Badyl Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Witam, Otóż zastanawiam się, czy założenie nosków pomoże mi w jezdzie typu Miasto/polna/dołki? A może odwrotnie ? Dzieki, B4D7L
artex232 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 To zależy od Ciebie, są platformówki które mają przykręcane noski. Kup sobie takie i jak coś to ściągniesz Za bardzo na noskach się nie znam, może wszystkie są odkręcane.
qrczakzul Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Nie radzę. Jakbyś chciał na szosę to jeszcze. Ale miasto, trudny teren to tylko i wyłącznie SPD. W noskach można się zabić, wypinanie zajmuje niestety strasznie dużo czasu. Miałem, nie polecam
det0maso Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Noski to już historia.Nadają się jedynie do ostrego albo singla.W teren tylko spd.
adii22 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Jeśli szosa, spokojna jazda ścieżkami - noski jak najbardziej polecam. To nie substytut zatrzasków, ale są świetne jako budżetowa wspomagajka pedałowania. Na dobrą sprawę to w teren albo spd, albo dobra platforma.
artex232 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Po za tym jeszcze jedna kwestia, ile chcesz wydać, jaki masz budżet ? Bo kupno SPD wiąże się z kupnem butów które tanie nie są
Badyl Napisano 29 Marca 2013 Autor Napisano 29 Marca 2013 A no dobra, jesli noski nie za bardzo "w terenie", to pozbieram na spd, przynajmniej uzywane. PiS
Sandacz Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Noski zdecydowanie poprawiają efektywność pedałowania i na asfaltach/szutrach/lekkich gruntówkach jak najbardziej się sprawdzają jako tani substytut SPD. Podczas jazdy miejskiej można zrezygnować z zaciskania pasków. Podobnie na trudniejszych odcinkach gruntówek wystarczy paski poluzować... I proponuję nie mitologizować zagrożeń wynikających z korzystania z nosków w lekkich zastosowaniach...
Badyl Napisano 29 Marca 2013 Autor Napisano 29 Marca 2013 to moze trafie na jakas okazje i kupie za pol darmo. Wiosna pokaże
zws Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 czy założenie nosków pomoże mi w jezdzie typu Miasto/polna/dołki? A może odwrotnie ? Nie wiem jak z miastem (zależy jak intensywnie) ale reszta na duży plus.
beskid Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Noski to namiastka SPD i nie słuchaj bredni o tym, że można się na nich zabić. Mają wady i zalety jak wszystko a to, że ktoś nie nauczył się z nich korzystać nie świadczy źle o nich tylko o użytkowniku. Co po niektórzy mądrale tutaj nie mają chyba pojęcia o początkach MTB w Polsce właśnie na czymś takim. Nie zmienia to oczywiście faktu bardziej wydajnych SPD i to raczej w tym kierunku się skieruj.
Badyl Napisano 30 Marca 2013 Autor Napisano 30 Marca 2013 Mm, dobra Nie pozostaje mi nic innego, tylko sluchac sie bardziej doswiadczonych... ja ziarnko z piasku, wy babka.
zekker Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 W noskach można i w ciężki teren pojechać, ale jak każdy system przywiązania do pedałów wymaga przyzwyczajenia. Osobiście czułem się o wiele pewniej w noskach niż obecnie w spd, ale to z 10 lat różnicy w praktyce. Miałem na tyle luźno zaciągnięte paski, że bez problemu się zeskakiwało z roweru. Cierpiała na tym jednak wydajność pedałowania. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z przywiązywaniem się, to chyba lepiej od razu w zatrzaski wejść. Sposób wypinania jest bardziej naturalny niż w noskach (noga w bok kontra do tyłu). Przestawianie się z systemu na system może być trudniejsze niż nauka od zera.
marekw Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie zmienia to oczywiście faktu bardziej wydajnych SPD i to raczej w tym kierunku się skieruj. Noski kosztują 2 dychy, spd w komplecie przynajmniej 10x więcej. Polecam do sprawdzenia, bo nie każdy lubi być przypięty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.