Skocz do zawartości

[przerzutki tył] do 100zł

Stunti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co prawda jestem świeżakiem, ale czytałem ciekawy artykuł o poszczególnych klasach przerzutek i ich cenach (kilka dni temu sam tu napisałem post o przerzutkę do 60zł :D ) i  w moim przypadku najlepszym wyborem niby był Shimano Altus a w twoim przedziale cenowym jak widzę można dorwać tą o klasę Shimano Alivio http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rdm410-super-cena-i3173588326.html o której dużo dobrego się naczytałem :D Poczekaj na zdanie innych ale z tego co czytałem lepszej, nowej przerzutki w tej cenie nie znajdziesz :P

Napisano

W tej cenie zmieścisz się z alivio ( na allegro od 80zł w górę )
Bardzo dobra przerzutka, do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy, a i maraton by przejechała  :)

Ewentualnie jeśli jesteś zwolennikie srama to X-4 :)
W sumie porównania nie mam między tymi modelami, ale po przejściu z shimano na srama, do shimano juz nie wrócę :)

Napisano

Ja mam alivio i nie narzekam. Sprawnie działa i nie miałem z nią jeszcze żadnych problemów. Zresztą w tej cenie to wielkiego wyboru nie ma :)

Napisano

ALTUS'a polecę z całą stanowczością. Teraz kupiłem po niej ALIVIO i nie jestem zadowolony z zakupu, bo jest tak idiotycznie zrobiona, że nie da się dobrze ustawić odległości przerzutki od kasety. Albo wali po ramie, albo jest za daleko. Z ALTUS'em mam już poważne doświadczenie i co ona przetrwała to byłem w szoku, że działała do końca prawidłowo. Dopiero po dwóch latach ostrego katowania padła, bo złapała luzy. ALIVIO mam dopiero od zimy.

Napisano

No super, fajnie że polecacie, ale nie wiemy co kolega ma aktualnie. Jeszcze podekscytowany opiniami do manetek shimano kupi srama, albo na odwrót i potem bieda będzie.  Kolego jaki osprzęt masz teraz?

Napisano

No super, fajnie że polecacie, ale nie wiemy co kolega ma aktualnie. Jeszcze podekscytowany opiniami do manetek shimano kupi srama, albo na odwrót i potem bieda będzie. Kolego jaki osprzęt masz teraz?

W sumie nie wspomniał nic o manetce, tylko ogólnie o przerzutce, a więc odpowiadamy na jego pytania :)
A swoją drogą bardzo fajnie, że zwróciłeś na to uwagę :)
Napisano

U mnie pancerna Alivio działa od 2 lat jak ogień i regulowana była tylko dwa razy - raz przy zakupie roweru i drugi raz w zeszłym roku o 1 obrót baryłki, żadnych problemów z nią nie ma :)

Napisano

Dalej walka pomiędzy wielbilcielami Sram i Shimano, a nie wiemy czego autor potrzebuje, może już kupił, może dobrze, a może wybrał źle i teraz zajarany czeka, a za dwa dni będzie temat na forum czemu to nie działa, bo przecież każdy to polecał. Niech autor się wypowie co ma teraz, a jak nie to najlepiej skończyć dyskusję, ponieważ to temat o samej przerzutce a nie całym napędzie i tu nie ma co dywagować nad wyborem producenta. Dużo ludzi trafia to "gugli", nie zna się na sprzęcie ale widzi świeżą datę i to im starczy i dokonują złego wyboru. ;)

Napisano

Może szalu w jakości (filmu) nie ma ale [filmik] Chyba więcej nie trzeba wyjaśniać  

Trzeba. Są dwie szkoły. Shimano jest gumowe, a SRAM sztywne. Jednak kto powiedział, że któraś metoda jest lepsza? Z jednej strony lepiej, żeby się coś wygięło zamiast stać sztywno i się złamać. Z drugiej strony jak jest sztywno to łańcuch nie lata tak bardzo. Słyszałem różne opinie i sam nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze. Ten filmik nic nie mówi. Jednak z tego co się dowiedziałem to Shimano też idzie w stronę sztywności w najwyższych grupach.  :whistling:  Do końca pewien nie jestem.

