchy smar teflonowy: http://allegro.pl/smar-teflonowy-suchy-p-t-f-e-lacca-spray-400ml-i3295250642.html
lamprologus Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 hej, mam ten sam zestaw i nie mam takich problemów. Tylko jak moje pedały są, można powiedzieć "zalane" jakimś smarem aż się lepią. Ale mają mały przebieg, ok. 400 km, bo niedawno kupione. Może to problem z bloczkiem?
marpok Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Kiedys gdzies tu na forum przeczytalem ze BrunoxDeo ten do amorow pomaga...potwierdzam, u mnie sie sprawdza takze do tego celu
dejtrejder Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Używam brunoxa deo do sprężyn spd i pomaga na jakiś czas. A ponieważ brunox mi się skończył stosuję olej ptfe firmy Motip, który był zakupiony jako eksperyment do łańcucha, gdzie się nie sprawdził:http://www.contakt.pl/olej-ptfe-teflon-motip-000564-spray-400ml-p-3897.html Do sprężyn spd nadał się za to idealnie, nie przyciąga tyle syfu co brunox i łatwo się spłukuje karcherem przed ponowną aplikacją. No i dużo taniej wychodzi niż brunox deo.
Gość Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Pisalem już, że brunoxem psikałem i dawało to krótkotrwały efekt. Pokombinuję jeszcze z innymi olejami do łańcucha, może w sprayu. Bo finish line i brunox to jednak trochę syfu przyciagają. No i spróbuję na podeszwę buta psikać, ale czarno to widzę, skoro zawsze po pierwszym lepszym wypadzie do lasu cała jest z błota.
bliitz Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Miałem to samo, przy podjazdach pod górę skrzypiały tak, że ludzie się oglądali. Wszelkie psiknięcia smarowania starczały na 50-100km maks. Zmieniłem je na 540 i jest rewelacja. Teraz tylko świst wiatru słychać
marpok Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Zmieniłem je na 540 i jest rewelacja. Obawiam sie, ze wczesniej czy pozniej ten sam problem Cie spotka i w 540-ach
zekker Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 W mieszczuchu z 540 ten sam problem mam. Na moje to przyczyną są buty, nie pedały. Buty na miasto to sh-mt32, w teren mam spece i nie ma takiego problemu lub jest dużo mniejszy.
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Oliwienie sprężyn pomaga o ile przyczyną są skrzeczące sprężyny. Tylko i wyłącznie. Ja również mam problem ze skrzeczącymi butami i przyznam szczerze, oliwienie pomaga tylko na chwilę. Zakupiłem buty Exustar i masakra. Aż zacząłem jeździć w starych Shimano. Skrzeczy dokładnie na styku podeszwy z korpusem pedała. Zaczynam się zastanawiać czy delikatne przeciągnięcie pilnikiem lub papierem ściernym podeszwy w tym miejscu by nie pomogło... Jak na razie przed każdym wyjazdem w Exustarach musiałem ( i muszę nadal ) popsikać z wierzchu korpus pedała M540 Motipem i na chwilę pomaga. Dobrze, że ten olej zdecydowanie mniej brudzi od Brunoxa. Po Brunoxie niestety korpus momentalnie robił się czarny od syfu, co zresztą mnie nie dziwiło.
bliitz Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Obawiam sie, ze wczesniej czy pozniej ten sam problem Cie spotka i w 540-ach Oby tak nie było ja jeżdżę w specach, na razie na tych 540-ach zrobiłem 200 km i mam nadzieje, że ta cisza pozostanie
slav4 Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Oby tak nie było ja jeżdżę w specach, na razie na tych 540-ach zrobiłem 200 km i mam nadzieje, że ta cisza pozostanie "Szamański sposób" - bierzesz zapaloną świeczkę i kapiesz woskem na sprężyny i bloki. Jasne że to zaraz się wykruszy, ale to co zostaje natłuszcza sprężyny i bloki -> błooooga cisza. A próbowałem już wielu specyfików łącznie z ww opisanymi
DEVILEK Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Oliwienie sprężyn pomaga o ile przyczyną są skrzeczące sprężyny. Tylko i wyłącznie. Ja również mam problem ze skrzeczącymi butami i przyznam szczerze, oliwienie pomaga tylko na chwilę. Zakupiłem buty Exustar i masakra. Aż zacząłem jeździć w starych Shimano. Skrzeczy dokładnie na styku podeszwy z korpusem pedała. Zaczynam się zastanawiać czy delikatne przeciągnięcie pilnikiem lub papierem ściernym podeszwy w tym miejscu by nie pomogło... Jak na razie przed każdym wyjazdem w Exustarach musiałem ( i muszę nadal ) popsikać z wierzchu korpus pedała M540 Motipem i na chwilę pomaga. Dobrze, że ten olej zdecydowanie mniej brudzi od Brunoxa. Po Brunoxie niestety korpus momentalnie robił się czarny od syfu, co zresztą mnie nie dziwiło. Też mam buty Exustar i czasami owszem skrzypi podeszwa w miejscu, gdzie znajduje się blok. Myślałem, że to pedały, ale jednak nie, ponieważ, gdy przesuwam lekko nogę w lewo skrzypienie ustępuje. Nie smarowałem niczego i nie mam zamiaru. Syf się nazbiera, a dosłownie mały ruch w bok i odgłosu nie ma.
Gość Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 A kiedy wam skrzypi to też macie takie dziwne uczucie (najczęściej podczas podciągania pedała) przesuwania się, ocierania bloku w pedale?
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Najlepszy jest wosk na blachy i bloki, taki ze świeczki
Terrqge Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 U mnie w a530&m077 po jakichś 3tys. km zaczęło się to samo, psikanie specyfikami typu wd40 pomaga tylko na chwię i zaraz jest to samo, więc chyba trzeba będzie się rozejrzeć za jakimś bardziej trwałym rozwiązaniem. Aczkolwiek nie jest to taki priorytet, bo choć skrzypienie wkurza, to nie na tyle, żeby nie móc normalnie jeździć.
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Jak skrzypi to wiadomo, że koleś (koleżanka) w SPD jedzie taki urok tego, z drugiej strony jak skrzypi znaczy że power w kopytkach jest
zekker Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 A kiedy wam skrzypi to też macie takie dziwne uczucie (najczęściej podczas podciągania pedała) przesuwania się, ocierania bloku w pedale?Podczas skrzypienia jakoś szczególnie nie, ale generalnie tak. Wczoraj zwróciłem większą uwagę i jednak buty speca też skrzypią. Ciekawostka taka, ze w obu rowerach jest to problem głównie lewej nogi.
Gość Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 Podczas skrzypienia jakoś szczególnie nie, ale generalnie tak. Wczoraj zwróciłem większą uwagę i jednak buty speca też skrzypią. Ciekawostka taka, ze w obu rowerach jest to problem głównie lewej nogi. U mnie tez problem dotyczy głównie lewej nogi, o ile w prawej to się praktycznie nie zdarza to lewa notorycznie :/ Spróbuję chyba z tym woskiem
fata Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 Na skrzypienie psikam smarem do napędu z dechatlonu i pomaga ale czy komuś cykają pedała wiem że zaraz będą żarty ale naprawdę cykają a intensywność zależ od kadencji
shortee Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 BrunoxDeo ten do amorow pomaga Nie pomaga, lepszy jest WD 40, Brunox to chwilówa, sprawdzałem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.