Skocz do zawartości

[do 1500] rower crossowy Fuji

Woyt4s

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wszystkim,

Poszukując roweru dla siebie uznałem, że na tym forum uzyskam najbardziej rzetelną pomoc.

Zatem zwracam się z prośbą o pomoc w doborze roweru crossowego a zarazem weryfikację tego, który już wstępnie wybrałem.

Moim typem jest:

http://allegro.pl/solidny-rower-fuji-28-pro-hamulce-hydrauliczne-i3135192533.html

Proszę o opinie na temat podzespołów, informację czy to dobry kierunek. Ponadto mam jedną wątpliwośc natury techniczno-fizycznej :) Mam 182 cm wzrostu i małe obawy czy ta rama nie będzie delikatnie za duża...

Przy moim wyborze sugerowałem się solidnym producentem ramy, hamulcami hydraulicznymi oraz nienajgorszymi Shimano Alivio. W mojej ocenie to przyzwoita cena, ale nie znam się na szczegółach - nie wiem na co jeszcze powinienm zwrócic uwagę.

Z góry dziękuję za każdą opinię jak również inne sugestie :)

Cześć Wszystkim,

Poszukując roweru dla siebie uznałem, że na tym forum uzyskam najbardziej rzetelną pomoc.

Zatem zwracam się z prośbą o pomoc w doborze roweru crossowego a zarazem weryfikację tego, który już wstępnie wybrałem.

Moim typem jest:

http://allegro.pl/solidny-rower-fuji-28-pro-hamulce-hydrauliczne-i3135192533.html

Proszę o opinie na temat podzespołów, informację czy to dobry kierunek. Ponadto mam jedną wątpliwośc natury techniczno-fizycznej :) Mam 182 cm wzrostu i małe obawy czy ta rama nie będzie delikatnie za duża...

Przy moim wyborze sugerowałem się solidnym producentem ramy, hamulcami hydraulicznymi oraz nienajgorszymi Shimano Alivio. W mojej ocenie to przyzwoita cena, ale nie znam się na szczegółach - nie wiem na co jeszcze powinienm zwrócic uwagę.

Z góry dziękuję za każdą opinię jak również inne sugestie :)

I jeszcze nadrabiam zaległość:

wzrost: 182 cm

waga: 100 kg

Napisano

Moze byc za duza. Ja mam 184 cm robilem przymiarke do unibike'a crossfire'a i rama 21" byla za duza. Wszystko zalezy tez od dlugosci nogi, rak i postawy. Nie ma co brac w ciemno roweru bo z kalkulatora wyszlo, ze owa rama bedzie dobra.

Napisano

Nie ma co brac w ciemno roweru bo z kalkulatora wyszlo, ze owa rama bedzie dobra

To nie dokońca tak - bo sporo też zależy od budwy samej ramy. Ostatnio w jednym sklepów robiłem przymiarki i okazało się, że rama 20" była w jednym modelu lepsza niż 19" w drugim. Tutaj jest 20,5" więc na styk, ale rower bardzo mi się spodobał. Szkoda, że nikt się nie wypowiedział odnośnie samego roweru. Liczyłem na większą pomoc ze strony forumowiczów..

Napisano

Jakoś dziwnie ten rower wygląda. Zastanawia mnie np. to że koła  przymocowane są nie szybkozamykaczami, a na śruby jak

w najtańszym rowerze z hipermarketu.

W razie czego tutaj masz archiwum rowerów Fuji, jeśli będzie się Tobie chciało możesz sprawdzić czy taki wogóle występował

i jeśli tak, który to rocznik:

http://www.fujibikes.com/archive

Napisano

tzn. że takich rozwiązań się nie stosuje wogóle w lepszych rowerach? Mi z kolei rower ogólnie się bardzo podoba, ale właśnie brak mi wiedzy na temat niuansów technicznych. Być może zatem mógłbyś mi polecić jakieś alternatywne rozwiązanie w cenie do 1500 zł? Na stronie fuji wogóle nie znalazłem modelu Fuji Pro - natomiast liczę się z tym, że może to być jakis składak tylko na ramie Fuji..

Napisano

trudna decyzja :)

Rama jest fajna, hamulce hydrauliczne w tej cenie to rzadkość, trochę dziwne, że z przodu jest jest tylko jedna tarcza, ale sądzę, że da się zmienić korbę i założyć przerzutkę na przód. Nie wiadomo jaki amortyzator.

Tego modelu chyba nie ma w katalogu Fuji. Może nie był to model globalny, tylko przeznaczony na jakiś konkretny rynek? Znalazłem go na tablica.pl http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-fuji-pro-ID2rV9H.html

zobacz, że mocno się różni od tego na allegro - sztywny widelec, inna przerzutka, chyba inne hamulce, śrub nie widać, ale mi też nie pasują.

Mocno mi nie pasują te śruby... Ten sprzedający wystawia dużo rowerów (głównie jakieś komunijne), ale ma też Fuji Panic - też różniący bardzo od tego co jest np. w Niemczech (całkiem inny napęd 3x7 Acera vs. 3x9 Deore itd.) 

Nie wiem, czy rower był tylko składany na ramie. Wystawionych jest 5 sztuk - sami składali?

