Skocz do zawartości

[przerzutka/napęd] Jaką przerzutkę 8 rzędów? Budżet max 140zł Czy wymieniać też przód? i inne

mojzesz600

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo to nie jest aż tak drogi element, którego cena uzasadniałaby pchanie się w ewentualny szrot.

To zależy - ja zapłaciłem €20 za przerzutkę w bardzo dobrym stanie,

podczas gdy koszt nowej to €65 z przesyłką, i działa bez zarzutów, więc...

• Mod Team
Napisano

Wiec wniosek jest taki ze nie ważne w jakim jest coś stanie dla niektórych ludzi jest to nie do przyjęcia i to ich decyzja bardzo nie ekonomiczna jednak. Dobra panowie kończymy bo ponad 1 strona niczego sensownego nam tu wyszła. :P

Napisano
@Kalafior, w ogóle widziałeś tą przerzutkę co poleciłem Mojzeszowi? Prawie nowy SLX, zero śladów używania, rys itp, a cena ok. 40% niższa.

A czy ja pisałem o tej konkretnej sztuce ? Pisałem ogólnie, że przy takim zakresie cenowym nie widzę sensu oszczędzania w postaci kupowania używek, bo można się wpakować na minę. Proszę czytać ze zrozumieniem i nie stosować nadinterpretacji moich tekstów. Gdybym wiedział, że przedstawienie własnego poglądu na temat wątpliwego kupowania używanych elementów wywoła takie oburzenie, to bym głosu nie zabierał, bo mi w rzeczywistości mocno zwisa, co kto kupuje. Opowieści o s-klasach i cudownych okazjach i wręcz burżujstwie kupujących nowe rzeczy mnie najzwyczajniej nie interesują.

Napisano

Jak juz pisałem wcześniej (wystarczyło przeczytać) SLX kupiony. Wygląda jak nóweczka, ma przetarcie lakieru od wewnątrz na "obudowie". Gdyby nie to otarcie to bym se rękę dał ciąć że to nówka. A co z tym suportem, wystarczy VP?

Ogólnie przyjmuje zasadę że jeśli mam możliwość to staram się kupic coś lepszego nie przeginając (bo nawet nie wykorzystam tej "lepszości", czy też nie odczuje różnicy). Rower rozbudowuje i z każdym razem nabiera on bardziej "wyczynowej" jak na moje śmiganie formy. Kuiłem kiedys używane LXy (V-ki) stare te jeszcze co pracują równolegle, bardzo mnie cieszy ich praca. Niestety z tyłu już normalne LXy.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No i się wpakowałem z tym SLXem. Nie mam pokrętła regulacji w prawej manetce jak i na przerzutce. Chyba manetki przy tej okazji polecą i będzie coś nowego. Alivio 3x8?

• Mod Team
Napisano

No i się wpakowałem z tym SLXem

SLX nie posiada regulacji przy przerzutce jak każdy shadow a jakie masz manetki ? W każdym bądź razie nie uzbrojone śrubę baryłkowa są zdyskwalifikowane 

Napisano

Manetki zintegrowane (klamkomanetki) z założeniem że regulacja jest w przerzutce. Nawet w nowych rowerach widziałem takie i nie miały pokrętła w prawej.

Manetki z linku warto kupić? Nowe Alivio 3x8 ~100zł

No i pozostaje sprawa klamek, FR-5?

• Mod Team
Napisano

Alivio za 50zł jak najbardziej sie opłaca jeżeli nic im nie dolega :P Fajne i proste w obsłudze. Klamki jeżeli używasz Vek FR5 poniekąd najlepsze do tego zadania.

Napisano

Dzisiaj przyszła do mnie paczuszka z GB i posiadam adapter do ramy na hamulce tarczowe, ale to na przyszłość. Niebawem zamawiam manetki Alivio i klamki FR5.

Powiedzcie mi czy manetki 3x8 Altus i Acera to znacznie gorsza sprawa od Alivio?

Napisano

" i posiadam adapter do ramy na hamulce tarczowe, ale to na przyszłość. "

Możesz zapodać tu linka do fotki tego ustrojstwa?

Z manetek bierz alivio - dobry stosunek ceny do jakości. Ja mam te Triggery kupione w "promocji" za ok 160 zł:http://www.synkros.pl/product-pol-2355-Manetki-Sram-Trigger-Attack-3-8.html ale chyba teraz wybrałbym alivio za 99 zł. Myślę, ze nie warto przepłacać. Praca sramowskich jest głośna i mnie osobiście wkurza :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chwilowy brak czasu/chęci na większe zmiany zaowocował nagwintowaniem prawej klamkomanetki i przykręceniem regulacji, SLX już chodzi, z braku doświadczenia musiałem posiłkować się wiedzą kolegów z serwisu. Linki wymienione, korba założona, teraz jeszcze tylko dwa bidony, pedałka, licznik na mostek, oświetlenie i finito. Tylko śmigać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...