Skocz do zawartości

[Serwis]Piasty Novatec 7xx

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Grand,

Trochę mnie zestresowałeś, po Shimano Deore wybrałem pod v-brake piasty Novatec (751SB,802SB)

zakładając, że będą trwalsze.  :wallbash:

Napisano

Naprawdę nie ma się co stresować. Trzeba sobie zdać sprawę jakie były warunki na BM. Ja nie byłem, ale zdjęcia mi wystarczą.

Moje 7xx mają przejechane 1500 km od nowości i jest absolutnie wzorowo. 

Napisano

U mnie taka sama sytuacja. Po Zdzieszowicach szumi mi przód D711. Co polecicie na reanimację? - wypłukać benzyną, przesmarować i to wszystko?

Tylna D712 przeżyła maraton bez żadnego problemu, przód padł - prawdopodobnie od kąpieli w fontannie, bo niestety przednie kólko zanurzyłem.

Napisano

Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać.

Napisano

Grand,

Trochę mnie zestresowałeś, po Shimano Deore wybrałem pod v-brake piasty Novatec (751SB,802SB)

zakładając, że będą trwalsze.  :wallbash:

Też swego czasu planowałem poskładanie nowych kółek,  w wątku jaki założyłem polecano mi własnie piasty Novatec-a, ale sprawę wymiany kół musiałem odłożyć i zostałem na dłużej z budżetowymi piastami Shimano M435. Po dystansie mini w Zdzieszowicach i kąpieli w fontannie piasty kręciły się normalnie, ale na wszelki wypadek postanowiłem je rozebrać, przód był jak nowy, tył po stronie bębenka miał ślady błota, po umyciu, nasmarowaniu i złożeniu kręcą się dalej. Chyba je lubię za to  :thumbsup:

Wygląda na to, że oprócz dobrych łożysk maszynowych, w piaście powinny być jeszcze równie dobre uszczelnienia, ale to kosztuje, niestety  :icon_confused:

Napisano

Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać.

No tak ale taki zabieg można robić tylko z szumiącym łożyskiem, a nie haczącym jeżeli maszyna haczy to w pieście novateca nie da się nic zrobić, po skręceniu nie będzie płynnego obrotu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...