Skocz do zawartości

[Podwójne przełożenie]Rower z podwójnym przełożeniem...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę,że taki napęd byłby wadliwy,a tak z ciekawości Po co ci to? Wydasz kupę pieniędzy na to i będziesz miał ten sam efekt co ze zwykłym. Pozdro :D

Napisano

Myślę,że taki napęd byłby wadliwy,a tak z ciekawości Po co ci to? Wydasz kupę pieniędzy na to i będziesz miał ten sam efekt co ze zwykłym. Pozdro :D

Po co? może chce pojechać w teren a nie mam siły po żwirze jechać a to troche chyba ułatwia sprawę nie?

Napisano
Czy to przełożenie coś daje?

Tak. Kadencję 150 przy prędkości 1km/h.

Warto takie coś zrobić?

Rower jest bardzo pokrętny. Tzw. proof of concept, podobnie jak budowanie komputera na przekaźnikach.

Napisano
Mi chodziło aby zrobić coś takiego że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko.

Niestety nie da rady lekko pedałować i jechać szybko. No może z górki z wiatrem. Im większa prędkość roweru to niestety większe zapotrzebowania na energię do pokonania oporów. Fizyki nie oszukasz.

Napisano

To jedyny sensowny pomysł, bo normalnie lżejsze przełożenie łatwiej ustawić po prostu przez zastosowanie mniejszej tarczy. W tym na blacie jedzie się jak na młynku, więc większego sensu tego nie widzę. Taka sztuka dla sztuki, większa masa, większa komplikacja, a pożytku niewiele.

Napisano
Mi chodziło aby zrobić coś takiego że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko.

Układ przełożeń wskazuje na dodatkową redukcję. Łańcuch z korby idzie na dużą zębatkę, a potem z mniejszej na napęd.

Napisano

Układ przełożeń wskazuje na dodatkową redukcję. Łańcuch z korby idzie na dużą zębatkę, a potem z mniejszej na napęd.

I to daje że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko chyba?

Napisano
:woot: No raczej nie bardzo. Rower nie generuje ujemnej energii... Jak włączysz w samochodzie terenowym reduktor w skrzyni, to nie po to, żeby jechać szybko...
Napisano

liczba przełożeń jest proporcjonalna do siły jaka musi być użyta ruchu tego klocka :D inaczej mówiąc im więcej przełożeń, tym lżej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...