Skocz do zawartości

[korba] Truvativ Elita GXP - demontaż

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

próbuję ściągnąc korbęTruvativ Elita GXP, do tej pory miałem kontakt jedynie z Shimano HT2.

Tutaj po odkręceniu imbusem 8mm śruby lewego ramienia, dalej mocno się ono trzyma.

img2354mc.jpg

img2357lq.jpg

img2364e.jpg

Co dalej robić?

Podważyć je, uderzać gumowym mostkiem, a może potrzebne jest jakieś konkretne narzędzie?

Z góry dzięki.

Napisano

Potrzebujesz ściągacza do korb. Jest tez inny sposób. Weź rower i pojeździj z odkręcona korbą chwilę wokół domu, a korba sama powinna odpaść. Jednak osobiście wolałbym ściągacz, bo podczas takiej jazdy możesz trochę wyrobić gniazdo.

Napisano
http://www.youtube.com/watch?v=J6Bv70B545U

1:04 i dalej masz użycie ściągacza. Tylko za łatwo jemu to idzie. Pewnie poluzował sobie przed kręceniem filmiku. Normalnie trzeba przy zdejmowaniu korby pomóc sobie kluczem.

Po wejściu na tę stronę,są też filmy podobne.Najlepszy jest pierwszy film z narzędziami park tool.Tam są w użyciu konkretne młotki.

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Napisano

Najlepiej kupić sciągacz. Musisz tylko pamiętać o starannym, równym i dokładnym wkreceniu go w ramię korby. Wykonana jest ona z aluminium i łatwo w niej zerwać gwint. Mnie się udało w Truvativ Firex. Na szczęście i tak demontowałem ją w celu wymiany więc demontaż za pomocą szlifierki kątowej przeżyłem bezstresowo :)

Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk

Napisano

Jak wyzej ... Czesto te sciagacze psuja gwint wewetrzny srodka suportu. Osobiscie polecem polozyc 10 lub 20gr na srodek suportu pozniej wkrecic sciagacz i sruba bedzie opierala sie o monete a ta o trzepien srodka suportu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...