Skocz do zawartości

[korba] wymiana - róznica miedzy M361 a M410

booli76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Bylem zmuszony wymienic korbe. Moja stara korba to shimano 175fc-m361.Zakupilem nową Shimano Alivio175 fc-M410.Liczba żebów sie zgadzala wiec myslałem ze wszystko bedzie ok. Gdy zamontowałem nową okazało sie że łancuch nie wchodzi na najwyższa zębatke. Korba wydaje sie jakby troszke za bardzo odstawala od ramy roweru.Dopiero teraz pomyslalem ze byc może znaczenia ma symbol M361 i M410. Czy to ta roznica może byc powodem że nie działa 3 bieg.? Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi.

Napisano

Hej,

Zmiana modelu mechanizmu korbowego nie tylko może być, ale wręcz na 100% jest przyczyną problemu.

Każdy model ma przewidziany odpowiedni dla siebie rozmiar osi suportu - M361 wymaga dłuższej osi niż M410, co oznacza że nowe korby osadziłeś na zbyt długiej dla nich osi i dlatego duża tarcza jest poza zasięgiem przerzutki przedniej. Z kolei nawet gdyby jakimś cudem udało Ci się wyregulować przerzutkę przednią, to i tak tarcze będą zbyt mocno przesunięte względem kasety, żeby całość pracowała gładko i cicho

Rzuć okiem na tę tabelkę https://www.google.pl/search?q=%22fc-m410%22+pdf (1. wynik wyszukiwania). Masz tam podane długości osi: 123 mm dla M361 i 113 mm dla M410 (przy założeniu, że masz mechanizm na kwadrat - dla Octalinku wartości te wynoszą odpowiednio 126 i 118 mm). W tej sytuacji jedynym rozsądnym rozwiązaniem byłoby dokupienie wkładu suportu w odpowiednim rozmiarze lub zakup nowego mechanizmu korbowego M361. Niestety innego rozwiązania w tej sytuacji nie widzę.

Pozdro!

Napisano

A jaką kolego masz obecnie długość ośki wkładu suportu? Bo mam tą korbę tj. M410 na kwadrat i idzie do niej wkład o długości 113mm :)

Napisano

wgrzeszkowiak ,dzieki wielkie za wyczerpujacą odpowiedz. Wychodza zakupy w interneciie jak sprzedawca nie doradzi a czlowiek mysli ze wie wszystko. Pozostaje mi rozkrecic suport ten co mam i zobaczenie jaki to rozmiar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...