jasinski21444 Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Podstwowe pytanie czym dla ciebie jest DH Po drugie Zdecyduj się wrescie jakie ma być zastosowanie roweru. Po trzecie te armortyztory w markeciakach i tak nie pracują Po czwarte większość tras dh w polsce da się oblatać na hard trailu Po piąte wybij sobie z głowy rowery z tylnym armortyzatorem w tej cenie .
mario1979 Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 to że wyląduje w szpitalu to tylko i wyłącznie bedzie moja wina. A my płacimy wszyscy składki na NFZ Wiesz, weźmiesz co chcesz. Ludki chcą Ci tylko doradzić a Ty swoją mantrę nadal ciągniesz. Bierz co Ci się podoba i nie przejmuj się w takim razie nikim
Tery Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Koledzy powyżej mają rację. Wiesz to, że do tej pory zrobiłeś na Delcie ileś tam kilometrów i nic się nie stało, mówi wyłącznie o Twoim szczęściu. Jak nie możesz wytrzymać to kupuj nawet używkę HT i będzie lepiej. Full - nic sensownego za 1 k pln nie będzie. Albo po prostu zbieraj kasę ... Sorry, życie. Tarcze najlepiej hydrauliki, ale w okolicach 1,5k najtaniej się zaczyna obecnie w HT nowych. 18"? -40%! NOWA MERIDA K-7 SEVEN ALU ACERA 24-B LOCKOUT (2882696585) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. kiedyś amor wymienisz I tylna przerzutke. Acera made in china nie pocignie długo... Ja kupil bym coś używanego(jakiegoś hardtrala w dobrym stanie za 1000zł) Wiadomo że za tą kwote co podaleś żadnego dobrego fula nie kupisz. Może ten http://allegro.pl/univega-ht-ltd-mega-xct-v2-v3-hydraulika-26-i2884652239.html
MateuszIce Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Napisano 24 Grudnia 2012 dla mnie dh to nic innego jak dziennie na rowerze w lesie potrafie spędzić 5godzin 2;52-2;55 to szczególnie nigdy nie przejechałem koło jakiejś dziury obojętnie, lub jakiejś górki. wy macie wpojone tylko to że na tych rowerach co ja daje w linkach to nie można jeździć bo to największe złomy. i amortyzator tylni w nich nic nie daje ? to chyba w ogóle nie jeździłeś na takim rowerze! no tak racja, i tak kupie to co będę chciał
Piszaman Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Ludzie, który się wypowiadają raczej mają porównanie. Doradzamy Ci, żebyś brał HT, bo będzie z 5 razy wytrzymalszy od "fulla". Rozumiemy, że nie masz dużo kasy, ale tę, którą masz nie musisz wyrzucać w błoto. Jeżeli chcesz budżetowego dwukołowca do DH czy FR i chcesz jeszcze żyć to kup sobie używanego HT. Coś w ten deseń.
jasinski21444 Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 [wy macie wpojone tylko to że na tych rowerach co ja daje w linkach to nie można jeździć bo to największe złomy] Bo prawda jest taka że to są największe złomy [i amortyzator tylni w nich nic nie daje ? to chyba w ogóle nie jeździłeś na takim rowerze!] Po pierwsze nie krzycz , miałem kilka makrokeszów i taki krótki bilans to będzie tak złamana rama (zwykłe xc las ) , złamana kierownica . Energia zamiast w pedałowanie idzie w pompowanie tego czegoś .... Jak chcesz jeździć tak jak na filmiku na tym czymś zwanym rowerem to życze ci powodzenia i tego abyś nie przytulił drzewa...
ByCzXD Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Kolego, to po co było zakładanie tego tematu, jeżeli kurczowo trzymasz się swojego zdania i nie przyjmujesz do wiadomości tego co piszą inni którzy już jakieś pojęcie mają w tym temacie. Wybacz ale niestety nie polecimy Ci jaki ze złomów powinieneś wybrać które nam tutaj zaprezentowałeś. Tak bardzo chcesz mieć nowy rower ( byle jaki, byle by był), tak bardzo Cie boli poszperać na allegro i znaleźć coś sensownego?