Dalej walka pomiędzy wielbilcielami Sram i Shimano

A Ty się uspokój z tym uspokajaniem. Po to jest forum, żeby każdy dał swoją opinię. Im więcej opinii tym lepiej dla autora. Może się zapoznać z różnymi poglądami i wyrobi sobie swoją opinie. I nie widziałeś jeszcze chyba walki.

Napisano

Do kaset 8-rzędowych polecam zdecydowanie srama x-4. W tej cenie moim zdaniem jest to naprawdę bardzo dobra propozycja.

Stare shimano alivio (patrz modele strasze od 2012 w dół...) są mało stabilne i szybko się rozregulowują...

Napisano

Niech autor się wypowie co ma teraz

A autor dalej milczy :(
Trochę to dziwne ale cóż... :)

A Ty się uspokój z tym uspokajaniem. Po to jest forum, żeby każdy dał swoją opinię. Im więcej opinii tym lepiej dla autora.

W sumie kolega ma rację, no bo skoro autor tematu pyta, to i oczekuje odpowiedzi, niezależnie od tego jaka ona będzie ( czy sram czy shimano ) :)
Spokojnie, tutaj mamy sobie pomagać, a nie się kłócić :)
Napisano

Z jednej strony lepiej, żeby się coś wygięło zamiast stać sztywno i się złamać. Z drugiej strony jak jest sztywno to łańcuch nie lata tak bardzo. Słyszałem różne opinie i sam nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze. Ten filmik nic nie mówi. Jednak z tego co się dowiedziałem to Shimano też idzie w stronę sztywności w najwyższych grupach.  :whistling:  Do końca pewien nie jestem.

Kolego sam odpowiedziałeś sobie na swój dylemat :) Film własnie potwierdza w pewnym sensie Twoje słowa, Sram uzyskał sztywność nad którą Shimano jeszcze pracuje (tylko właśnie w wyższych grupach). Fakt czasami lepiej żeby się coś wygięło niż złamało, ale co tam się ma łamać oprócz wózka? Najbardziej narażony jest wózek i hak do którego jest przerzutka przykręcona (to on się zgina najczęściej, a nie przerzutka). Większa sztywność układu to bardziej precyzyjny zakres jej działania i właśnie mniejsze prawdopodobieństwo na uszkodzenie, ponieważ taka przerzutka o nic nie uderzy....

Jeżeli mówię źle to niech mnie ktoś poprawi, ale tak kiedyś wyczytałem przy okazji testów nowo-wchodzącej grupy Srama więc też tak przekazuje...

Odnośnie tematu, autor chyba własnie oczekuje odpowiedzi na temat firmy i modelu, a to jaki ma osprzęt pozwoli tylko sprecyzować która jest dla niego lepsza.

Napisano

No to musisz mieć przerzutkę Srama z tyłu, wiadomo im wyższy model tym lepiej ;) Najlepiej do tych manetek kupić x5 moim zdaniem, bo  manetki też mają dużo precyzji.

Napisano

Też właśnie szukam odpowiedzi na pare pytań bo mam podobną sytuacje.

Kaseta 8s, manetki Sram X4, rozwalona przerzutka tył Sram SX4. Planuje wymienić przerzutke na X5, a za jakiś czas kasete i manetki na 9s. I już miałem sie pytać czy dobrze to bedzie współpracowało po wymianie samej przerzutki bo też biore pod uwage przerzucenie sie na stosunkowo tani zestaw Shimano: manetki i kaseta Alivio+przerzutka Deore. Co o tym myślicie? Niestety na pełen upgrade Srama nie mam teraz kasy.

Napisano

Między X4 i X5 w zasadzie nie ma różnic nie licząc napisu. Obie bez problemu obsługują 9s, a na korzyść X4 przemawia cena zakupu. Ba mało tego! kasetę 9s bez problemu obsłużą również takie przerzutki jak SRAM 3.0 i SRAM X3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...