Skocz do zawartości

[Wypadek] Ku przestrodze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż, przykra sprawa. Niestety rowerzysta sam jest sobie winien.

Zjeżdżanie ze schodów wydaje się proste, a tak naprawdę, to jest cholernie niebezpieczne. Sam raz wywinąłem orła w przejściu podziemnym i wiem jak to bolało. I tak miałem dużo szczęścia.

• Mod Team
Napisano

Skoro zmarł na skutek urazu głowy to albo nie miał, albo miał źle założony i mu spadł przy upadku.

Po schodach trzeba umieć zjeżdżać. Trzeba też mieć rower do ostrzejszej jazdy, zjeżdżanie rowerem do XC z wysoko wysuniętą sztycą to proszenie się o glebę. No i wjeżdżanie do tuneli metra/kolei to głupota, bo w każdej chwili na schody może wyjść człowiek.

Napisano

Dlaczego zjazd po schodach na rowerze XC to głupota? Przecież schody to mizerna przeszkoda jak się robi to z głową i w odpowiedni sposób. Wysunięta wysoko sztyca w niczym nie przeszkadza bo w owych rowerach musi być na takiej wysokości aby swobodnie tyłek za siodło wystawić.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego zjazd po schodach na rowerze XC to głupota

Nie po schodach a po schodach do metra gdzie jest zakaz i bywa że piechurzy chodzą gęsto.

Napisano

Ta, ale swój post do przedmówcy kierowałem, z wypowiedzi której wysnułem, że do jazdy po schodach trzeba byłoby użyć specjalnego sprzętu. Co do schodów prowadzących do metra, czy zjazd z nich to głupota czy nie? - niestety się nie wypowiem bo nigdy nie przemieszczałem się tym rodzajem komunikacji ale skoro jest zakaz i mówisz, że dużo pieszych to niema co ryzykować.

Napisano

Wypadek miał miejsce po północy, więc pewnie za wiele ludzi tam nie było, co nie zmienia faktu, że nie był to rozsądny pomysł. A sam fakt posiadania (lub nie) kasku za wiele nie zmienia. Ludzie zakładają go czasami w taki dziwaczny sposób, że mam podejrzenia, że służy on im jako nakrycie głowy, a nie element bezpieczeństwa.

Napisano

Nie ma co gdybać, kolega mógł być też po jakimś piwku i wracać skrótami do domu.... Może coś się stało z osią przednią, kołem... Przyczyn może być masa - tragiczne zakończenie. Na pewno szkoda człowieka.

Napisano

kiedyś byłem świadkiem jak młodzi chłopcy zjeżdzali po schodach z wiaduktu i jednemu padła tylna przerzutka (Sh. Acera bodajże), dostał luz na korbie i poszedł do przodu

Napisano

Ku jakiej przestrodze? Głupota nie boli, a jak ktoś nie ma wyobraźni i rozumu to albo niech nie wychodzi z domu albo do wariatkowa.

Napisano

pewnie nie mial niestety kasku

jednak po schodach mozna zjechac "bezpiecznie" choc w tym przypadku to pojecie wzgledne

jak siedzisz nisko i masz dobry rower przeznaczony do ostrzejszej jazdy to dasz rade zjechac bez gleby ;)

Napisano

Jaki rower do ostrzejszej jazdy?? i na składaku można zjechać bezpiecznie (bez gleby), nie trzeba do tego wyczynowego roweru. Później w mieście widzę ludzi na rowerach DH i już chyba wiem dlaczego - nie pomijając opcji lansu naoglądają się filmików co wyczyniają profesjonaliści i na jakich ładnych maszynach się przemieszczają, później do spokojnego zjazdu po schodach trzeba roweru który jest stworzony aby wytrzymać nagłe i spore przeciążenia (aż na usta cisną się słowa "więcej sprzętu niż talentu").

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A widzieliście jak wyglądają schody do metra w Natolinie? To są dość ostre schody schodzące pod dość dużym kątem... nie wiem jaki gość miał rower, ale.... jak próbował na jakiejś koarzówce/damce/ skłądaku to instynkt samozachowawczy pewno zostawił w domu, jak na góralu tym bardziej fullu to przecenienie umiejętności.

Ciekawe jaki miał plan na przekroczenie kołowrotków otwierających się na bilety?

Napisano

Kask by go i tak nie uratował przed ostrą krawędzią. Jak by nie było kask rowerowy ma wytrzymać upadek na czubek głowy osoby która przed chwilą stała na płaskiej powierzchni - zero pędu, zero ostrych krawędzi, zero potencjalnych stref upadku, bo w górę kasku, tam, gdzie normy nakazują sprawdzanie jego wytrzymałości, można się uderzyć tylko podskakując pod sufit.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...