lukas221 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Cześć, dawno temu kupiłem korbę deore HTII. Zrobiłęm na niej gdzieś może 1000km i po drodze przyrąbałem w krawężnik największym blatem.. później rower rozebrałem i korba sobie leżała aż do dzisiaj. Chciałbym zamontować ją do mojego krossa Evado 4.0 w którym aktualnie mam napęd który waży chyba 10kg... 2 zęby są krótsze o około 2mm. te są dobre: Jeszcze jedna sprawa, w tej korbie największy blat ma 44 zęby, aktualnie w krosie mam 48 czy jest to spora różnica?
tobo Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Dwa zęby w blacie nie będą miały raczej wpływu na działanie napędu. Istotne jest by blat nie był krzywy w tym miejscu. Ilość zębów może mieć znaczenie, zależy od tego jakie są potrzeby użytkownika. Jeśli obecnie masz blat 48 zębów i używasz go z najmniejszymi koronkami kasety to po przesiadce na 44 będzie mało.
lukas221 Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 Większość mojej jazdy jest właśnie na największym blacie, ogólnie duże prędkośći..
Michauuu Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 W takim razie będzie Ci brakować tych 4 zębów...
zekker Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 ogólnie duże prędkośći.. Zdefiniuj. Różnica między tymi blatami to około 9%. Przy stałej kadencji będzie taka sama różnica prędkości. Czyli zamiast np. 50km/h pojedziesz 45km/h. Jak jest możliwość, to na razie przełóż sam blat i zobacz jak się jeździ. Jak będzie ok, to wtedy zmieniaj całą korbę i reguluj do idealnego działania.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 W mojej korbie fabrycznie brak 2 zębów
rzymo Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Przecież nie wszystkie zęby będą takie same Część z nich jest niższa fabrycznie - ułatwia to "wchodzenie" łańcucha na blat, podobnie jak podcięcia/przetłoczenia i nity.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.