Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów 6-11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

No to widocznie masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, systemy 8 i 9 rzędowe nie są ze sobą kompatybilne. albo zmieniasz manetki, albo kasetę.

Napisano

przerzutka sram x-9 (tył i przód) 9 biegowa,

z tego co pamiętam korba slx 10 rzędowa:

• Koronki: 42-32-24
  • Długość ramienia: 175 mm
  • Koronka 42T: aluminum
  • Koronka 32T: komozytowo/stalowa
  • Koronka 24T: aluminium

tarcza na pewno nie jest krzywa, korba nowa, moze cos ze sztywnoscia ramy

Napisano

Mysle ze spokojnie, po demontazu przedniej przerzutki obsluguje wszystkie koronki:), chyba ze myslisz o przedniej ale z tym tez nie powinno byc problemu.

Pierwotnie mialem taka konfiguracje:

kaseta stara xt, lancuch xt , nowa korba slx 10 rzedowa z tym ze podmienione do niej zebatki ze strej korby FSA(pekl wielowpust), przerzutki te same sram x-9 przod i tyl i bylo ok.Po zmianie kasety ,lancucha i koronek pod 10  (tylko koronki sa dedykowane pod 10 ale chyba nic to nie zmienia bo budowa wydaje sie identyczna jak pod 9) przy korbie nie moge tego opanowac;/

• Mod Team
Napisano

Tu nie chodzi że koronka jest dedykowana, bo zębatki sa niema identyczne... po prostu korby 10s mają 42/34/24 albo 42/32/24 a nie każda przerzutka chce to poprawnie obsługiwać. Zwłaszcza jak miało być 44/32/22

Napisano

Pewnie troche prawdy w tym jest z tym, że probuje dociec jak to jest:

a) reguluje przerzutke na sucho(stojak) wszystko chodzi, siadam na rower obciera przy pedałowaniu zebatki 11-12-14-16

b)zdejmuje przednia przerzutke nic nie obciera bo nie maco:)

c)moze na to wplywac ze nie dalem 2 podkladek pod suport H2 tylko jedna?

Napisano

Patnie za 100kpt. Czy przerzutka jest dopasowana pojemnościami do korby ?

Musi być,42-24 daje 18T więc praktycznie każda  przerzutka powinna obsłużyć. Ja mam podobnie w swoim rowerze mimo że napęd powinien być w 100% kompatybilny. Po prostu trzeba pokombinować z ustawieniami, może rzeczywiście minimalnie blat krzywy? U mnie obcierał łańcuch tylko na najmniejszej koronce.

Napisano

e tam blat wyciagniety z pudelka, przy dokrecaniu bym zobaczyl, dla mnie sa dwa rozwiazania:

a) cos z suportem (krzywo wkrecony (az sie boje co bedzie jak go wykrece-gwintowanie ramy)

b)cos sie dzieje z rama bo najwidoczniej sie ugina

Napisano

No to widocznie masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem

Widocznie tak - przeoczenie.

W takim razie pytanie dodatkowe: Przerzutka tylna, podpięta na razie pod manetkę prawą M560 i obecną kasetę 8x, a docelowo np pod manetkę SL-T780 i kasetę 10x.

W tym sezonie przerzutka musiałaby pracować na kasecie 8x, obydwie chyba są bez DynaSysa (tak samo, jak manetki), cena generalnie ta sama.

• Mod Team
Napisano

A pytanie ? t780 nie ma ani dyna sys ani 2:1 (chyba), ktoś już próbował jakoś to pożenić i nic mu z tego nie wyszło, poczytaj kilka stron wstecz.

Musi być,42-24 daje 18T więc praktycznie każda przerzutka powinna obsłużyć.

Nie do końca. ważne sa 2 zestawienia. różnica miedzy 3 a 2 zębatką i miedzy 2 a 1 zębatką. Niejako to sie rozumie w pojemności ale nie zawsze.

reguluje przerzutke na sucho(stojak) wszystko chodzi, siadam na rower obciera przy pedałowaniu zebatki 11-12-14-16

Rama to HT ? w fullu powinno sie regulować na "siedząco", z uwzględnieniem sagu.

Napisano

A pytanie ? t780 nie ma ani dyna sys ani 2:1 (chyba), ktoś już próbował jakoś to pożenić i nic mu z tego nie wyszło, poczytaj kilka stron wstecz.

To nie kilka stron wstecz, a w innym wątku:

http://www.forumrowerowe.org/topic/155256-przerzutka-tyl-rd-t780/

Dziwny temat z tym t780, trochę jakby bez sensu. Dzwoniłem do Shimano - nie wiedzą, o co chodzi. Tzn wiedzą, że nie ma DynaSys i to tyle.

