Skocz do zawartości

[manetka 10 rzędów] Shimano Deore SL -problem

Dudi17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jak sądzę doświadczonych forumowiczów, którzy pewnie coś na ten problem wymyślą :)

Otóż mój problem wyniknął z braku doinformowania sie w necie przed kupnem.

Kupiłem tydzień temu manetki Shimano Deore SL-591 3x10 (oryginalne były Shimano Deore SL-590 3x9) i tu jest problem, bo myślałem ze jeden bieg dodatkowy w manetce zostawie w spokoju ale jak sie (za późno) okazało- nic z tego :(

Wyczytałem, ze są inne rozstawy zebate w tylnej kasecie (posiadam kaseta 9 rzędową SRAM)

Mam jeszcze oryginalną manetke 9 przełożeń ale nie wiem dlaczego nie da sie ruszyć dzwigienkami...

Może ktoś pomoże uruchomić starą manetke (w drugiej oryginalnej manetce 3 przełożeniowej wyrwała sie linka z okrągłego elementu manetki)

A może dałoby się zrobić "przekładkę" zeby przystosować ową manetke 10rz. na 9 rzędową?

Lub gdyby ktoś miał niepotrzebną manetke Shimano Deore SL 9 rzędową to chętnie kupie :)

Proszę o pomoc :)

• Mod Team
Napisano

Wyjść jest kilka:

- najprościej oddaj / sprzedaj manetki i kup takie jak mają być

- możesz dokupić kasetę i przerzutkę :P no i pewnie łańcuch do kompletu :P

- naprawić stara manetkę, prawdopodobnie coś zablokowało mechanizm zapadkowy, trzeba zajrzeć do środka i zobaczyć.

Jeżeli zdecydujesz sie rozbierać manetkę (skoro nie działa to i tak co ci zależy) to dobrze ci radze dobry aparat do ręki, dobre światło, i po każdej jednej wyciągniętej cześć rób zdjęcie bo nie złożysz :P

Napisano

2i regulaminu

Dzis własnie się za to zabrałem (za rozebranie starej manetki) okazało się, że cały mechanizm zablokowała malutka część sprężyny.

Sprężynę juz wymieniłem (z drugiej zepsutej przerzutki) i jutro będe to składał. Drugą przerzutkę juz 2 razy składałem w celu naprawienia więc juz powinienem to złożyć :)

A zdjęcia sobie zrobiłem :)

Dzięki za odpowiedz

Mam jeszcze pewne pytanko:

Czy jest gdzieś jakaś instrukcja- filmik/zdjęcia/ instrukcja Shimano poszczególnych części manetki?

Czy muszę polegać na własnych zdjęciach?

• Mod Team
Napisano

Gdzieś pewnie na pewno takie coś znajdziesz ale to będzie raczej trudne.

I proponuje jeszcze raz zaglądnąć do regulaminu, tym razem poświęcić na to chwile :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...