Skocz do zawartości

[Korba] 2 Krótkie zęby - wymiana blatu?

lukas221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, dawno temu kupiłem korbę deore HTII. Zrobiłęm na niej gdzieś może 1000km i po drodze przyrąbałem w krawężnik największym blatem.. później rower rozebrałem i korba sobie leżała aż do dzisiaj. Chciałbym zamontować ją do mojego krossa Evado 4.0 w którym aktualnie mam napęd który waży chyba 10kg...

2 zęby są krótsze o około 2mm.

IMG7750jp_xqhhqsn.jpg

te są dobre:

IMG7751jp_xqhhqqx.jpg

Jeszcze jedna sprawa, w tej korbie największy blat ma 44 zęby, aktualnie w krosie mam 48 czy jest to spora różnica?

Napisano

Dwa zęby w blacie nie będą miały raczej wpływu na działanie napędu. Istotne jest by blat nie był krzywy w tym miejscu.

Ilość zębów może mieć znaczenie, zależy od tego jakie są potrzeby użytkownika. Jeśli obecnie masz blat 48 zębów i używasz go z najmniejszymi koronkami kasety to po przesiadce na 44 będzie mało.

Napisano
ogólnie duże prędkośći..

Zdefiniuj.

Różnica między tymi blatami to około 9%. Przy stałej kadencji będzie taka sama różnica prędkości. Czyli zamiast np. 50km/h pojedziesz 45km/h.

Jak jest możliwość, to na razie przełóż sam blat i zobacz jak się jeździ. Jak będzie ok, to wtedy zmieniaj całą korbę i reguluj do idealnego działania.

Napisano

Przecież nie wszystkie zęby będą takie same :) Część z nich jest niższa fabrycznie - ułatwia to "wchodzenie" łańcucha na blat, podobnie jak podcięcia/przetłoczenia i nity.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...