dziobolek Napisano 14 Marca 2013 Napisano 14 Marca 2013 Ale kolega powyżej pisze o szlifowanych, a takie z reguły są droższe No i jesteś pewny, że nierdzewki kupowałeś, a nie galwanizowane, które często też sprzedawcy określają jako nierdzewne?
mojzesz600 Napisano 14 Marca 2013 Autor Napisano 14 Marca 2013 Wiem że miał jakąś za 40, i jak spytałem o nierdzewkę szlif to mi pokazał tą za 20, jeszcze się przejdę do innych sklepów a jest ich jeszcze ze 2. Ale w sieci widziałem za jakieś 7zł to i tak mam taniej już z przesyłką.
Mod Team sznib Napisano 15 Marca 2013 Mod Team Napisano 15 Marca 2013 No i jesteś pewny, że nierdzewki kupowałeś, a nie galwanizowane, które często też sprzedawcy określają jako nierdzewne? No, przez 2 sezony nie zardzewiały Ja mam o tyle dobrze ze 90% linek jest w pancerzu, nie są tak bardzo narażone na działanie szkodliwych warunków, także nie potrzebuję jakichś wypasionych linek.
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2013 Mod Team Napisano 15 Marca 2013 te linki za 3-4 zł to zwykłe stalowe tylko cynkowane. Po jakimś czasie sobie robią kuku
dejtrejder Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Ja kupuję linki na mieście po 2 zł. Są one nierdzewne. I faktycznie nie rdzewieją dając radę cały sezon. Galwanizowane bywają w podobnej cenie i one cały sezon rady nie dają niestety. Miałem obydwie opcje, porównałem i zdanie sobie wyrobiłem. Nawet przez zimę owa linka za 2 zł mi nie przyrdzewiała i zastanawiałem się czy jest sens wymieniać przed sezonem. Ostatecznie wymieniłem całość bo jednak dolny odcinek pancerza przyrdzewiał w środku i pojawiło się tarcie. 20 zł za linkę to może i pasuje wydać w rowerze za 15 000 zł, jak szaleć to szaleć Za komplet linek, pancerzy z metra ciętych "jagwire" i wszelkiej maści końcówek i zaślepek płacę w rowerowym do 30 zł z czego mi jakiś zapas awaryjny zostaje.
dziobolek Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Galwanizowane/ocynkowane dobrej jakości i przy korzystnych warunkach wytrzymują więcej niż jeden sezon. Ja tam wolę wydać kilka złotych więcej i mieć spokój na lata, niż wymieniać "co chwilę", ale rzecz gustu i upodobań.
mojzesz600 Napisano 15 Marca 2013 Autor Napisano 15 Marca 2013 A propo odsłoniętych linek. U mnie linki idą górną rurą od ramy. Trochę lipa bo mimo stoperków czy jak to się nazywa (te gumki) to i tak nic nie daje bo one się przesuwają. Czyli prawie na długość górnej rury mam odsłonięte w dodatku na wertepach drgania to i o ramę może zahaczyć. To samo z noszeniem roweru. Myślałem że może by dać tam pancerz?
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2013 Mod Team Napisano 15 Marca 2013 Załóż sobie tam koszulkę, może być np termokurczliwa, są w różnych kolorach i kosztują grosze.
mojzesz600 Napisano 26 Marca 2013 Autor Napisano 26 Marca 2013 Czy zamiast koszulki może to być pancerz? W sumie koszulka by była ok, na całej długości dać tak po prostu? Suport aktualnie mam 122.5 więc do wymiany. Wystarczy mi jakiś najtańszy np. VP? Czy wyżej celować? Poprawka rower 2006 rok ^^ BikePedia Choć to bez znaczenia.
kalafior Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Nie wiem, czy temat jest jeszcze aktualny ale nie kupuj używanych przerzutek.
Mod Team sznib Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Niektórzy rozwiercają przelotki w ramie żeby linki po całości pościć w pancerzu. Zabieg ten znacznie wydłuża ich życie i czas precyzyjnego działania napędu. Po prostu syf się nie dostaje do wnętrza pancerzy i nie robi złej roboty.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 nie kupuj używanych przerzutek. A jakiej to przyczyny ??
MokryxD Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 nie kupuj używanych przerzutek. Nie wiem, dlaczego odradzasz zakup używanych przerzutek. Sam kupiłem używane przerzutki i manetki. W tych samych pieniądzach zamiast Deore, mam XT.