MateuszIce Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Napisano 24 Grudnia 2012 hmm wpadło mi do kieszeni 200zł i troche myśli... może lepiej warto poczekać np do wakacji? przez wakacje coś tam zarobie/dozbieram i bym wzią coś takiego ? http://allegro.pl/rower-dh-freeride-poison-vx-shimano-i2890349640.html http://allegro.pl/dh-na-kross-fr-skok-180mm-p-t-manitou-r-one-i2882025785.html
JeruTheDamaja Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Widzę, że podążasz w dobrym kierunku Trzymaj się tematu i posłuchaj rad kolegów, którzy dobrze radzą!
ByCzXD Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Zaczynasz pisać na temat:) To są dopiero maszyny
MateuszIce Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Napisano 25 Grudnia 2012 przejrzałem przed chwilą 28 stron na tablica.pl za 2000zł moge kupić piękny rowerek do dh/fr ze skokiem przednich amorów 180 i deamperem 200mm a do 3000zł moge kupić kone stinky/coiler , czy specialized big hit czyli jednak może warto poczekać te pół roku nie wydawając ani grosza. zawsze jeszcze można coś sprzedać a przy zakupie takiego rowerku na co mam patrzeć ?.. moje wymagania żeby spełniał taki rower za taką kase to tarcze po 203, hydraulika amorki z podwóją półką, min 180 w góre amor tylni i rama od 18" sie nie moge wakacji doczekać, kupie odrazu jeszcze strój, i w kasku będę szaleć bo kupie taki rower za 200zł i dołoże 1000zł to i tak nie będzie to samo...
ByCzXD Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Wdzisz, genialnie szukaj dorywczej pracy,roznoszenie ulotek,cokolwiek może szybciej uzbierasz:D Jak już jakiś kupisz to koniecznie się pochwal
maroko777 Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 moje wymagania żeby spełniał taki rower za taką kase to tarcze po 203, hydraulika amorki z podwóją półką, min 180 w góre amor tylni i rama od 18" spokojnie wystarczą Ci tarcze 203(200)/180 i amortyzator jednopółkowy
MateuszIce Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Napisano 25 Grudnia 2012 maroko777- no tak spokojnie starczą, ale jak mam dać 2tys na rower to chce żeby był taki jak ja chce co nie ? żeby nie było że jeszcze tego lub tego mi brakuje ByCzXD- teraz ostatni rok w gimnazjum, no pół roku (mam nadzieje!) wiec na razie jakaś taka praca może sie znajdzie na soboty i jakieś dni wolne. a wakacje praca zapewniona. ujek mnie bierze do pracy (hydraulika) na dzień mi wychodzi 80zł 12h walenia sie z tym... no tak na pewno sie nie zapomne pochwalić ale to nie teraz
Silver400 Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Co ? rama 18" w ostatniej klasie gimnazjum ? Wiesz ze ramy do takich sportów z reguły kupuje sie małe ? bo choć mniej stabilne przy duzej prędkosci, to bardziej zwrotne i łatwiejsze w manewrowaniu czy to na ziemi czy w powietrzu. Ciesze się że dałes sie przekonać do właściwych rowerów. Bez obrazy ale na poczatku wyglądało to dość tragicznie. Coś jak forum WRC, albo F1 - mam 500zł, kupić kaszlaka czy poldoneza? tylko pamietajcie ze ma być szybki
MateuszIce Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Napisano 25 Grudnia 2012 a rowerki bez amora tylniego ? o nich co myślicie ? koledzy takie mają i używają do dh amorki przednie 120mm i skaczą po pare metrów na skokach. co o takich rowerach myślicie do dh/fr? właśnie dziś jeździłem i powiem wam że amortyzatoruje cały rower, a jakbym brał to taki min 150mm prosze jak zawsze o waszą opinie bo mam okazje taki rowerek kupić Silver400 - mam 182cm i 73kg więc jaka rama będzie dobra? 14 ciut za mała ale 16 już by chyba dawała rade co nie ?
Fenthin Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 120mm to ani do Dirtu, ani tym bardziej do DH/FR. Określ się, bo póki co kompletnie nie potrafię zrozumieć, co właściwie chcesz robić na tym rowerze. I uprzedzam, albo rybki, albo akwarium. Nie pogodzisz Dirtu z DH/FR.
MateuszIce Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Napisano 25 Grudnia 2012 no ja chce fr/dh i skakanie tak jak wszędzie pisałem. no pytam o waszą opinie co wy na to lub na to. ale na razie zostaje raczej przy tych co przedtem podalem
Fenthin Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 ...Skoro już jak dziecku: i jedno i drugie to skakanie. Tylko, że jedno to jak skok wzwyż, a drugie jak w dal. Niby skakanie, a dwie zupełnie inne dyscypliny.
jasinski21444 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Przy tarczy 203mm z tyłu zaciski potrafią pękać ...