Co do rozmiaru. Ja mam 180 wzrostu i jeżdżę na Fuji Nevada 4.0 (rok 2009) rozmiar ramy właśnie 20,5" i jest dobrze (19" była za mała). Tylko, że mój rower ma koła 26" a nie 28" I mój ma zaciski, a nie śruby (i wszystkie Fuji jakie widziałem miały zaciski).

Jeżeli to ma być twój pierwszy poważny rower to wg mnie na pewno musisz go zobaczyć i przymierzyć się na żywo. Polecam jakiś dobry sklep rowerowy spróbować kilku rowerów w różnych rozmiarach. 

Ja tego roweru z allegro bez przymiarki bym nie kupił. Nie mówię, że na pewno jest zły (bo wizualnie też mi się bardzo podoba i za tą cenę to jest niezła propozycja), ale może być za duży lub będzie ci na nim  po prostu niewygodnie.

Napisano

Należy mieć tylko nadzieję, że jest to rama Fuji, a nie "Fuji".

Korbę, oczywiście, da dię wymienić i przerzutkę z przodu założyć również, tyle, że to kosztuje i chyba lepiej kupić wtedy kupić rower.

który te elementy ma założone fabrycznie.

Napisano

Panowie, dziękuję za wszelkie informacje, okazały się bardzo pomocne.

A czy możecie mi polecić jakiś godny uwagi rowerek crossowy?

Będzie to mój pierwszy solidny rower, aczkolwiek fundusz jaki chciałbym przeznaczyć to 1500- max. 1700 zł.

Może macie doświadczenia z jakimiś sklepami internetowymi godnymi uwagi...?

Korbę, oczywiście, da dię wymienić i przerzutkę z przodu założyć również, tyle, że to kosztuje i chyba lepiej kupić wtedy kupić rower.

Apropos - o jakiej korbie i przerzutkach mowa? W sensie po co? Brakuje tu czegoś czy raczej pod kątem ewentualnej przyszłej rozbudowy?

Napisano

wg mnie kolejność w kupowaniu nowego roweru powinna być taka:

1. najpierw czytasz jakieś ogólne poradniki np. takie jak ten http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a28/10633/Rower+g%C3%B3rski+za+2000z%C5%82/ wiesz na co zwracać uwagę, wiesz, czego się spodziewać, czego unikać (ja za żadne skarby nie pchał bym się w wolnobieg z tyłu - tu masz wyjaśnione dlaczego http://endurorider.pl/2009/06/kasety-wstep/

2. odwiedzasz sklepy rowerowe w okolicy - oglądasz, SIADASZ (bardzo ważne) na każdym interesującym cię rowerze (pojeździć w sklepie raczej nie dadzą :) ) najlepiej zwiedzić kilka sklepów - w każdym mogą mieć inny asortyment i umowę z różnymi markami, może trafisz  gdzieś na dobrego sprzedawcę, który coś ciekawego doradzi. Wstępnie sprawdzasz cenę i sprawdzasz, czy możesz coś utargować.

3. masz wytypowane kilka modeli w konkretnych rozmiarach - wtedy przeglądasz sklepy internetowe, portal aukcyjny, szukasz ewentualnych opinii na forum itd. sprawdzasz gdzie taniej, czy można takie modele kupić używane i za ile

4. kupno - czasami nie jest oczywiste, że kupisz taniej przez internet. W sklepie też możesz coś utargować, może dostaniesz jakieś gratisy, przegląd za darmo, nie ma problemów z gwarancją, odpada regulacja roweru, który ze sklepu internetowego przyjdzie prawdopodobnie tylko wstępnie skręcony. Niektórym podobno udaje się też coś podmienić w rowerze (np. kupię ten rower od was jak w cenie wymienicie mi mostek na krótszy/dłuższy gratis) Gdzieś na tym etapie powinieneś też kupić kask.

5. jeździsz i za kilka sezonów z większym budżetem wracasz do punktu 1 :)

rower to tak jak buty lub ubranie - jak nie przymierzysz to prawdopodobieństwo, że trafisz z rozmiarem i geometrią tylko na podstawie opisu na stronie internetowej jest niewielkie. Oczywiście zawsze można regulować, wymieniać mostek, przesuwać siodełko itd,  

Możesz też trafić na podobny problem jak ja w tym roku. Jestem na etapie kupowania roweru dla 3 latka. Mam kilka wybranych modeli, ale dosłownie wszędzie (zarówno w sklepach internetowych, na allegro jak i w sklepach stacjonarnych) cena jest taka sama co do złotówki (!!). Taką politykę cenową ma producent i nigdzie nie kupię taniej. A używanych nie ma, a jak już są to skatowane przez trzech braci i kuzyna :)

Napisano

Spoko, dzięki za konkretną i wyczerpującą odpowiedź. Przyznam się szczerze, że napaliłem się trochę na tego "Fuji". W każdym bądź razie już mi przeszło i postaram się zastosować lepszą kolejność :)

Dzięki za linki!

Napisano

proszę bardzo :)

a Fuji to naprawdę fajne rowery, ale akurat z tym z aukcji było coś nie tak (mimo wszystko rama wyglądała rewelacyjnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...