Skocz do zawartości

[Pedały] Noski czy standardowe ?

Badyl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż zastanawiam się, czy założenie nosków pomoże mi w jezdzie typu Miasto/polna/dołki? A może odwrotnie ?

Dzieki, B4D7L

Napisano

To zależy od Ciebie, są platformówki które mają przykręcane noski. Kup sobie takie i jak coś to ściągniesz ;) Za bardzo na noskach się nie znam, może wszystkie są odkręcane.

Napisano

Nie radzę. Jakbyś chciał na szosę to jeszcze. Ale miasto, trudny teren to tylko i wyłącznie SPD. W noskach można się zabić, wypinanie zajmuje niestety strasznie dużo czasu. Miałem, nie polecam :)

Napisano

Jeśli szosa, spokojna jazda ścieżkami - noski jak najbardziej polecam. To nie substytut zatrzasków, ale są świetne jako budżetowa wspomagajka pedałowania. Na dobrą sprawę to w teren albo spd, albo dobra platforma. :)

Napisano

Po za tym jeszcze jedna kwestia, ile chcesz wydać, jaki masz budżet ? Bo kupno SPD wiąże się z kupnem butów które tanie nie są

Napisano

A no dobra, jesli noski nie za bardzo "w terenie", to pozbieram na spd, przynajmniej uzywane. PiS

Napisano

Noski zdecydowanie poprawiają efektywność pedałowania i na asfaltach/szutrach/lekkich gruntówkach jak najbardziej się sprawdzają jako tani substytut SPD. Podczas jazdy miejskiej można zrezygnować z zaciskania pasków. Podobnie na trudniejszych odcinkach gruntówek wystarczy paski poluzować... I proponuję nie mitologizować zagrożeń wynikających z korzystania z nosków w lekkich zastosowaniach...

Napisano

czy założenie nosków pomoże mi w jezdzie typu Miasto/polna/dołki? A może odwrotnie ?

Nie wiem jak z miastem (zależy jak intensywnie) ale reszta na duży plus.

Napisano

Noski to namiastka SPD i nie słuchaj bredni o tym, że można się na nich zabić. Mają wady i zalety jak wszystko a to, że ktoś nie nauczył się z nich korzystać nie świadczy źle o nich tylko o użytkowniku. Co po niektórzy mądrale tutaj nie mają chyba pojęcia o początkach MTB w Polsce właśnie na czymś takim. Nie zmienia to oczywiście faktu bardziej wydajnych SPD i to raczej w tym kierunku się skieruj.

Napisano

Mm, dobra :) Nie pozostaje mi nic innego, tylko sluchac sie bardziej doswiadczonych... ja ziarnko z piasku, wy babka.

Napisano

W noskach można i w ciężki teren pojechać, ale jak każdy system przywiązania do pedałów wymaga przyzwyczajenia. Osobiście czułem się o wiele pewniej w noskach niż obecnie w spd, ale to z 10 lat różnicy w praktyce. Miałem na tyle luźno zaciągnięte paski, że bez problemu się zeskakiwało z roweru. Cierpiała na tym jednak wydajność pedałowania.

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z przywiązywaniem się, to chyba lepiej od razu w zatrzaski wejść. Sposób wypinania jest bardziej naturalny niż w noskach (noga w bok kontra do tyłu). Przestawianie się z systemu na system może być trudniejsze niż nauka od zera.

Napisano
Nie zmienia to oczywiście faktu bardziej wydajnych SPD i to raczej w tym kierunku się skieruj.

Noski kosztują 2 dychy, spd w komplecie przynajmniej 10x więcej. Polecam do sprawdzenia, bo nie każdy lubi być przypięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...