MrMacko06 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Z tego co udało mi się wypatrzeć to nikt wcześniej nie podlinkowywa, to też ja sobie pozwolę: 1)http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/ 2)http://www.pinkbike.com/video/261369 Może trochę za późno, ale zawsze warto się zapoznać.
Silver400 Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Jak ogladalem ten film to przez chwile sie bałem ze ten makrokesz wytrzyma, nie zebym gosciowi zle zyczyl ale byłem w szoku po kilku(nastu) skokach ktore ten rower wytrzymał. Za to zaskoczyło mnie w tak fajnie zmontowanym filmie, dołożenie scen z latania bokiem na zblokowanym kole, gimnazjum czy co ?
MateuszIce Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Napisano 28 Grudnia 2012 raczej wezme taki ze sztywną ramą. za 1000zł jest ich troszke jeździłem ostatnio na rowerze kolegi. sztywna rama amor marzocchi 100skoku (dał za niego ok 3000zł) i pojeździlem nim troche i taki też mi sie nada prosze o wypowiedzi od tych którzy jeździli na tym i na tym rowerze i zaciski przy tarczy z tyłu 203mm pękają ? kto taką głupote wymyślił -.- macie sztywna rama i freeride dla tych którzy nie wiedząaaaaa -.- a rowerek taki bym sobie jak na razie wzią (coś z tego ) http://tablica.pl/oferta/sprzedam-tanio-dh-fr-IDDfgB.html#300a520a14;r:;s: http://tablica.pl/oferta/leader-fox-dragstar-marzocchi-z1-dh-fr-ID1C98N.html#300a520a14;r:;s: http://tablica.pl/oferta/rower-scott-voltage-yz-series-dh-fr-dirt-hussefelt-double-track-ID1Oxor.html#300a520a14;r:;s: http://tablica.pl/oferta/doinwestowany-rower-czesci-kross-sign-dh-fr-bmx-street-hayes-maxxis-ID1SCkb.html#300a520a14;r:;s: ogolnie najlepiej -amorki porządnej firmy nie mniej niż 100skoku nie więcej niż też 120 żebym zaś nie pływał na tym rowerze -hamulce hydrauliczne najlepiej hayes z tarczami 203 to najważniejsze tyle że ja jeżdze bez hamulców to tam... ważne żeby tylko były tarczowe chociaż na pewno nie v - ki najważniejszy przód bo do stopali ale w ogóle lepiej zatrzymują niż tylnie w lesie bo i tak tylnie koło będzie znosiło. dość tego "pieprzenia" z mojej strony jeździłem na różnych roweruch przez ten tydzień więc wiem czego chce i pokazałem wam też co chce i jak jeżdze teraz wy sie wypowiedzcie. tyle że jak macie pisać.. no właśnie nie pisać tylko stękać na temat jaki to ja jestem to nie piszcie w ogóle. a na przyszłośc kiedyś może sie kupi coś naprawde konkretnego.
jasinski21444 Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 "i zaciski przy tarczy z tyłu 203mm pękają ? kto taką głupote wymyślił -.-" Owszem pękają. 100mm skoku to się nadaje do XC a nie do DH/FR . Do FR/DH wg mojego skromengo zdania to tak w okolicach 140-150mm to bedzie odpowiednie na początek
MateuszIce Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Napisano 28 Grudnia 2012 .. i żeby był w miare lekki a nie 50kg 150 ? ale tą setke trudno i tak dobić oczywiście na pewno nie są to skoki na prost, zawsze jest jakiś spad żeby sie nie połamać . a co do ramy to jak to jest? bo widze że strasznie dużo ludzi ma rame 14 ;p nawet mój kolega co ma 185 ma 14,5 rame i mówi że mu sie dobrze jeździ ? ja mam 180 z czymś i tak sobie mi sie na 14 jeździ ale chyba lepiej żeby był mniejsszy rower co nie? w sumie to na siedząco prawie w ogóle nie jeżdze to na to samo wychodzi. jak z ramą radzicie ? brać 14 czy 15-16 ? i jest jakas wielka różnica ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.