Skocz do zawartości

[rower] który wybrać?

MateuszIce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podstwowe pytanie czym dla ciebie jest DH

Po drugie Zdecyduj się wrescie jakie ma być zastosowanie roweru.

Po trzecie te armortyztory w markeciakach i tak nie pracują

Po czwarte większość tras dh w polsce da się oblatać na hard trailu

Po piąte wybij sobie z głowy rowery z tylnym armortyzatorem w tej cenie .

Napisano

to że wyląduje w szpitalu to tylko i wyłącznie bedzie moja wina.

A my płacimy wszyscy składki na NFZ :woot:

Wiesz, weźmiesz co chcesz. Ludki chcą Ci tylko doradzić a Ty swoją mantrę nadal ciągniesz.

Bierz co Ci się podoba i nie przejmuj się w takim razie nikim ;)

Napisano

Koledzy powyżej mają rację.

Wiesz to, że do tej pory zrobiłeś na Delcie ileś tam kilometrów i nic się nie stało, mówi wyłącznie o Twoim szczęściu.

Jak nie możesz wytrzymać to kupuj nawet używkę HT i będzie lepiej. Full - nic sensownego za 1 k pln nie będzie. Albo po prostu zbieraj kasę ...

Sorry, życie.

Tarcze najlepiej hydrauliki, ale w okolicach 1,5k najtaniej się zaczyna obecnie w HT nowych.

18"? -40%! NOWA MERIDA K-7 SEVEN ALU ACERA 24-B LOCKOUT (2882696585) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. kiedyś amor wymienisz ;)

I tylna przerzutke. Acera made in china nie pocignie długo...

Ja kupil bym coś używanego(jakiegoś hardtrala w dobrym stanie za 1000zł)

Wiadomo że za tą kwote co podaleś żadnego dobrego fula nie kupisz.

Może ten

http://allegro.pl/univega-ht-ltd-mega-xct-v2-v3-hydraulika-26-i2884652239.html

Napisano

dla mnie dh to nic innego jak

dziennie na rowerze w lesie potrafie spędzić 5godzin

2;52-2;55 to szczególnie

nigdy nie przejechałem koło jakiejś dziury obojętnie, lub jakiejś górki.

wy macie wpojone tylko to że na tych rowerach co ja daje w linkach to nie można jeździć bo to największe złomy.

i amortyzator tylni w nich nic nie daje ? to chyba w ogóle nie jeździłeś na takim rowerze!

no tak racja, i tak kupie to co będę chciał :)

Napisano

Ludzie, który się wypowiadają raczej mają porównanie. Doradzamy Ci, żebyś brał HT, bo będzie z 5 razy wytrzymalszy od "fulla". Rozumiemy, że nie masz dużo kasy, ale tę, którą masz nie musisz wyrzucać w błoto. Jeżeli chcesz budżetowego dwukołowca do DH czy FR i chcesz jeszcze żyć to kup sobie używanego HT. Coś w ten deseń.

Napisano

[wy macie wpojone tylko to że na tych rowerach co ja daje w linkach to nie można jeździć bo to największe złomy]

Bo prawda jest taka że to są największe złomy

[i amortyzator tylni w nich nic nie daje ? to chyba w ogóle nie jeździłeś na takim rowerze!]

Po pierwsze nie krzycz , miałem kilka makrokeszów i taki krótki bilans to będzie tak złamana rama (zwykłe xc las ) , złamana kierownica . Energia zamiast w pedałowanie idzie w pompowanie tego czegoś ....

Jak chcesz jeździć tak jak na filmiku na tym czymś zwanym rowerem to życze ci powodzenia i tego abyś nie przytulił drzewa...

Napisano

Kolego, to po co było zakładanie tego tematu, jeżeli kurczowo trzymasz się swojego zdania i nie przyjmujesz do wiadomości tego co piszą inni którzy już jakieś pojęcie mają w tym temacie. Wybacz ale niestety nie polecimy Ci jaki ze złomów powinieneś wybrać które nam tutaj zaprezentowałeś. Tak bardzo chcesz mieć nowy rower ( byle jaki, byle by był), tak bardzo Cie boli poszperać na allegro i znaleźć coś sensownego?

