Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakuje na najmniejszej zębatce (11T) kasety

Wdzydzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmieniłem cały napęd z 9 rzędowego na 10 rzędowy.

Mam nową :  korbę Deore 42/32/24, kasetę SLX 11-36T, łańcuch Wippermana ze spinką, przednią przerzutkę XT, tylną SLX,  pancerze i linki.

Problem jest następujący: mając łańcuch na zębatce 42 lub 32 korby i jednocześnie na zębatce 11 kasety - przy pedałowaniu, nawet na prostym odcinku bez podjazdów co kilka sekund chrobocze i popuszcza łańcuch na zębatce 11T. Wygląda to tak jakby przeskakiwał o ząbek czy dwa bez zmiany zębatki. Po przełączeniu na 13T już nie popuszcza.

Czy ktoś może wie co może być przyczyną ?

Napisano

A zachowujesz linie łańcucha ? Tzn. że mając łańcuch na 3 blacie z tyłu musi być taki bieg aby łańcuch szedł równolegle (prosto, nie pod skosem)

Napisano

Co do spinki to ściągnąłem sobie instrukcję graficzną montażu łańcucha Wippermana. Zakładam więc, ze jest prawidłowo zamontowana (nie widzę na niej sztywności) rusza się jak pozostałe ogniwa.

Odnośnie ustawienia łańcucha na największej zębatce korby i sprawdzenia czy wychodzi równolegle na zębatkę kasety to zaraz idę do piwnicy sprawdzić i dam odpowiedź.

Zarówno 11 jak i 13 kasety wyglądają jakby wychodziły wprost na łańcuch i 42 korby.

Nie potrafię gołym okiem ocenić czy jest odchyłka czy też łańcuch prowadzony jest prawidłowo. :sick:

Napisano

A łańcuch skróciłeś na odpowiednią długość ?

Odpowiem dość analogowo, poczytałem o dużych zębatkach, małych zębatkach i wychodzi, że jest OK.  Jak masz własny, sprawdzony patent jak ustalić czy nie za długi to podaj. Chętnie jutro sprawdzę. Zdjęcia bym wrzucił ale limit 36 KB to za mało. 

Śrubkę "H" masz za bardzo wkręconą.

Notatki/ściągi zostawiłem w piwnicy ale rano spróbuję lekko wykręcić. Zobaczy co wyjdzie.

Napisano

Wyciągasz łańcuch z przerzutki, zawieszasz na największej zębatce z tyłu i przodu. Naciągasz go i patrzysz czy jest dobrze naciągnięty, jeżeli nie, skracasz o tyle ogniw ile potrzeba.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...