Kupię dla bezpieczeństwa M771SGS, a najwyżej w zimie będę myślał, co z prawą manetką. O ile nie okaże się, że napęd w takiej konfiguracji pociągnie i kolejny sezon :)

• Mod Team
Napisano

trafiles mam fulla:)

Jak siadasz na rower, zawias także siada tyle ile sobie tam ustawisz. korba idzie w dół a łańcuch trochę w górę :P Ja np jak zsiadam z roweru i prowadzę do do garażu, są takie biegi ze łańcuch trze w tym  momencie o przerzutkę. Ale tak ma być bo jak siadam jest dobrze :P

To nie kilka stron wstecz, a w innym wątku:

,W tym też było, mklos1 bodajże z tym walczył ale chyba mu nie wyszło.

Napisano

ak siadasz na rower, zawias także siada tyle ile sobie tam ustawisz. korba idzie w dół a łańcuch trochę w górę :P Ja np jak zsiadam z roweru i prowadzę do do garażu, są takie biegi ze łańcuch trze w tym momencie o przerzutkę. Ale tak ma być bo jak siadam jest dobrze :P

w sumie logiczne rozumowanie tylko wczesniej tego nie bylo (dzień wcześniej:), ta sama korba tylko zebatki pod 9 i stara kaseta xt z identyczna indeksacja 11-34 T:) jak nowa kaseta;/). Moze za bardzo krecilem i teraz wszystko sie po ...............

Jest pytanie czy dodatkowa podkladka pod suport H2 bardzo zmienia linnie lancucha?, zeby sie tak dzialo?

• Mod Team
Napisano

Oczywiście. Jeżeli nie zmieniałeś, nie dotykałeś przerzutki przedniej a przesunąłeś korbę o 2mm, to wszystko razem z łańcuchem przesunęło się o 2 mm. a po co ruszałeś korbę skoro było ok ? paluszki świerzbią ? :D

Napisano

co podkladki to nie dodawalem nastepnej (moze by dodac:)).

Nie do konca:)

zestaw byl wyregulowany:) korbe wyciaganlem zeby dokrecic zebatki, suportu nie wykrecalem:)

• Mod Team
Napisano

korbe wyciaganlem zeby dokrecic zebatki, suportu nie wykrecalem:)

Nie pojmuje po co ale co tam :D Skoro hulało ewidentnie było na granicy. demontaż i ponowne zakładanie korby ta granice przekroczyło. Musisz sie bawić w regulacje bo na pewno jest to wykonalne, przecież działało.

Napisano

Chciałbym zapytać czy łańcuch shimano cn-hg93 nie będzie zbyt twardy do kasety cs-hg61 i korby alivio fc-m430?

Napisano

Będzie. Połamie im ząbki i zmieli zanim choćby raz zakręcisz korbą.

Nie ma czegoś takiego, jak za twardy łańcuch!!!

Poza tym to chyba nieodpowiedni temat na takie pytania, nie sądzisz?

Napisano

wyczytałem tutaj, zapytałem w sklepie, ale jeszcze raz zapytam, żeby mieć 100% pewności:

Przerzutka przednia Shimano FD-CX70 (2x10), będzie bez żadnego problemu, ocierań, itp działać na napędzie 2x9, prawda?

Napisano

I mam kolejne pytanie.

Chciałbym wymienić przednią przerzutkę. Mocowaną klasycznie - do rury podsiodłowej. Czytałem, że istnieją trzy popularne średnice mocować: 28.6mm, 31.8mm, 34.9mm. Tymczasem ja mam średnicę rury podsiodłowej 32.3mm (mierzyłem dwiema różnymi suwmiarkami, pod i nad dotychczasowym mocowaniem przerzutki). Rozumiem, że muszę szukać przerzutki z mocowaniem na 34.9mm i z adapterem na 31.8mm, który będąc kawałkiem gumy, będzie - zwyczajnie - mocniej ściśnięty w moim przypadku. Dobrze kombinuję?

Napisano

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-175mm-44x32x22-i4445698309.html taka korba jak tu czyli do napedu 9 rzędowego (chodzi mi ogólnie o alivio itp.) podejdzie pod 8 rzędow? Bo zaczałem zmieniac naped na 3x8 i kupiłem kasete i łańcuch. Fajnie sobie śmiga ale chciałbym wymienić korbe a pod 8 rzędów nie ma zupełnie nic.  Zaluje ze nie zaczekałem tych 2 miesiecy i nie kupiłem jakiegos 3x9. I teraz pytanie przy okazji żeby nie pisać kolejnego posta: jeśli nie jest kompatybilna to lepiej kupować cały napęd okazyjnie czyli np. ta korba, potem jakas przerzutka itp., do tego jakieś hamulce v brake (na allegro zestaw avid sd 7 za 200 zł z klamkami) czy najnizsze hydrauliki shimano czy może lepiej kompletną grupe deore za 760zł z lub 960 z v brakee albo shimano alivio za 950 z hydraulika m4445/550 zł za napęd/650 za napęd+v brake ?

@puklus sory zapomniałem niestety o tym :) Jak go studiowałem to interesował mnie napęd  3x7 i 3x8 i do reszty nie przywiązałem uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...