Napisano

przejrzałem przed chwilą 28 stron na tablica.pl

za 2000zł moge kupić piękny rowerek do dh/fr ze skokiem przednich amorów 180 i deamperem 200mm

a do 3000zł moge kupić kone stinky/coiler , czy specialized big hit

czyli jednak może warto poczekać te pół roku nie wydawając ani grosza.

zawsze jeszcze można coś sprzedać :D

a przy zakupie takiego rowerku na co mam patrzeć ?..

moje wymagania żeby spełniał taki rower za taką kase

to tarcze po 203, hydraulika

amorki z podwóją półką, min 180 w góre

amor tylni

i rama od 18"

sie nie moge wakacji doczekać, kupie odrazu jeszcze strój, i w kasku będę szaleć ;)

bo kupie taki rower za 200zł i dołoże 1000zł to i tak nie będzie to samo...

Napisano

Wdzisz, genialnie :) szukaj dorywczej pracy,roznoszenie ulotek,cokolwiek może szybciej uzbierasz:D Jak już jakiś kupisz to koniecznie się pochwal :)

Napisano
moje wymagania żeby spełniał taki rower za taką kase to tarcze po 203, hydraulika amorki z podwóją półką, min 180 w góre amor tylni i rama od 18"

spokojnie wystarczą Ci tarcze 203(200)/180 i amortyzator jednopółkowy ;)

Napisano

maroko777- no tak spokojnie starczą, ale jak mam dać 2tys na rower to chce żeby był taki jak ja chce co nie ? żeby nie było że jeszcze tego lub tego mi brakuje :)

ByCzXD- teraz ostatni rok w gimnazjum, no pół roku (mam nadzieje!) wiec na razie jakaś taka praca może sie znajdzie na soboty i jakieś dni wolne. a wakacje praca zapewniona. ujek mnie bierze do pracy (hydraulika) na dzień mi wychodzi 80zł :D 12h walenia sie z tym...

no tak na pewno sie nie zapomne pochwalić :D

ale to nie teraz

Napisano

Co ? rama 18" w ostatniej klasie gimnazjum ? Wiesz ze ramy do takich sportów z reguły kupuje sie małe ? bo choć mniej stabilne przy duzej prędkosci, to bardziej zwrotne i łatwiejsze w manewrowaniu czy to na ziemi czy w powietrzu.

Ciesze się że dałes sie przekonać do właściwych rowerów. Bez obrazy ale na poczatku wyglądało to dość tragicznie. Coś jak forum WRC, albo F1 - mam 500zł, kupić kaszlaka czy poldoneza? tylko pamietajcie ze ma być szybki :D

Napisano

a rowerki bez amora tylniego ? o nich co myślicie ?

koledzy takie mają i używają do dh

amorki przednie 120mm i skaczą po pare metrów na skokach.

co o takich rowerach myślicie do dh/fr?

właśnie dziś jeździłem i powiem wam że amortyzatoruje cały rower, a jakbym brał to taki min 150mm

prosze jak zawsze o waszą opinie

bo mam okazje taki rowerek kupić

Silver400 - mam 182cm i 73kg więc jaka rama będzie dobra?

14 ciut za mała :P ale 16 już by chyba dawała rade co nie ?

Napisano

120mm to ani do Dirtu, ani tym bardziej do DH/FR. Określ się, bo póki co kompletnie nie potrafię zrozumieć, co właściwie chcesz robić na tym rowerze. I uprzedzam, albo rybki, albo akwarium. Nie pogodzisz Dirtu z DH/FR.

Napisano

no ja chce fr/dh i skakanie :)

tak jak wszędzie pisałem.

no pytam o waszą opinie co wy na to lub na to.

ale na razie zostaje raczej przy tych co przedtem podalem

Napisano

...Skoro już jak dziecku: i jedno i drugie to skakanie. Tylko, że jedno to jak skok wzwyż, a drugie jak w dal. Niby skakanie, a dwie zupełnie inne dyscypliny.