MokryxD Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Dobrze, bo także zastanawiam się dlaczego tak się odradza zakup używanych przerzutek.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Nie o to chodzi wskaż post w którym JA to powiedziałem
kalafior Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 A jakiej to przyczyny ?? Bo to nie jest aż tak drogi element, którego cena uzasadniałaby pchanie się w ewentualny szrot.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 wiesz co ... coś ci powiem kilka lat temu kupiłem nowa przerzutkę LX model 570 za 65zł z przesyłką, dziś obecny odpowiednik kosztuje 130 zł ... widzisz różnice ? Poza tym czemu szrot ? ty pewnie mając 50 000zł kupujesz nowego WV prosto z salonu ? Ja za te 50k kupiłbym jakiegoś nie wiem mercedesa S klase, czy inny wypasiony samochód Mój rower w 80% wg twojej opinii to szrot, a dam sobie wszystkie kończyny obciąć ze ten szrot jest lepszy niż nie jedno funkel nowe śmigadełko Oczywiście można kupić szrot, jasne, za 15 zł czy jakoś tak zgodzę sie. Ale to widać po stanie w jakim dana cześć jest czy już umiera czy dopiero jest na dotarciu. Ciebie jak stać kupować wszystko nowe to gratuluję i zazdroszczę funduszy bo mnie np nie specjalnie na to stać.
kalafior Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Nie mogę edytować to dopiszę. RD-M591 od ręki nowa za 129pln. Z zapasem spełniająca kryteria podane w pierwszym poście. Jeździłem na takiej, syn jeździ na takiej na kasecie 8-rzędowej i zero problemów. Po co pchać się w niepewną używkę wyższej klasy i ryzykować szrot ? 2i regulaminu Każdemu w/g jego potrzeb. Jeden ubiera się w sklepie, drugi w szmateksie. Jesteśmy wolnymi ludźmi.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Jak najbardziej ale nie odradza kupna używanych części bo Ciebie akurat stać na nowe. Dla przykładu, ktoś mi sprzedał kasetę XT za 20zł. daaawno temu, pewnie sobie kupił nową xt albo inną. sfrajerował sie bo ja za 20 zł nabyłem jedna z najlepszych kaset zrobiłem na niej ponad 10 000km i ciągle jest dobra jak ktoś lubi sie pozbywać pieniędzy droga wolna
kalafior Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 ...... bo Ciebie akurat stać na nowe......... Czy ciebie to jakoś kłuje w oczy ? Uważam, że lepiej kupić nową i tyle. Masz kompleksy, czy jak ? Wyskakujesz z s-klasą, a tu rozmawiamy o przerzutce do 140pln. Opanuj się, tym bardziej, że podobno modem jesteś.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Nie, co najwyżej kłuje mnie ze odradzasz używane rzeczy począwszy ze to gorzej dla środowiska, poprzez inne skończywszy na portfelu. Wolisz nowe ok, ale nie mów innym nie kupuj bo to szrot. Masz konkretny model który chcesz zaproponować autorowi, to podaj nie masz to ni pisz nic. I proponuje na tym OFF top zakończyć.
kalafior Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 2i regulaminu Sam to zacząłeś, to kończ. Z mojej strony EOT.
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Ja już skończyłem, masz jakaś propozycje, podziel sie, nie masz, to nie pisz nic bo swoje zdanie już napisałeś. Chyba ze masz coś nowego w temacie.
Mod Team sznib Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Szrot to zużyty sprzęt nadający się do wyrzucenia. Uczciwy człowiek nie sprzedaje takich rzeczy, sprzedaje zazwyczaj dlatego bo zmienił część na lepszą, więc po co ma mu stara zalegać? Na używkach można sporo zaoszczędzić, a dla wielu kupno używek to jedyna droga nabycia części lepszej klasy, bo na nowe zwyczajnie nie ma funduszy. Ja swój rower w 90% poskładałem na używkach, tysiące km zrobione i zero awarii, wszystko ładnie chodzi, nic się nie psuje. Po prostu trzeba kupować z głową, wiedzieć na co zwracać uwagę. @Kalafior, w ogóle widziałeś tą przerzutkę co poleciłem Mojzeszowi? Prawie nowy SLX, zero śladów używania, rys itp, a cena ok. 40% niższa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.