Manitoupower Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Rok temu mialem spotkanie z autem i wykrzywila mi mila pani kolo. Kolo w rowerowym nie umial wycentrowac kola idealnie . Mialem zawsze problem na tym kole z hamulcami. Teraz zalozylem Magury luisy . Tyl idealnie dziala a przód w części tarczy haczy o klocki . Nie wiem czy to wina tego kola. Jak nakladam kolo na amorek to jest inaczej ulozone w stosunku do hamulca a jak zaciskam zacisk od piasty to juz sie zmienia. Moze to krzywe ramiona amorka ? Ale to manitou rower pro 29 . Mam wymienić piaste i kolo ? Bo nie wiem czy takie ociernie tarcz w jednym miejscu nie uszkodzi klocków. Tarcze są proste wyciągnięte z pudelka poza tym zbyt wysoki i drogi model by pozwolili sobie na krzywe yarcze Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
Dromik Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Wydaje mi się, że to jest tylko kwestia odpowiedniego zamocowania koła. Jakie masz doświadczenie w używaniu tarczówek?
jasinski21444 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Poluzuj śruby i usaw zacisk tak aby klocki z dwóch stron były w równej odległości od tarczy.
kinder85 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Tarcza chociaż nowa, może mieć jakieś minimalne nierówności. Myślę że starczy odpowiednio ustawić zacisk hamulca, z doświadczenia wiem że czasem to nie proste i czasem też trzeba lekko tarczę podgiąć. Rozcentrowane koło nie powinno nic mieć do rzeczy.
Bartek1994 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Moim zdaniem scentrowane koło, nie ma nic do hamulców tarczowych. Przecież tarcze montujesz do piasty a ta wykrzywić się nie mogła Krzywe ramiona w amorku, też raczej odpadają, podobnie jak i krzywa tarcza która jest nowa.. To najprawdopodobniej kwestia odpowiedniego ustawienia zacisku, co naprawdę czasami wymaga poświęcenia czasu. Taki urok tarczówek, że praktycznie po każdym zdjęciu koła, trzeba ustawiać zacisk ;/
Gumis0303A2 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Jeśli zacisk był przed demontażem koła dobrze ustawiony, po demontażu nie naciszniesz klamki i później poprawnie zamontujesz koło w hakach, to raczej nie ma potrzeby ponownej regulacji zacisku :-)
tobo Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Moim zdaniem scentrowane koło, nie ma nic do hamulców tarczowych. Przecież tarcze montujesz do piasty a ta wykrzywić się nie mogła Krzywe ramiona w amorku, też raczej odpadają, podobnie jak i krzywa tarcza która jest nowa.. To najprawdopodobniej kwestia odpowiedniego ustawienia zacisku, co naprawdę czasami wymaga poświęcenia czasu. Taki urok tarczówek, że praktycznie po każdym zdjęciu koła, trzeba ustawiać zacisk ;/ Rower jest po wypadku więc każdy element może być krzywy. Oś piasty, amortyzator. Najczęściej jednak przyczyną opisanego problemu jest coś mniej przykrego.
Manitoupower Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 Dzis rano sprobuje moja milosc ( czytac rower ) zrobić. To nie byl jakiś wielki wypadek. Laska wyjeżdżając z lewej wymusila na mnie pierwszeństwo i hamując kolo wpadlo miedzy jej kolo a blotnik na przodzie i pociagnela mnie chwile. Jak patrze na amorek to niewidze by ramiona byly krzywe . Poza tym to bylo rok temu i od tego czasu byl 2 razy w serwisie na przeglądzie ostatnio 2 dni temu i nic nie zauważyli by bylo cos nie tak. Boje sie prostować tarcze bo Magura Louis ma podwójne tarcze i nie wiem jak one reagują na prostowanie ale jak sie patrzy to niewidac by byly krzywe. Wcześniej mialem hayes dyno comp ze zwyklymi tarczami tej firmy i tez mialem ten problem. Mysle by kupić kolo z piasta novateka na allegro za 225 zl i zobacze. Ale jak juz napisalem daje rower dogory nogami nakladam kolo na uchwyty tak by same ulozyly sie wtedy tarcza jest idealnie . Jak tylko dokrece nakrętkę i docisne zacisk wtedy kolo zmienia pozycje. Jak wyszedlem wczoraj od serwisu gdzie kolo robil hamulce i amorek dzialako wszystko jak trzeba ale musialem je sciagnac by rower zmiescil sie w aucie. I po założeniu na nowo juz nie jest dobrze. Mocno nie ociera ale trze Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
jasinski21444 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Jak zdejmiesz koło i ponownie je założysz to trzeba ustawić zacisk hamulca ponieważ nawet odrobine mocniej lub słabiej zaciśnięty zacisk koła sprawia że tarcza i koło jest inaczej ułożone. Jeżeli tarcza nadal przyciera o klocki, możesz spróbować ponownie ustawić zacisk- tym razem „na oko”. Ponownie odkręć śruby mocujące i spójrz, jak zacisk układa się względem tarczy. Spróbuj ustawić go ręcznie tak, żeby odległość od każdego z klocków do tarczy była jednakowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.