Napisano

Jak ogladalem ten film to przez chwile sie bałem ze ten makrokesz wytrzyma, nie zebym gosciowi zle zyczyl ale byłem w szoku po kilku(nastu) skokach ktore ten rower wytrzymał.

Za to zaskoczyło mnie w tak fajnie zmontowanym filmie, dołożenie scen z latania bokiem na zblokowanym kole, gimnazjum czy co ?

Napisano

raczej wezme taki ze sztywną ramą.

za 1000zł jest ich troszke

jeździłem ostatnio na rowerze kolegi.

sztywna rama

amor marzocchi 100skoku

(dał za niego ok 3000zł)

i pojeździlem nim troche i taki też mi sie nada

prosze o wypowiedzi od tych którzy jeździli na tym i na tym rowerze

i zaciski przy tarczy z tyłu 203mm pękają ? kto taką głupote wymyślił -.-

macie sztywna rama i freeride dla tych którzy nie wiedząaaaaa -.-

a rowerek taki bym sobie jak na razie wzią (coś z tego )

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-tanio-dh-fr-IDDfgB.html#300a520a14;r:;s:

http://tablica.pl/oferta/leader-fox-dragstar-marzocchi-z1-dh-fr-ID1C98N.html#300a520a14;r:;s:

http://tablica.pl/oferta/rower-scott-voltage-yz-series-dh-fr-dirt-hussefelt-double-track-ID1Oxor.html#300a520a14;r:;s:

http://tablica.pl/oferta/doinwestowany-rower-czesci-kross-sign-dh-fr-bmx-street-hayes-maxxis-ID1SCkb.html#300a520a14;r:;s:

ogolnie najlepiej

-amorki porządnej firmy nie mniej niż 100skoku nie więcej niż też 120 żebym zaś nie pływał na tym rowerze ;)

-hamulce hydrauliczne najlepiej hayes z tarczami 203

to najważniejsze

tyle że ja jeżdze bez hamulców to tam... ważne żeby tylko były tarczowe chociaż na pewno nie v - ki

najważniejszy przód bo do stopali :D

ale w ogóle lepiej zatrzymują niż tylnie w lesie bo i tak tylnie koło będzie znosiło.

dość tego "pieprzenia" z mojej strony

jeździłem na różnych roweruch przez ten tydzień więc wiem czego chce

i pokazałem wam też co chce i jak jeżdze

teraz wy sie wypowiedzcie. tyle że jak macie pisać.. no właśnie nie pisać tylko stękać na temat jaki to ja jestem to nie piszcie w ogóle.

a na przyszłośc kiedyś może sie kupi coś naprawde konkretnego.

:)

Napisano

"i zaciski przy tarczy z tyłu 203mm pękają ? kto taką głupote wymyślił -.-"

Owszem pękają.

100mm skoku to się nadaje do XC a nie do DH/FR . Do FR/DH wg mojego skromengo zdania to tak w okolicach 140-150mm to bedzie odpowiednie na początek

Napisano

.. i żeby był w miare lekki a nie 50kg :D

150 ?

ale tą setke trudno i tak dobić :)

oczywiście na pewno nie są to skoki na prost, zawsze jest jakiś spad żeby sie nie połamać .

a co do ramy to jak to jest?

bo widze że strasznie dużo ludzi ma rame 14 ;p

nawet mój kolega co ma 185 ma 14,5 rame i mówi że mu sie dobrze jeździ ?

ja mam 180 z czymś i tak sobie mi sie na 14 jeździ

ale chyba lepiej żeby był mniejsszy rower co nie?

w sumie to na siedząco prawie w ogóle nie jeżdze to na to samo wychodzi.

jak z ramą radzicie ? brać 14 czy 15-16 ? i jest jakas wielka różnica ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...