Skocz do zawartości

[suport] wymiana suportu z isis na octalink

pejti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w moim rowerze mam suport truvativ power spline o wymiarach 68/113 posiada on mocowanie korby w systemie mini isis (12 ząbkow). Chcialbym wymienic ten suport i jednoczesnie korbe na shimano octalink. Napisalem do sprzedawcy na allegro ktory sprzedawal korbe Shimano Acera FC-M361 w komplecie z suportem o dlugosci 126mm. Zapytalem czy taka korbe moglbym uzyc z suportem 113mm i dostalem odpowiedz:

"nie będzie pasować przez wyprofilowanie ramienia prawego gdzie mocuje się właśnie wkład

Pana suport może wejść za głęboko i np ramię może ocierać o widełki ramy.

będzie cięzko , kiedyś szła do tego suportu korba FC-M442 ale ona była 9 biegowa

może jakieś starsze alivio ale musi Pan poszukać , może FCM410 ale nie jestem pewien

niestety nie mam i nie będę miał korb do Pana osi"

czy sprzedawca ma racje i nie moge kupic suportu shimano octalink o wymiarze 68/113 i do tego dokupic dowolna korbe mocowana na octalink? nie widzialem podczas przegladania korb aby byly informacje ze poszczegolna korba pasuje jedynie do konkretnej dlugosci suportu? jesli tak to jakie korby sa zalecane do suportu 68/113?

moglby ktos sprostowac?

pozdrawiam

Napisano

każda korba ma dedykowaną długośćosi suportu

Mechanizm korbowy Alivio FC-M430-8 Octalink - jest przy nim napisane ze zalecany jest suport o dlugosci 118mm czy moze byc tutaj 113mm czy jedynie 118mm?

Napisano

Jak wyżej. Najpierw korba potem suport. Do tej korby dedykowany jest wkład o długości 118 mm i tego się trzymaj.

sorki ze mecze ale jestem laikiem i dopiero zglebiam temat, myslalem ze jak fabrycznie mialem suport 113mm to moge jedynie przy takim pozostac jednak wyczytalem w archiwum ze jedynie 68mm musi sie zgadzac a dlugosc moge zmieniac, czy jesli zmienie korbe gdzie dedykowany suport bedzie np 126mm to bedzie sie to wiazac z koniecznoscia wymiany kasety, lancucha, regulacja przerzutek lub czyms innym podobnym? czy wystarczy zmienic korbe i dobrac odpowiedni suport i reszta powinna chulac?

pozdrawiam

Napisano

Tak w skrócie to w kwestii pomiędzy korbą a suportem chodzi o linie łańcucha. Czyli o to aby na najczęściej używanych przełożeniach łańcuch pracował możliwie na wprost a nie na boki. Wymiana kasety nie jest zatem konieczna ale już regulacja np. przedniej zmieniarki tak. Czasem też tylnej ale regułą to nie jest. Jest też praktykowana wymiana łańcucha gdy ma pracować na nowej korbie i kasecie.

• Mod Team
Napisano
czy moze byc tutaj 113mm czy jedynie 118mm?

A coś ty sie tej 113 tki tak czepił, masz taki w domu ? Jeżeli tak znajdziemy ci korbę pod 113 :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...