Skocz do zawartości

[Armortyzatory] Nowa seria widelców od Zoom'a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Eh, państwo drodzy.... Zanim napiszecie "tylko na nie" rzućcie okiem na zoomy z linków a potem na opisywane złomy i porównajcie. To jak opinia o raidonach i axonach wystawiona w oparciu o eksploatację najtańszego szitu firmy sr. Jeśli ma się jednak choć trochę pojęcia poczyta się specyfikacje i rzuci okiem na konstrukcję i wykonanie to można całkiem prawdopodobnie wnioskować że te widelce mają sporą szansę działać.

Ud waży może 4,5 kilo - ile waży monster o podobnej średnicy goleni? A 3,5 kilo w przypadku drugiego to dużo? Jednopółkowe 66 vf waży 3 kilo. Widelce mają tłumienie z regulacją. Nie miałem ich w rękach jednak wg mnie patrząc na zdjęcia wykonaniem nie odbiegają od widelców innych firm.

Napisano

Problem jest nie w tym czy te widły maja przyzwoitą jakość ... niewykluczone że maja.

Tylko ile będzie trwało przekonywanie klienta że Zoom wyprodukował w dziedzinie amortyzatorów coś godnego uwagi i użytkowania.

Jeżeli te amorki mają przyzwoite parametry to ile jest w tym przypadku a ile jest w tym początku metamorfozy marki.

To proces długi i takie metamorfozy przeszły już miedzy innymi marki RST - ze swoimi amorkami strzelającymi korkami po całkiem przyzwoitego F1rst, czy Suntour - "uginacze" XCT, m2025 czy jakoś tak po Epicona powszechnie uznawanego za najlepszego w swojej cenie ... Obie marki aktualnie zapełniają pełne spektrum sprzętu ... od budżetowych atrap po działające sprzęty do zastosowań profesjonalnych.

Więc pytanie brzmi kto będzie testował jako pierwszy ?? - sporty grawitacyjne to nie moja działka ;)

Pozdro

Napisano

Problem w tym że taki proces może się wcale nie udać, bo te "złomy" są do trochę innych celów niż uginacze, z którymi styczność mają użytkownicy z tego forum.

Nabycie bardzo budżetowego widelca do zjazdówki to co innego niż nabycie budżetowego do roweru xc. Jeśli w zjeździe ma być zabawa to powinien być rower fs, to mnoży koszt krotnie w stosunku do np budżetowej ramy sztywnej do xc. Reszta komponentów też jest proporcjonanie sporo droższa, całość ostatecznie również, więc decydując się na taką zabawkę raczej ma się na nią pieniądze i nie kupi się bardzo taniego widelca.

Paradoksalnie dobrym rynkiem docelowym dla zooma w tych wersjach będzie Polska, gdzie ze względu na ekonomię wielu niezbyt zamożnych początkujących zjazdowców może zainteresować się takim wynalazkiem :) Tematów "czy sr duro nada się do zjazdu" jest przecież na wielu forach masa :)

Wg mnie jeśli złom chce zmienić imidż powinien wprowadzić jakościowe produkty do segmentu bardziej popularnego, czyli sensowne widelce do rowerów xc. Wtedy nawet szukając opinii ogólnie o produktach tej firmy jest dużo większa szansa znaleźć takie i wyciągnąć wnioski że duży złom ma jednak szanse funkcjonować sensownie jak mały.

Napisano

Dlatego "pytam" ile w tym przypadku a ile świadomych działań marketingu firmy ...

Co nie zmienia faktu że marketing nadal kuleje bo tak jak piszesz powinni zacząć od bardziej popularnej dziedziny sportu rowerowego,

Dziedziny gdzie potencjalnie jest więcej "eksperymentujących" użytkowników.

Pozdro

Napisano

To prawda, Marzocchi 66 VF waży 3kg, potwierdzam, bo sam takiego mam. Nie uważam więc, że 3,5kg to jakaś strasznie duża waga, tym bardziej, że ten ZOOM to sprzęt dwupółkowy o goleniach średnicy prawie 40mm.

Znalazłem trochę filmów o tym widelcu USD.

On, w przeciwieństwie do starych zoomów się chociaż ugina. I robi to zaskakująco płynnie, nie dzieje się to skokowo. Ale nie posiada raczej żadnego tłumienia powrotu, przynajmniej na to nie wygląda.

Obejrzyjcie:

Nie grzeszy on jednak sztywnością. Wiem, że to armorek USD i nie powinno się mówić o jego sztywności bez zamontowanej osi, ale sam fakt, jakie ma luzy raczej o niej nie świadczy.

Tutaj natomiast można mniej więcej zobaczyć jego budowę:

No i jest też jego jednopółkowy brat, ostatnio był na allegro, nie wiem jak teraz:

Napisano

Aaa, faktycznie, nie oblukałem reszty oferty :)

Topowy model ixce waży 2,26 kilo.... tu się żadnego krosiarza nie przekona.

Zastanawiam się kto produkuje opisy do tych widelców i przydziela je do poszczególnych kategorii.

Dwupółki jako widelce w kategori mtb :)

"Adjustable preload + teflon bushing" - dwa ficzery podane obok siebie, tak jakby funkcje widelca i jego konstrukcja były ze sobą powiązane :)

"Finish: SSABK/HAS" - brzmi bardzo groźnie "Spróbuj Sakupić A Będziesz Kwiczał" :)

"Spring pressure system" - mimo wielkich chęci nie potrafię wyobrazić sobie co to jest.

Jak widzę określenie "hot" przy niektórych to mi się gorąco robi :)

Po oblukaniu filmów chyba jednak pozbywam się optymizmu :)

• Mod Team
Napisano
Spring pressure system" - mimo wielkich chęci nie potrafię wyobrazić sobie co to jest.

To proste :D jak masz spring i na spring działa force to force robi pressure :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...