Skocz do zawartości

[Tarcze] Jakie najlepsze tarcze do hamulców formula R1

Roli83

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Do czego te tarcze? :F

Ja używam 160 Avidów G3CS i są ok, w górach jeździły, dobrze odprowadzają ciepło, są tanie, przyzwoita waga, nie piszczą, IMO są ok.

Jeżeli szukasz czegoś droższego to może tarcze Formuli na pająku? (Te zwykłe są strasznie gówniane)

Napisano

Od siebie polecę Shimano XTR/XT. Sztywne,dobrze odprowadzają ciepło i ogólnie same pozytywy :)

No może oprócz wagi,ale lepiej mieć te 30g więcej niż osiwieć ze stresu :)

Napisano

Gdzieś się spotkałem z opinią, że te tarcze na pająku (XT/XTR ICE TECH) wcale nie są rewelacyjne - przy dużej ilości ciężkich hamowań aluminiowy rdzeń tarczy potrafi się zwichrować i tarcza do kosza. Sam mam takie i nic złego praktycznie nie mogę powiedzieć.

Przez nieuwagę skrzywiłem tylną (w jednym miejscu uciekała na bok ok 1mm), postanowiłem ją wyprostować - przyznaje się bez bicia, że zrobiłem to kluczem imbusowym, na szybko, zakładając ramię na jeden z otworów tarczy. Prostują się naprawdę łatwo siła była minimalna - ale później zobaczyłem wyraźne wgniecenia w miejscu nacisku klucza. Jak ktoś chętny, to mogę wieczorkiem dać zdjęcia popełnionej przeze mnie głupoty.

Edit

Link do tematu 1

Link do tematu 2

Link do testu

• Mod Team
Napisano

Wadą Icetechów jest to ze sie szybko zużywają. Na EMTB ktoś pisał że załatwił taka tarczę podczas jednego zjazdu 9w górach oczywiście :) ). dlatego raczej lepiej kupić zwykłe tarcze XT na pająku, cez technologii Icetech.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...